Haberler

10-08-2022

FONKSİYONEL TIP ve FONKSİYONEL TIP UYGULAMALARINDA MAJİSTRAL REÇETELERİN ÖNEMİ

FONKSİYONEL TIP ve FONKSİYONEL TIP UYGULAMALARINDA MAJİSTRAL REÇETELERİN ÖNEMİ

              Vücudumuz karmaşık ve her ortama uyum sağlayabilen muhteşem bir sistemler bütünüdür. Bu sistemler birbiri içine girmiştir. Tüm sistemler arasında bilgi akışı yolları vardır. Bu sistemler içinde ve sistemler arası bağlantılarda aksaklıklar hastalıkların oluş mekanizmalarıdır. İşte neden hastalandığımızı, hangi sistemde problem olduğunu, sistemler arası bağlantılarda nerede aksaklıklar olduğunu, fazlasıyla karmaşık insan biyolojik yapısında anlamamızı, eksikleri ortaya koymamızı sağlayan, bu amaçla hekime yeni bir bakış açısı kazandıran yapının adı FONKSİYONEL TIP dır 1.

Fonksiyonel tıp için önemli olan standart değerleri yakalamak değil, OPTİMALİ tutturmaktır. Herkesin optimali fonksiyonel yaklaşımla bulunur. Tip 2 diabet, kalp hastalıkları, romatizmal hastalıklar, metabolik sendrom, kolesterol, karaciğer fonksiyonları, tiroit hastalıkları, depresyon, kanser kontrolüne destek, ağır metal zehirlenmeleri, cinsel fonksiyonları düzeltilmesi, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, beyin yorgunluğu, gerçek uyku dahil pek çok kronik ve inflamatuvar hastalıkta fonksiyonel tıp büyük çareler sunabilir. Gün içi artmış enerji, mukavemetin, dikkatin arttırılması, kronik yorgunluk dahil enerji ve gücünüzü kıran tüm olumsuzluklar fonksiyonel bakışla düzeltilebilir. Ne yenir, ne yenmez, nasıl bir aktif hayat yaşanır tümünü fonksiyonel bakışla elde edebilirsiniz. Tükenmişlik sendromu denen çağımızın hastalığı fonksiyonel tıpla sonlandırılabilir. Siz yoğun işleri, stresi ve hayatınızı yaşarken aralıklı fonksiyonel yaklaşım ile beslenme, spor ve gıda takviyeleri ile yapılan küçük dokunuşlar hem beden hem ruh sağlığınız inanılmaz katkıda bulunabilir. Mutlu, sağlıklı bir yaşamın kapısını aralamanızı değil açmanızı sağlar 1.

Fonksiyonel tıp geleneksel tamamlayıcı tıpdan çok farklıdır. Geleneksel tamamlayıcı tıpta tamamen şikayetlere yönelik rahatlatıcı farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Geleneksel tıbbı destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir (fitoterapi, akapunktur, kupa terapi, sülük terapisi, hipnoz, ozon terapi, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik, larva uygulaması, müzik terapisi vs.). Fonksiyonel tıp tüm bu uygulamalardan farklıdır. Kanıta dayalı, kişiye özgü, koruyucu, önleyici amaçla kesin delillerle karar verir.

Tüm bu işlerle uğraşıken farmosötikal, nötrosötikıl, fitoterapötik yaklaşımlar fonksiyonel tıp hekiminin vaz geçilmezleridir. Bu anlamda majistral uygulamalar çok önem taşımaktadır. Majistral uygulama genel ve kabaca eczanelerde hazır bulunmayan, doktor tarafından reçeteye yazılmış kişiye özel formüle göre eczacılar tarafından hazırlanan ilaçlara verilen isimdir. Günümüzde her hastalığa özel jenerik ilaçların geliştirilmesi ile majistral ilaçlar doktorlar tarafından oldukça az tercih edilir hale gelmiştir. 

Ama fonksiyonel tıp uygulamalarında kullandığımız pek çok farmasötikıl ve nötrosötikıl istenen dozda, katkı maddesiz ve saf olarak bulması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca kişiye özel dozlar, uygulama şekilleri yine her farmosötikal ve nötrosötikıl ürünler için uygun olmayabiliyor. Özellikle kadınlarda geçmişte yapılan sentetik hormon replasmanlarının uzun dönemde acı sonuçlarının ortaya çıkması, kadınlar dahil erkeklerde de biyoeşdeğer majistral hormon replasmanları ile tedavinin önemini ortaya koymuştur.  

Günümüzde farmasötikıl, nötrosötikıl ve fitoterapötik ajanların nerdeyse tamamının majistral formüller ile hastalara reçete edilmesi ve eczacılar tarafından hazırlanması mümkün olmaktadır. Fonksiyonel tıp uygulayıcısı olarak tüm vitaminlerin, hormonların, bazı antibiyotiklerin, mitokondrial aktivatörlerin, ağır metal zehirlenmesini engelleyen ajanların, antioksidan, antiaging, antitoksik, karaciğer detoksifikasyonunda birçok majistral ajanı reçete ederek pratiğimde kullanmaktayım. Reçetelerimde yer alan hammaddelerin farma kalite olması, dozları, kullanım şekilleri ile hastalar açısından tedavi maliyetlerinde uzun dönemde inanılmaz avantajlar bulunduğunu söyleyebilirim. Yine üroloji uzmanı olarak kendi pratiğimde sperm motilitesi, hareketliği, döllenme yeteneği (kapasitasyon) için pek çok ajanı majistral formda istediğim dozda ve kişiye özel reçete edebiliyorum. Bu şekilde hastalara daha faydalı olduğuma inanıyorum. FONKSİYONEL TIP UYGULAYICISI BİR HEKİM OLARAK MAJİSTRAL TEDAVİ SEÇENEĞİNİN HASTALARIMIN TEDAVİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERİ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM.

Fonksiyonel tıp ve majistral reçeteler ile sağlıklı, uzun, mutlu, enerjik bir ömür dilerim…..

 

  1. Chris Kresser. Unconventional Medicine. Lioncrest Publishing; 2017; S: 11-12

                        Doç.Dr. Ahmet ŞALVARCI

FONKSİYONEL TIP UYGULAYICISI (AFMCP),

BALANCE FONKSİYONEL TIP KONYA

ÜROLOJİ UZMANI

KONYA NOVAFERTİL TÜP BEBEK MERKEZİ ANDROLOJİ SORUMLUSU

GSM: 0 553 698 6843

Tel: 0 332 330 0100

E mail: drsalvarci@hotmail.com