Makale & Formül

15-09-2013

Tanenli Gliserin Karışımı

Değerli meslektaşlarım bu haftanın formülü; oldukça geniş kullanım alanına sahip, orjinal ismi GLYCERİNUM TANNATUM COMPOSıTUM olarak bilinen bir preparatı yazmak istiyorum.

Rp   Pantocaini ........................ 0,1 g

      Acidi tannici ...................... 2,0 g

      Glycerini ....................ad  20,0 g

Bu formül de lokal anestezik amaçla kullanılan Pantokain; tetrakain adı ile de bilinen uzun etkili bir lokal anesteziktir. Diğer lokal anesteziklere göre en toksik olanıdır.

Tannik asit; Tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden dolayı bademcik, farenjit, basur ve bazı deri hastalıklarında kullanılır.

En önemli elde edildiği kaynak mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda, antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir.

Sentetik tannik asitler egzama tedavisi kapsamında çeşitli preparatlar içinde bulunurlar.

Gliserin bu formülde sıvağ amaçlı kullanılmıştır, tanenle karışımlarında rengi kararmaktadır.

Formülün kullanıldığı yerler:

ULCUS CRURıS (VARıS üLSERİ) Daha çok ayak bileği ve bacak ön yüzünde bulunur. Varislerin olduğu alan ve daha aşağısında toplar damar basıncı artar buna bağlı olarak cildi besleyen kılcal damarlardan yeterli temiz kan geçmediğinden beslenemez ve hafif bir travmayla yaralar açılır. Basınç yüksekliği devam ettiğinden açılan yaralar tüm tedavilere rağmen çok zor iyileşir. Bazen hiç travma olmadan da yaralar açılabilir. Tedavisi uzun sürer önce varisler tedavi edilerek bölgesel basınç düşürülür böylece yara yerinin kanlanması normale getirilmiş olur. Beslenmesi düzelen yarada iyileşme süreci başlar ve yara bakımına devam edilir.

YANIKLARDA ve CıLT ÇATLAKLARINDA kullanılır.

AYAKLARDA SüRTüNMEYLE OLUşAN KABARCIKLARDA (ayakkabı vurmalarıyla oluşan büllerde ) BUBBLES (su toplaması) vakalarında etkili bir formüldür.

Değerli Meslektaşlarım bu hafta benim çok severek hazırladığım ve günlük hayatta  eczanelerimizde hastalarımıza özellikle ayakkabı vurmalarında önerebileceğimiz bir formülü sizlerle paylaştım. Haftaya yeni formüllerle birlikte olmak dileğiyle hoşçakalınız.

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/