Makale & Formül

17-03-2014

Akne Vulgaris Tedavisinde Alkollü %1 lik Oksitetrasiklin Losyonu

Değerli meslektaşlarım,

Bu hafta AKNE VULGARıS tedavisinde Almanya’da reçete edilen losyon formunda standart bir formülü sizlerle paylaşacağım.

SPİRıTUS OXYTETRACYCLıNı 1 % SR

Oxytetracyclinum hydrochloricum …1,0 g

Aqua ………………………………………… 3,0 g

Propylenglycolum ………………………. 30,0 g

Ethanolum 90 % (V/V)…………ad    100,0 g

Formülde yer alan maddeleri inceleyecek olur isek;

Oxytetracycline hydrochloride-Oxitetraciclina cloridrato-Hydroxytetracyclinum hydrochloricum;

Oksitetrasiklin hidroklorür sarı renkli, kokusuz, higroskopik kristalize bir tozdur. Oksitetrasiklin hidroklorürün 1.08 g'ı yaklaşık 1 g oksitetrasiklin'e eşdeğerdir. Oksitetrasiklin güneş ışığının etkisiyle kararır, ancak aktivitesinde önemli düzeyde bir kayıp görülmez. Suda serbestçe çözünür, alkol ve metil alkolde az çözünür, susuz alkoldeki çözünürlüğü daha azdır.

Oksitetrasiklin'in akne vulgaris tedavisinde de kullanılır. Bu endikasyondaki etki mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır, fakat kısmen antibakteriyel etkinliğine bağlı olduğu düşünülmektedir. Deride bulunan bakteriler sebumda bulunan trigliseritleri serbest yağ asitlerine parçalayan lipaz enzimi içerirler. Serbest hale geçen bu yağ asitleri komedon yapıcı (komedojenik) özellik taşır ve aknedeki enflamatuvar lezyonların nedenini oluşturabilir. Tetrasiklerin akne olgularında lipaz oluşturan bakterilerin sayısını azaltarak veya lipaz yapımını inhibe ederek etkili oldukları düşünülmektedir. Oksitetrasiklin 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve sıkıca kapalı hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. 

Propylenglycolum-Propylenglycol-Methyl ethylene glycol; Propilen glikol farmasötik preparatlarda değişik amaçlarla kullanılan bir yardımcı maddedir. özellikle sulu ortamda stabil olmayan ya da çözünmeyen ilaçlar için çözücü ve taşıyıcı olarak kullanılır. Gliserinden daha iyi bir çözücüdür. Nemlendirici özelliği nedeniyle topikal nemlendirici preparatlarda gliserin yerine kullanılır. Propilen glikol cilt ve mukoza membranlarında lokal irritasyon yapabilir. Aşırı duyarlık reaksiyonlarına neden olduğu bildirilmiştir. Propilen glikol hafif karakteristik bir tadı olan, berrak, renksiz, kokusuz ya da hafif kokulu, higroskopik bir sıvıdır. Su, aseton, alkol ve kloroformla karışır, eterde çözünür, sabit yağlarla karışmaz, fakat bazı esansiyel yağları çözer. Serin bir yerde ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işık ve nemden korunmalıdır.

Hazırlanışı: 3 g kaynatılmış soğutulmuş distile su içerisinde 1 g oxytetracycline hydrochloride çözündürülür. Hesaplanan miktarda Propylenglycolum ve Ethanolum 90 % (V/V) ilavesiyle preparat sonlandırılır.

Kullanılışı ve saklanması: Deri enfeksiyonlarında antibakteriyel dermatolojik ajan olarak kullanılan formül akne bölgesine günde 3 kez uygulanır. Preparat 2 ila 15 C’de 3 ay süre ile saklanabilir.

ıyi hafta dileklerimle…

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/