Haberler

26-11-2020

SGK' ya Ziyaret

PHOTO-2020-11-20-16-12-58[1257].jpg

Majistral Eczacıları Derneği yönetim kurulu başkanı Uzm. Eczacı Ahmet Nezihi Pekcan, yönetim kurulu üyesi Ecz. Erdal Balık ve Elazığ Milletvekili Sermin Balık hanımefendi 20 Kasım 2020 tarihinde SGK Başkanı İsmail Yılmaz beyi makamında ziyaret etmişlerdir. Yapılan ziyarette Majistral Sanatının önündeki engeller ve sorunlar özetle aşağıdaki başlıklar altında sıralanmış, çözüm konusunda talep edilirse Majistral Eczacıları Derneği olarak katkı sunulabileceği ifade edilmiştir.

- Eczacılar; En büyük alıcı olan SGK’nın reçete denetimlerinde kontrol yapan eczacının inisiyatifine bırakılan ve bölgeden bölgeye değişen kurallar sonucunda oluşan kesintilerden yılmış durumdadır. Standart olmayan kurallar ile yapılan reçete kontrolleri sonucunda oluşan kesintiler, eczacıları majistral hazırlama konusunda isteksiz davranmaya zorlamaktadır.

(Marmara Pharmaceutical Journal dergisinde 2015 yılında ‘’Eczane Mesul Müdürlerinin Majistral İlaç Hazırlama ile ilgili Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi’’ konulu bir araştırma makalesinde, eczacılara yöneltilen Majistral ilaç reçetesini hazırlamıyor iseniz, sebebi/sebepleri nedir? sorusuna %44 oranında eczacılar tarafından Reçeteyi sisteme girmenin çok zahmetli olması ve SGK tarafından yapılabilecek kesintilerden çekiniyor olmam yanıtı alınmış olması dikkat çekicidir.)

- Eczacının Majistral ürünleri hazırlarken emeğinin karşılığını alabileceği bir fiyatlandırmaya acilen ihtiyacı vardır.

- Majistral formüllerde yer alan etken ve yardımcı madde listelerinin güncellenmesi gerekmektedir. Bugün yürürlükte olan majistral ham madde listesinde çeşitli nedenlerle (kanserojen, yan etki vb.) tedavi etkinliğini kaybetmiş maddelerin yer aldığını görmekteyiz. Tedavi özelliğini kaybeden maddelerden arındırılmış günümüzün modern majistral tedavi formüllerinde yer alan ham maddelerin hızla listede yer alması bir zorunluluktur.

- Medula sisteminde yer alan (g) seçeneğinin yanında (ml) butonunun acilen yer alması gerekmektedir.