Makale & Formül

28-10-2013

Aşırı Terlemede Tedavi Çözümleri

Hiperhidrozis’ de (Aşırı Terleme) Alüminyum Klorür Formülleri ile Tedavi Çözümleri

Değerli meslektaşlarım, bu makalemde bölgesel aşırı terleme, tıpta bilinen diğer ismiyle HıPERHİDROZıS’ den bahsedeceğim. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelen ve genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde, ayaklarda aşırı terleme şeklinde görülen, toplumda yaklaşık binde bir ila üç sıklıkla rastlanılan bu hastalıkta şikâyetler yazın artmaktadır. Terlemede uyaranlar ortamdaki ısı artışı, mental stres gibi nedenler olurken ellerde terleme ortamdaki ısı artışına bağlı olmuyor. Ter miktarı günde 2 litreye kadar çıkabilir. Ter bezi dakikada 6 defa kasılarak içindeki sıvıyı dışarı atıyor. Bu hastalık kişinin günlük aktivitelerini, psikolojik durumunu ve sosyal yaşantısını etkiliyorsa, şöyle ki; tokalaşmaktan, insanlarla tanışmaktan çekiniyor, kalem tutamıyor, el aletlerini kullanamıyorsa, mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalığın değişik tedavi yöntemleri vardır. Biz bu makalemizde Almanya’da hekimler tarafından reçete edilen ALUMİNYUM KLORüR ile hazırlanan Gel - Çözelti - Viskoz Çözeltisi formunda 15% ve 20% oranında Aluminyum klorür ihtiva eden üç formülü aşağıda inceleyeceğiz.

Formüllere geçecek olursak; ilk formül GEL formunda’dır

1-Hydrophiles Aluminiumchlorid-Hexahydrat-Gel 15%/20% (NRF 11.24.)

                                                            15%                 20%

Aluminiumchlorid-Hexahydrat          15,0 g               20,0 g

Hydroxyethylcellulose 400                 5,0 g                  5,0 g

Distile su                                   ad  100,0 g         ad 100,0 g          

 

Bu formül içerisinde % 5 hidroksietilselüloz içerdiğinden GEL formunda  kabul edilir. Kolloid bir dispersiondaki daneler veya moleküller-dispersion ortamını aralarına tamamen sıkıştırırlarsa sıvı,yarı katı hale geçer. Bu hale gel hali denir. Stabil sistemler değildir. Metilsellüloz koloidal çözeltisi ısıtılırsa gelleşir, soğukta ise erir. Gel yapabilen maddeler genellikle hidrofilik özelliktedir. Carbopol, metil selüloz, sodyum karboksi metil selüloz, agar,bentonite, reşadiye kili, jelatin en çok kullanılanlardır.

Yarı sentetik zamklar olarak adlandırabileceğimiz Metilselluloz'un(Makromoleküller) çözeltilerinin hazırlanması;

Metilselluloz hidrofilik bir kolloid olduğundan yavaş yavaş lif tabakalarının ıslanmasıyla çözünür. çözeltileri en kolay şöyle hazırlanabilir. Gerekli suyun 1/3 ‘ü 80-90 dereceye kadar ısıtılır. Metil selluloz ile karıştırılır. Yarım saat bekletilir. Geri kalan su soğuk olarak ilave edilip iyice karıştırılır. Sıvı soğudukça (10 C) berraklaşır ve erime tam olur. Böylelikle topaklanmanın önüne geçilmiş olup çözünme kolaylaşır. Suyun ısıtılması bütün liflerin kısa sürede ıslanmasına yardım edecektir. 

Bu formülde kullanılan hydroxyethylcellulose’yi inceleyecek olur isek; 

 Hidroksietilsellüloz, cellosize, natrosol; Hidroksietil sellüloz beyaz veya sarımsı-beyaz yada grimsi-beyaz renkte, kokusuz, higroskopik özelllikte toz ya da granüller halinde bulunur. Sentetik veya yarı sentetik zamklar grubuna girer. Sıcak ve soğuk suda kolloidal çözeltiler vererek çözünür. Aseton, susuz alkol, eter, toluen ve diğer organikçözücülerde pratik olarak çözünmez. Sudaki %1'lik dispersiyonunun pH'sı 5.5-8.5 arasındadır. Farmasötik preparatların stabilite ve viskozitelerinin artırılmasında kullanılır.       

Aluminiumchlorid-hexahydrat, Aluminium chloratum cristallisatum, Aluminiumtrichlorid-6-Wasser, Alüminyum klorür hekzahidrat; Alüminyum klorür hiperhidroz tedavisinde kullanılan bir antiperspirandır (Ter salgılamasını inhibe edici etki gösterme). Genellikle %20'lik alkollü çözeltileri hazırlanır. Etki mekanizması; metal iyonlarının ter kanalına bağlanması ve kanal içine sızdıktan sonra buradaki PH nedeniyle jelleşmesi ve metal iyonlarının astrenjan (büzücü) etkilerinden dolayı ter kanalının tıkanması şeklinde açıklanabilir. Ter kanalı içindeki tıkaç 7-14 gün etkisini göstermekte bu etki;

  • Cildin kendini yenileme hızına,
  • Kişinin temizlik alışkanlığına,
  • Kişinin aktivitesine bağlı,

Olarak değişmekle beraber, maksimum etkinin oluşabilmesi için 10 gün sürekli kullanılmalı ve 10 günden sonra kullanım kesildiğinde 14.günde etkinin tamamıyla kaybolduğu gözlemlenmiştir.

Formülün hazırlanışı;

Hesaplanan distile su iki eşit bölüme ayrılıp bir bölümde Aluminiumchlorid çözülürken diğer bölüm distile suyun üzerine Hydroxyethylcellulose adeta serpilerek şişmesi ve gel oluşması beklenir. Yaklaşık 1-2 saat sonra iki çözelti birleştirilir. Toplam kütlenin 100 g olmasına dikkat edilmelidir.

Preparat 1 yıl sıkı kapalı ışıktan uzak koyu cam kaplarda saklanabilir.

ıkinci formülümüz propil alkol içeren bir çözeltidir.

2-Propanolhaltige Aluminiumchlorid-Hexahydrat-Lösung 15%/20% (NRF 11.1.)

                                                         15%                        20%

Aluminiumchlorid-Hexahydrat      15,0 g                     20,0 g 

Distile su                                        15,0 g                     20,0 g

2-Propanol                               ad 100,0 g              ad 100,0 g

.

primer propil alkol, propil alkol, propanolum; Propil alkol antiseptik ve dezenfektan etkili bir ajandır. Alkol gibi el ve derinin antisepsisinde, yüzeylerin ve aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Preparat ışıktan uzakta cam şişelerde 3 yıl saklanabilir.

Formülün hazırlanması;

Aluminiumchlorid-Hexahydrat  distile su içerisinde çözündürülür ve  propil  alkol ilavesiyle preparat sonlandırılır. çözeltinin toplam 100 g olmasına dikkat edilmelidir.     

üçüncü formülümüz viskoz bir çözelti formundadır. 

3-Viskose Aluminiumchlorid-Hexahydrat-Lösung 15%/20% (NRF 11.132.)

                                                         15%                 20%

Aluminiumchlorid-Hexahydrat       15,0 g              20,0 g

Hydroxyethylcellulose 400              2,0 g                 2,0 g

Distile su                              ad    100,0 g         ad  100,0 g

 

Formülün hazırlanışı;                                                    

Hesaplanan distile suyun yarısında Aluminiumchlorid-Hexahydrat  çözündürülürken diğer bölüm distile suyun üzerine Hydroxyethylcellulose adeta serpilerek şişmesi ve viskoz bir çözelti  oluşması beklenir. Yaklaşık 1-2 saat sonra iki çözelti birleştirilir. Toplam kütlenin 100 g olmasına dikkat edilmelidir.            

Viskoz (zorakış) bir çözelti olan son ve üçüncü formülümüz 1 yıl süre ile cam şişelerde saklanabilir.

Yukarıda değişik farmasötik uygulamalarını gördüğümüz her üç formülde çoğunlukla yatma zamanı kuru cilde uygulanır ve sabah ter bezleri tam olarak aktif duruma geçmeden yıkanarak uzaklaştırılır. 1-2 hafta günaşırı tatbik edilmesi tavsiye edilen bu formül  daha sonra haftada bir kez uygulanmalı ve alınan cevaba göre  tedavi süresi altı aya kadar uzatılmalıdır.

Bu formüllerin etkisinin kısa süreli olduğunu hatırlamalıyız. özellikle el, ayak ve koltuk altlarında hiperhidroz=aşırı terleme tedavisinde kullanılır. Aluminiumchlorid su ve  ethanol içerisinde  çözünür olan güçlü bir asittir. Dolayısıyla  güçlü bir irritandır. Alüminyum klorür özellikle nemli cilde uygulandığında tahriş meydana getirebilir, bu etki hidroklorik asid oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkar. Alkollü çözelti daha az irritan olduğundan formüllerde genellikle  mutlak alcohol.% 95 v / v tercih edilir. ırritan etkiyi önlemede  tedavi uygulandıktan sonra sabah çözeltinin uygulandığı bölgelere  %1 lik  hydrocortisonasetatcreme  tatbik edilebilir.

ıyi haftalar dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/