Makale & Formül

Lokal Anestezik - Analjezik

23-11-2014

Metil Salisilat Linimenti

METHYL  SALİCYLATE  COMPOUND  LİNİMENT – METİL SALİSİLAT  LİNİMENTi

Değerli Meslektaşlarım bu hafta Avustralya Eczacılar birliğinin formüler kitabından almış olduğum bir formülü inceleyeceğiz.

ınflamasyon azaltıcı ve analjezik etkileri nedeniyle reçete edilen bir preparattır.

Rp

Menthol ……………... 4 g

Eucalyptus oil ………. 10 ml

Methyl salicylate ….. 25 ml

Arachis oil ……ad ..100 ml

Formülde yer alan maddeler

Menthol-levomentol-Peppermint camphor-2-isopropyl-5-methylcyclohexanol: Karakteristik koku ve tadı olan, kolay akan ya da bir araya gelerek kümelenmiş kristaller halinde bulunan bir tozdur. Renksiz prizmatik veya iğne şeklinde parlak kristaller halinde de bulunabilir. Erime derecesi yaklaşık 34°C'dir. Mentol ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre suda pratik olarak çözünmez; alkol, eter ve petrol eterinde çok çözünür; sabit yağlar ve sıvı parafinde kolayca çözünür; gliserinde çok güç çözünür. Mentolün günlük kabul edilebilir tahmini alım miktarı 200 µg/kg vücut ağırlığı olarak bildirilmiştir. Antiseptik, cilde uygulandığında soğukluk hissi uyandıran ve hafif analjezik etki gösteren, bu özelliğinden dolayı ürtikere karşı kullanılan bir maddedir. Deri üzerinde kan damarlarını genişleterek serinlik oluşturur ve analjezik etki gösterir.

Okaliptus esansı-Aetheroleum eucalypti-Oleum Eucalypti : ökaliptus yağı suda çok az çözünür; alkolde (%70) 1:5 oranında çözünür; alkol (%90), dehidrate alkol, yağlar ve parafinle karışır. Okaliptus yağı (Oleum Eucalypti), mersingiller (Myrtaceae) familyasından Eucalyptus globulus, Eucalyptus fruticetorum ve Eucalyptus smithii gibi değişik okaliptus türlerinin taze yapraklarından ve dal uçlarından su buharı distilasyonuyla elde edilen yağın saflaştırılmasıyla elde edilen renksiz veya açık sarı renkli uçucu bir yağdır. Soğuk algınlığı, grip, öksürük ve rinore tedavisinde kullanılan preparatların bileşimine girer. Ayrıca haricen rubefiyan etki için hazırlanan preparatlarda yer alır. Bileşiminde bulunan ökaliptol nedeniyle koku verici (aromatizan) olarak da kullanılmaktadır. Okaliptus yağı karakteristik kafur kokuludur; ağızda serinlik veren kafur benzeri bir tad bırakır. %70 a/a'ten daha az sineol (ökaliptol) içermemelidir. Alkolde (%70) 1:5 oranında çözünür. 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

Metil salisilat-Salicylate de méthyle-Methylum salicylicum: Metil salisilat, Avrupa Farmakopesi (Ph Eur. 7)a göre renksiz ya da açık sarı renkli bir sıvıdır. Suda hafifçe çözünür; alkol, yağ ve uçucu yağlar ile karışabilir. Işıktan korunmalıdır. Merck Index 13'e göre erime derecesi -8.6°C ve kaynama noktası 220-224°C (101.325 kPa)'dır. Merck Index 13'e göre suda hafifçe çözünür (1:1500); kloroform, dietil eterde çözünür; etanolde çözünür; asetik asit, yağlar ve uçucu yağlar ile karışır. Refraktif indeksi n2D0 1.535 ila 1.538 (Merck Index 13) arasındadır. Yoğunluğu d2255 1.184; doğal esterinin yoğunluğu yaklaşık 1,180'dir. Renksiz, sarımsı veya kırmızımsı sıvıdır. Gaultheria procumbens'in  karakteristik kokusunu taşır.  Suda hafifçe çözünür; alkol içinde ve glasial asetik asit içinde çözünür. Hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Metil salisilat doğal kaynaklı ester yapılı bir uçucu yağdır. Doğal kaynaklardan başka salisilik asit ve mentil alkolden çıkılarak sentetik olarak da yapılır. Doğal metil salisilat Gaultheria procumbens (Ericaceae) bitkisinin yaprakları ile Betula lenta (Betulaceae)'nın gövde kabuklarından elde edilir. Analjezik preparatlarda cilt üzerinde yaptığı irritan etki nedeniyle kontriritan olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Başlıca endikasyonları kas-iskelet, eklem ve yumuşak dokularda görülen zedelenmeler ve perniozis'tir. üst solunum yolu hastalıklarının semptomatik tedavisinde inhalasyon yoluyla da kullanılır. çoğu ülkede reçetesiz olarak satılan güvenli ve etkin bir ilaç olarak tanımlanabilir. Hoş bir tad ve kokusu olduğu için oral yoldan kullanılan preparatlarda düşük konsantrasyonlarda(%0.04) aromatizan olarak da kullanılır; şekerlemeler, öksürüğe karşı kullanılan pastiller, sakızlar, diş macunları ve ağız sularının bileşimine girer. Hemoroid tedavisi için kullanılan bazı prepartların hazırlanması için de kullanılır. Yüksek miktada yutulması yüksek salisilat içeriği nedeniyle zararlıdır. Sağlam ciltten hızla absorbe olur ve sistemik olarak kullanılan salisilatlara özgü etkiler gösterir. Metil salisilatın kesin etki mekanizması bilinmemektedir. Cilde topikal olarak uygulandığında uygulama yerinde kızarma ve tahriş oluşturur ve bunu analjezik etkisi izler. Sağlam deriden hemen absorbe olur ve sistemik yoldan verilen salisilatlara özgü etkiler gösterebilir. Metil salisilat cilt üzerine uygulandığı yerden hızla absorbe olur.

Yer fıstığı yağı-Peanut Oil-oleum arachis : Avrupa Farmakopesi (Ph Eur. 7)'ye göre rafine yerfıstığı yağı (Arachis Oil, Refined; Arachis Oil BP2012) kabuklu yer fıstığı tohumlarından elde edilir. Uygun bir antioksidan ilave edilebilir. Esas olarak oleik ve linoleik asit ve diğer asitlerin küçük bir miktarda gliseridlerden oluşan berrak, sarımsı viskoz sıvı vardır. Yaklaşık 20 C'de katılaşır. Alkolde çok az çözünür; petrol eteri  ile karışabilir. ıyi doldurulmuş kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

Formülün hazırlanması :

Hesaplı miktarda menthol cam bir havanda ezilerek  yer fıstığı yağında  çözündürülür.Metil salisilat ve en son okaliptus esansı ilavesiyle toplam miktar 100 ml’ye yer fıstığı yağı ile  tamamlanır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/