Makale & Formül

25-11-2013

Majistral Formüller ve Dermokozmetikler

Günümüz eczanelerinde DERMOKOZMETİK adını verdiğimiz ürünler raflarda  artarak yer almaktadır. Son yıllarda cilt bakımı söz konusu olduğunda adını sık sık duyduğumuz bu kavramın  MAJİSTRAL FORMÜLASYONLAR’ın içerisinde de kullanıldığını artık sıkça göreceğiz..

Bakımlı ve güzel görünmek isteyen her kadının en sık başvurduğu yöntemlerden biri kozmetik kullanımıdır. Peki dermokozmetik ve kozmetikler arasındaki fark nedir?
Dermokozmetikler, dermotolojik testlerden geçirilmiş, özel maddelerle yapılmış ürünlerdir. Bunlar ciddi ilaç şirketleri tarafından ilaç hassasiyetiyle bütün kontrolleri, allerjik testleri yapılarak piyasaya verilmektedir. Oysa kozmetikler daha çok içlerinde parfüm, renk verici maddeler içeren, hoş görünümlü, hoş kokulu ürünlerdir. Alerjik bir yapınız varsa veya hekiminiz öneriyorsa mutlaka dermokozmetikleri kullanmanız gerekir. Bu ürünler koku ve renk maddesi konmaksızın, dolayısıyla alerji ihtimali minimuma indirilerek piyasaya verilir. ılaç ve kozmetikler arasında yer alan bu ürünler, birçok kozmetik ürüne oranla çok daha sağlıklı, ciltle uyumlu ve daha etkilidirler. Dermokozmetikler cildin ihtiyacına göre hazırlanmış etkin dozda ve oranda mineral, ko-enzim, protein, vitamin, koruyucu, besleyici, leke açıcı, yağ dengeleyici vb. içermektedir.

Bu makalemde akne ve özellikle komedonların çokca görüldüğü akne rozase tedavisinde etkili FRANSA‘da reçete edilen bir formülü göreceğiz.


FORMÜLÜMÜZE DÖNECEK OLUR İSEK;

Rp

Erythromycine……………….………1,15 g

Alcool 60 % …………………………. 4,5 g

La Roche-Posay Physiane  .....  40 ml

Formülde yer alan maddeler;

Erythromycine-Eritromisim-Eritromicina; Geniş spektrumlu makrolid yapılı bir antibiyotiktir. Gram pozitif mikroorganizmalara kolaylıkla penetre olduğu için bu tür mikroorganizmalara karşı daha güçlü etki gösterir. Antimikrobik spekturumu pensiline benzediği için, çoğunlukla penisilin alerjisi olan bireylerde kullanılır. özellikle frengi, belsoğukluğu ve klamidyalar gibi hastalıklar için kullanılan Eritromisin, Saccaropolyspora erythraea tarafından üretilir. Bakterilerde Protein sentezine müdahale ederek etki eder. Genellikle bakteriyostatik etkiye sahiptirler (sadece beta-hemolitik streptokok ve streptokok pnömonia'ya karşı bakterisid etkisi vardır). Anaerob bakterilere karşı etkisizdir. Vücuda alınan eritromisin karaciğerde metabolize edilir. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı sakıncalıdır. Topikal ve oral formları akne tedavisinde kullanılmaktadır. Cilt, yumuşak doku ve yanık yarası enfeksiyonlarında  tercih edilmektedir. 

La Roche-Posay Physiane 40 ml; Nemlendirme özellikleri ile tanınan, epidermisin korunmasını sağlayan organik olmayan yağ-içinde-su emülsiyonudur. Comedolitik (Komedonları ortadan kaldıran) özelliği vardır. Temiz ve kuru cilde sabah ve/veya akşam uygulanır. Duyarlı, normal ve karma ciltlerde kullanılır. Rosacea eğilimi olan derilerde kullanılır. ıçerisinde su, PEG-6 stearat, PEG-32 stearat, izopropil palmitat, stearik asit, hidrojene Palm / Hurma çekirdeği Yağı, PEG-6 esterleri, Gliserin, Palmitoyl  indirgenmiş arpa proteini, Chlorphenesin, Disodium EDTA, Butylparaben, etilparaben, metilparaben, Fenoksietanol, propilparaben , Parfum (Koku). içerir.
Hazırlanışı; Eritrosin saat camında tartıldıktan sonra alkolle ıslatılır ve sıvağ kısmını teşkil eden La Roche-Posay Physiane  ilavesiyle formül tamamlanır.
 

ıyi hafta dileklerimle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/