Makale & Formül

Krem - Pomad - Losyon - Şampuan Bazları

21-10-2015

Beeler Sıvağı - Base De Beeler - Basis Beeler

Su bazlı Y/S özellikte, anyonik  emülgatör içeren bu sıvağ, hassas atopik ciltler için tahriş edici olabilir. Geniş uygulanabilir ve son derece dayanıklı bir özellik gösteren emülsiyon özellikli bu sıvağı beraberce inceleyeceğiz. Emülsifiyon anyonik Y/S etkili olan bu merhem sıvağı, yurtdışında oldukça tercih edilen bir taşıyıcı olma özelliği ile tanınmaktadır.

Formül

Rp.

Alcohol cethylicus        15 g

Cera alba                        1 g

Propyleneglycolum      10 g

Natrii laurylsulfas          2 g

Aqua                             72 g

Formülde yer alan maddeler;

Setil alkol- Lanette 16- Alcohol cetylicus- Palmityl alcohol- Hekzadesil alkol;

Setil alkol topikal farmasötik preparatlarda yumuşatıcı, su absorblayıcı, sertleştirici ve emülsüfiyan olarak kullanılır. Setil alkol aslında başta setil alkol olmak üzere katı alifatik alkollerden oluşan bir karışımdır. Amerikan Ulusal Formüleri (USNF), %90'dan az olmayan oranda setil alkol ve geri kalan kısmın benzer alkollerden oluşması gerektiğini belirtir. Beyaz renkte yağlı bir kitle, toz, pulcuklar, küçük tanecikler ya da granüller halinde bulunur. Karakteristik hafif bir kokuya sahiptir. Suda pratik olarak çözünmez; alkol (%95) ve eterde kolayca çözünür. Eritildiği zaman; bitkisel ve hayvansal yağlar, sıvı parafin ve erimiş lanolin ile karışır.

Beyaz balmumu- Cire blanch- White wax-  Balmumu- Wax- Wachs- Cire T.K.;

Arının (Apis mellifica L.) yaptığı peteklerdir. özel kokuya sahip yumuşak bir kütledir. Sarı renklidir. Alkol ve eterde kısmen, yağlarda tamamen çözünür. Beyaz balmumu sarı balmumunun güneşte bırakılmasıyla elde edilir. Eczacılıkta seraların sıvağı olarak kullanılır. Beyaz balmumu krem ve merhemlerde kıvam arttırıcı ajan ve su/yağ tipindeki emülsiyonlarda stabilizan olarak yer alır. Tatsız, beyaz ya da hafif sarı renkli yaprakçık veya ince granüller halinde bulunur. Kloroform, eter , ılık karbon disülfit, sabit ve uçucu yağlarda çözünür; etanolde (%95) az çözünür; suda pratik olar ak çözünmez. Sıkıca kapatılmış kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Beyaz balmumu 150°C'nin üzerinde ısıtıldığında esterifikasyona uğrar ve asit değeri düşer; erime noktası yükselir. Oksitleyici ajanlarla geçimsizdir. Ayrıca pomat ve supozituvarların terkibine girer. Merhemlerde kıvam sağlayan madde olarak toplam kütlenin % 1 ila 10‘nu oluşturur. 65 C ‘de erir.

Propylene’e glycol- Metiletilenglikol- Metilglikol- Propilen glikol;

Farmasötik preparatlarda değişik amaçlarla kullanılan bir yardımcı maddedir. Kozmetik ürünler için taşıyıcı olarak kullanılır. Nemlendirici özelliği nedeniyle topikal nemlendirici preparatlarda gliserin yerine kullanılır. Propilen glikol cilt ve mukoza membranlarında lokal irritasyon yapabilir. Su, aseton, alkol ve kloroformla karışır; eterde çözünür; sabit yağlarla karışmaz, fakat bazen esansiyel yağları çözer. Serin bir yerde ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işık ve nemden korunmalıdır.

Sodyum lauril sülfat- Natrii laurilsulfas- Sodium monolauryl sulfate- Laurilsulfato de sodio;

Sodyum lauril sülfat farmasötik formülasyonlar ve kozmetik ürünlerde anyonik yüzey aktif madde olara  kullanılır. Asit ve alkali ortamlarda etkili bir deterjan ve ıslatıcı ajandır. Tıbbi şampuanlarda, diş patlarında ve cilt temizleyici preparatlarda da kullanılır. Parenteral preparatlarda kullanılmaz . Deri, gözler, mukoza membranları, üst solunum yolu ve midede irritasyona neden olabilir. Seyreltik sodyum lauril sülfat çözeltilerine uzun süre maruz kalındığında deride kuruma ve çatlama meydana gelebilir; temas dermatiti gelişebilir. Uzun süre inhale edilirse akciğerlere zarar verebilir. Sodyum lauril sülfat alkil sülfatların bir karışımıdır. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre %85'den az olmayan oranda sodyum alkil sülfatları içeren bir karışım olup en fazla %8 oranında sodyum klorür ve sodyum sülfat içerir. Hafif karakteristik kokulu, beyaz ya da açık sarı renkte toz ya da kristaller halinde bulunur. Suda opalesan bir çözelti vererek 1:10 oranında çözünür; alkolde kısmen çözünür; kl oroform ve eterde pratik olarak çözünmez. Sodyum lauril sülfat normal koşullarda stabil bir maddedir. Ancak pH 2.5 ya da altındaki çözeltilerinde hidroliz olarak lauril alkol ve sodyum bisülfat meydana gelir. Katyonik yüzey aktif maddelerle reaksiyona girer ve aktivitesi düşer. pH'sı 9.5-10 arasında olan sulu çözeltileri çelik, bakır, pirinç, bronz ve alüminyumu aşındırabilir. Alüminyum, kurşun, kalay ya da çinko gibi çok değerli metal tuzları, bazı alkaloit tuzları ve pH 2.5'un altındaki asitlerle geçimsizdir. Kurşun ve potasyum tuzlarıyla çöker.

Formülün hazırlanması;

Setil alkol ve beyaz balmumu 650 C de ısıtılmış su banyosunda propilenglikol içerisinde eritilir. Sodyum laurilsülfat ise yine aynı sıcaklığa getirilen distile su içerisinde eritilir. önceden ısıtılmış ve içerisinde sodyumlaurilsülfat eritimiş distile su çözeltisi propilenglikol çözeltisine ilave edilerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Buharlaşma ile oluşabilecek su kaybı distile su ile tamamlanır.

ıyi bir hafta dileğiyle.

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/