Haberler

11-02-2021

Halk Sağlığı Paraya Endekslenemez

Toplum sağlığını düzeltmek ve muhafaza etmek için çalışan en yakın sağlık danışmanı eczacıdır.
İlacın sahibi olarak eczacı ilacın her türlü aşamasını bilmektedir.

İlacın uzmanı eczacılar hasta ile birebir ilgilendiği şifahane misyonu olan eczanelerde, sağlık hizmetini sürdürebilmesi için ilaçların temininde sorun yaşamamalıdır.

Ve yine Şubat

Ve yine fiyat güncellenmesi beklentisi olduğu için ilaçların temin edilip hastalarımıza sunulmasında büyük sorunlar yaşanmaktadır.

Birçok kanser ilacı, nörolojik hastalıklarda kullanılan interferonlar, büyüme hormonları,Covid -19 sürecinin olmazsa olmazı heparinler piyasada yoktur. İnsulinler kısıtlı olarak eczanelere ulaştırılmaktadır dolayısıyla hastaların tedavilerinin aksaması söz konusudur.

Halk sağlığı paraya endekslenemez

Eczacı tacir değildir.

Hastanın sağlığını baş kaygısı olarak telakki edeceğine yemin etmiş 1. Basamak sağlık çalışanıdır. Bu yeminine sadık kalabilmek için bir depodan öbür depoya,kapı kapı ilaç aramaktadır.

İlaçları üretmek, hastaya sunmak ve etkin kullanımı için danışmanlık yapmak eczacının en temel görevidir.

Ve eczacı ilacı bulamamaktadır.

İTS ( İlaç Takip Sistemi) yi göremediği için ilacın nerede olduğunu ya da var olup olmadığını da görememektedir.

6643 sayılı özel kanunla kurulmuş olan Türk Eczacıları Birliği kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında kanunun 1. Maddesi “ Farmasötik tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması, analizi,etkinliğinin devamı,emniyeti, maliyeti bakımından analizi, kalite güvenliği… gibi ilaca dair her şeyin sorumluluğunu eczacıya vermişken, yani ilacın sahibi ECZACI dır derken;

Kamu kurumu niteliğindeki Türk Eczacıları Birliği ve dolayısıyla eczacılar ilacın fabrikada mı, depoda mı dahi olduğunu bilememektedir. İTS yi görebilirsek ilaca ulaşıp hastaya sunabilmemiz daha olanaklıdır. Zira karekod, üretilen ya da ithal edilen ilaçların seri numarasını, sıra numarasını üretim ve son kullanma tarihini içermektedir.

İTS görülünce ilacın üretildikten sonra tüm safahatlarıda görülecektir.

Hasta sağlığını baş kaygımız olarak telakki edeceğimize yemin etmiş meslek mensubu biz eczacılar, hayata tutunmak için bizden derman bekleyen kanser, MS, Covid-19 hastalarımıza ilaçları ulaştıramamaktayız.

İlaç dermandır.

İlaç hayati öneme haizdir.

TCK 240. Maddesi “ Bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak, kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına sebep olan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” demektir.

6585 sayılı kanunun 17.04.2020 tarihinde değiştirilen hükmü ile idari para cezası da öngörmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir

Hastanın ilaca ulaşabilmesinde aksaklığa sebebiyet veren her kim ise silsile yoluyla denetlemek kamunun görevidir.

Netice ve talep olarak biz eczacılar ilaç takip sistemine müdahil olmak, ilacın nerede, ne zaman üretildiğini ve anlık olarak nerede olduğunu Türk Eczacıları Birliği eliyle görmek isteriz ayrıca ilacın hastaya ulaşmasını aksatan her kim veya kurum ise denetlenmesini arz ederiz.


13. BÖLGE ERZURUM ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU


DAĞITIM
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)
Türk Eczacıları Birliği (TEB)
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS)
Kamu İlaç Tedarikçileri ve Ecza Depoları Derneği (KİTDER)