Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

07-04-2014

İnflamatuar Deri Hastalıklarında İhtiyol ve Çinko Oksitli Etanollü Losyon

Ethanolhaltige Ammoniumbituminosulfonat-Zinkoxidschüttelmixtur  2,5% / 5% / 10%  

 ( NRF 11.4.)

Ammoniumbituminosulfonat ..2,5 g ..5% ..10 %

Zinkoxid ………………………… 20,0 g

Talkum …………………………… 20,0 g

Glycerol 85 % …………………30,0 g

Ethanol 90 %  (v/v) ………… 20,0 g

Gereinigtes Wasser …… ad …100,0 g

Değerli meslektaşlarım bu hafta Almanya’da Ekzama, furonküloz, psöriasis ve akne gibi bazı cilt hastalıklarında topikal antiseptik olarak kullanılan bir formülü paylaşacağım.

özellikle Endojen Ekzema vakalarında tedavi etkisi oldukça yüksek olan bu preparatı yazarken ekzama olgusunu kısaca hatırlayalım.  

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik nedenli deri hastalığı. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi türleri vardır.

Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).  Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.

En sık görülen temas egzamalarından biri kozmetiklerden ve saç boyasından (para grubu) ileri gelir. Güzellik müstahzarları, özellikle kokulu oldukları zaman, sayısız yüz egzamalarına neden olabilirler. Tırnak cilasının özel bir yeri vardır, tırnaklarda egzama yapmaz, ama göz kapaklarında yapar.  Giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir (oysa, asıl nedeni boyadır, özellikle siyah, mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği gibi kumaş değil). Boyundaki egzama çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir. Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (deri boya, cila ya da yapıştırıcı). Madenler (özellikle nikel) bir temas egzamasına neden olabilir (saat bileziği, zincir vb.). Deri testleri bazen temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.

Enfeksiyon egzamaları mikrop ya da mantar kökenlidir. Ama enfeksiyon mu egzamaya neden olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur, kestirmek zordur.

Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir; ama rahatsızlık verebilir. Egzamalıların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin başında yarayı kaşımamak gelir.

Kronik egzama zaman zaman tekrar edecektir.Stresten uzak durmak, uykusuz kalmamak, yüzü temiz tutmak iyi gelecektir. 

Son yıllarda dermatit ve ekzema terimleri sinonim olarak kullanılmasına rağmen, bazı  otörler derideki her türlü inflamasyon olayını hala dermatit olarak isimlendirmektedir. Genel  görünüş dermatit teriminin kutanöz inflamasyonla birlikte olan tüm klinik tabloları ifade ettiği ve sonuçta her ekzema türünün dermatit olduğu; ancak her dermatitin ekzema olmadığı şeklindedir. Günümüzde akut seyirli, hızla gerileyen kutanöz inflamasyon için dermatit terimi, kronik seyirli ve spontan gerileme eğilimi daha az olan inflamasyonda ise ekzema ya da  ekzematöz dermatit terimi kullanılmaktadır.

Sınıflandırma;

1. Ekzojen Ekzemalar: ırritan kontakt dermatit, allerjik ekzematöz kontakt dermatit ve fototoksik ve fotoallerjik kontakt dermatitler.

2. Endojen Ekzemalar: Atopik dermatit, seboreik dermatit, nörodermatit (liken  simpleks kronikus), numuler ekzema (diskoid ekzema), el ve ayağın veziküler  ekzeması (dishidrotik ekzema-pomfoliks), staz ekzeması (variköz ekzema) ve kserotik ekzema (asteatotik ekzema)

Formülde yer alan maddeler

Ammoniumsulfobituminat-ıhtamol-ihtiyol; ıhtiyol içerdiği sülfon formundaki kükürde bağlı zayıf antiseptik etki gösterir. %10'luk pomatları ekzama, furonküloz, psöriasis ve akne gibi bazı cilt hastalıklarında topikal antiseptik olarak kullanılır. Suda çözünür; alkol ve eterde kısmen çözünür. USP'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:10 oranında çözünür; gliserin, sabit yağlar ve yağlarla karışır; alkol ve eterde kısmen çözünür.

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc; Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.

Talc-Talcum-Saflaştırılmış talk; Talk doğal hidrate magnezyum silikattır. Yaklaşık kapalı formülü "Mg6Si2O54OH4"dür. Değişen miktarda alüminyum silikat ve demir içerebilir. çok ince, hafif, homojen, beyaz veya beyaza yakın renkte yada grimsi-beyaz, kokusuz kristal yapılı bir tozdur. Deriye temas ettiğinde hemen temas eden yüzeye sıvanır. Saflaştırılmış talkın mikroskobik asbest partiküllerinden arındırılmış olması gerekir. Talk pratik olarak su ve mineral asidler ile alkali hidroksitlerin seyreltik çözeltilerinde çözünmez.

Glicerol-Glycerine-Glycerol; - 85%; Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kok ulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olara k kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte  patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Formülün hazırlanışı; ıhtiyol sıvı vazelin sürülmüş bir kağıt üzerine alınarak saat camında tartılır ve formülde yer alan distile su içerisinde karıştırılarak çözündürülür ve %90 lık etanol ilave edilir. çinko oksit ve talk havanda karıştırılarak üzerlerine azar azar gliserin ilavesi ile yumuşatılır.Etanollü ihtiyol havandaki karışıma ilave edilir ve hesaplı miktardaki distile su ilavesiyle formül sonlandırılır.Formülün toplam kütlesinin 100  g olmasına  dikkat edilmelidir.

Uygulama ve saklanma koşulları; bir spatula yardımı ile günde 3 kez uygulanır. Cam şişede 6 ay saklanırken plastik şişede 3 ay saklanabilir.

ıyi hafta dileklerimle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/