Haberler

06-08-2021

Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi Başlamıştır

Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında Sincan Polatlar köyünde Mayıs ayında ekimi yapılan Tıbbi Adaçayı (Salvia officinalis), Oğul otu (Melissa officinalis) ve İstanbul kekiği (Origanum vulgare subsp. hirtum) ilk hasatı Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerinin katılımı ile yapıldı. 

 

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belma Koçer-Gümüşel, bitkiler ve bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç, kozmetik ve gıda endüstrisinde çeşitli amaçlarla uzun yıllardır yaygın bir şekilde kullanıldığını, bununla birlikte daha güvenli kullanımlarını sağlayacak şekilde gerekli analizleri yapılmış ve standardize edilmiş bitkisel ürünlerin ülkemizde yeterince yer almadığını belirtti.

 

Bir bitkisel ürünün standardize olabilmesi için bitkinin ekiminden, tüketiciye sunulmasına kadar tüm aşamalarının standardize olması ve gerekli analizlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koçer-Gümüşel, Lokman Hekim Üniversitesi bünyesinde yürütülen proje kapsamında Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Zor tarafından doğru bitki türünün seçildiğini, takiben toprak ve su analizleri yapılarak ekim yapılacak arazinin belirlendiğini, Tarım Bakanlığı işbirliği ile ve Eczacılık Fakültesi denetiminde bitkilerin uygun koşullarda yetiştirildiğini, uygun zamanda ve uygun kısımlarının toplandığını ve doğru kurutma yöntemlerinin uygulandığını bildirdi. Lokman Hekim Üniversitesi’nin önemli projeleri arasında yer alan projelerinin Üniversite Mütevelli Heyeti ve Rektörlüğü tarafından da desteklendiğini vurguladı.

 

Elde edilen ürünlerde gerekli analizlerin belirlenerek yapıldığı ve Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi markası ile tıbbi çayların ilk paketlemelerinin tamamlandığı belirtilirken, ayrıca uçucu yağ eldesi için de çalışmaların sürdüğü ifade edildi.