Makale & Formül

16-06-2014

Saç Dökülmelerinde Minoxidil 5% ve Retinoik Asit 0,01% Scalp Lotion

Değerli meslektaşlarım, çağdaş toplumlarda saç dökülmesi, kişinin kendine olan güven duygusunun azalmasına neden olması bakımından oldukça önemsenmektedir. Saç dökülmelerinde uygulanan tedavi yöntemleri içerisinde yer alan majistral formüler ile tedavi seçenekleri, hızlı ve etkili tedavi formül arayışları her geçen gün gelişerek artmaktadır.

Bu makalemde daha önce minoxidil etken maddesi ile yazmış olduğum formülere ilaveten retinoik asit ile güçlendirilmiş bir formülü inceleyeceğiz.

Genel olarak saç dökülmesiyle ilgili bilgilerimizi hatırlayacak olur isek;

Saç döngüsünde değişiklik,

Matrix hücrelerinde yavaşlama,

Kan akış hızının azalması,

Androjenik hormonlara karşı saç kökünün duyarlılığının artması,

Yağ bezinin daha aktif olması ve çevre dokuların buna bağlı olarak değişimi,

Beslenme bozukluğu,

Genetik özellikler, stres, vb….nedenlerden oluşmaktadır.

Tedavide son yıllarda ağırlıklı olarak formülerde yer alan minoxidil molekülünün hikayesi 1979 yılında tansiyon düşürücü bir molekül çalışmasında yan etki olarak yüzde kıllanma şeklinde başladı. Saç kökündeki küçülmeyi tersine çevirip, anagen fazı uzatıyor olması bu molekül üzerine dikkatlerin çekilmesine neden oldu.

Yan etkileri

Yüzde kıllanma,

ırritasyona bağlı dermatit,

Ekzema,

Kaşıntı,

Pul pul kabarma,

Kuruluk,

Baş ağrısı, şeklindedir.

Minoxidil suda çözünmez. Ticari ürün çeşitleri çözelti ve köpük şeklindedir. Minoxidil tedavisine başlandıktan hemen sonra, güneşle ani ve uzun temastan sonra telogen kılların hepsi exagen faza geçerek 1 hafta içinde saç dökülebilir. Minoxidil istenmeyen bölgelerde kıllanma yapabilir. üretici firma Minoxidil in alın bölgesinde değil, tepe bölgesindeki saç dökülmelerinde daha faydalı olduğunu bildirmektedir. Ayrıca ilacın en az dört ay kullanılmadan gerçekten faydalı olup olmayacağının bilinemeyeceğini de bildirmişlerdir. Minoxidilin mevcut saçların dökülmesini önleyici ve zayıf olanları kuvvetlendirici bir etkisi vardır.

Minoxidil tedavisinin etkin olduğu Androgenetik Alopesi adı verilen Erkek Tipi Saç Dökülmesi en çok görülen saç dökülmelerindendir. Bu sürecin sonucunda saç azalması ve incelmesi ile kellik görülmektedir.


MINOXIDIL 5%  ve RETINOIK ASIT 0,01 %  SCALP LOTION
 

Rx

Minoxidil ………………….. 5 g

Retinoic     asid ….…..10 mg

Propylene glycol  ……20 ml

Ethanol  % 95 qs …….100 ml

Formülde yer alan retinoik asidi inceler isek;
 

A vitamini asidi- tretinoin- retinoic acid: Yüzdeki kırışıklıklar, ışığa bağlı cilt yaşlanması, akne, melazma, keloid, ihtiyozis gibi cilt hastalıklarında kullanılan retinoic asit topikal olarak kullanılan  A vitamininin doğal bir türevidir. Tretinoin all-trans-retinoik asit olarak da bilinir. Yapısal olarak izotretinoin'e benzer, fakat ondan daha toksiktir. Topikal tretinoin hafif ışıktan etkilenerek zarar gören ciltteki kırışıklıkların, benekler halindeki hiperpigmentasyonun, pürtüklü görünümün ve gevşekliğin azaltılmasında etkilidir. Cildi ışıktan etkilenerek zarar görmüş hastalarda topikal tretinoin tedavisine bağlı olumlu etkiler çoğu zaman tedavinin ilk ayı içinde görülür. Kahverengi lekeler 6 ile 8 hafta içinde kaybolurken, ince kırışıklıklar ve buruşukluklar 3 ile 6 ay içinde kaybolur. Tretinoin tedavisinin kesilmesi çoğu zaman tretionin etkilerinin kaybolmasıyla sonuçlanır.

Topikal Tretionin (%0,025) Kullanımı saç büyümesinde % 58 lere varan artış sağlamaktadır.Topikal tretionin (%0,025) minoksidil (% 5) birlikte kullanıldığında ise saç büyümesinde artışın % 66 ya kadar arttığı izlenmiştir. Tretionin yada diğer adı ile Retinoik asit  FDA ticari adı Retin -A ® altında akne için onaylanan ilk molekül  oldu. O zamandan bu yana Retinoik asit, çeşitli tıbbi durumlar için kullanılabilir olduğu  keşfedilmiştir . Retinoik Asit , sadece Amerika Birleşik  Devletleri'nde ancak  bir doktordan reçete ile kullanılabilir.

Retinoik asitin etkilerini  iki başlık altında özetleyebiliriz;

• Retinoik asit’in  diğer ilaçların emilimini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle saç folikülleri ulaşan Minoxidil miktarını artırmaktadır .

• Retinoik asit halen bilinmeyen mekanizmalarla saç büyümesinde önemli bir rol oynayabileceğini belirten deneysel kanıtlar vardır. Retinoik asidin tek başına kullanımı neticesinde, saç büyümesinde  önemli miktarda artışların olduğu konusunda araştırmalar vardır.

Kafa derisi tahrişi ve seberoik dermatit oluşabilecek yan etkiler arasında gösterilmektedir.

Minoxidil ve retinoik asit’in oluşabilecek yan etkileri azaltmak için ,tedaviye topikal steroid ilave edilebileceği yapılan çalışmalarda belirtilmiştir.
Kafa derisi tahrişini azaltmak için diğer bir yol olarak, bir hafta boyunca her gece bir kez uygulanıp sonraki haftalarda  günde iki kez artırarak  kullanılabilir. 

• Kafa derisi hala kaşıntılı ve / veya pul pul ise, o zaman bir anti - kepek şampuanı ya da saç derisi için güçlü bir topikal steroid çözüm için yeterli olacaktır.

Ayrıca retinoik asit  güneşe duyarlılığı artırabilir. Eğer sabah retinoik asit içeren herhangi bir formül uygulamak , durumunda  isek bu nedenle saç derisini doğrudan güneşe maruz kalmaktan korumak  veya bir güneş kremi uygulayarak önlem alınabilir. Retinoik asidin aktivitesi, doğrudan güneş ışığı ile etkilenebilir.  
Retinoik asit ile tedaviye başlarken Minoxidil kullanımına benzer şekilde, hastaların küçük bir yüzdesinde saç kaybında  bir  artış görülebilir ancak, bu zamanla düzelir .
 

Modus operandi (hazırlanışı)

Darası alınmış erlen içerisinde 95 derecelik 80 ml alkol üzerine  minoxidil-retinoik asit-propylenglikol karışımını eklenir ve eklenen karışım alkol içerisinde çözünene  kadar bain-mari (su banyosu) içerisinde homojen çözelti olana kadar karıştırılarak  preparat sonlandırılır.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/