Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

24-03-2014

Etanollü %25 Çinko Oksit Losyonu

Değeri Meslektaşlarım, bu hafta antiseptik ve ağırlıklı olarak astrenjan etkisinden dolayı kullanılan Almanya’da standart reçete formüllerinde yer alan bir preparatı inceleyeceğiz.

Ethanolhaltige Zinkoxidschüttelmixtur 25 % SR (NRF 11.110.)

Rp

Zinkoxid ………………….…25,0 g

Glycerol 85 % ……………… 5,0 g

Ethanol 90 % (v/v) …………25,0 g

Gereinigtes Wasser .... zu 100,0 g

Formülde yer alan maddeleri inceleyecek olursak;

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc: Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad,losyon veya pasta şeklinde uygulanır.

Glycerini-Glicero-Glycerine: çözücü, taşıyıcı koruyucu ve viskozite artırıcı özellikleri nedeniyle kullanılır. önemli bir nemlendirici ajandır.

Aethanolum-Alcoholum-Ethanolum-Spiritus vini: Eski çağlarda "yaşam suyu" olarak adlandırılmış ve pratik olarak hemen her hastalığa deva olduğuna inanılmıştır. Alkolün önemli bir özelliği de çoğu farmasötik formülasyonlarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir çözücü olmasıdır. Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder. 

Alkol etkisini proteinleri pıhtılaştırarak ve lipitleri eriterek gösterir. Protein denatürasyonu bir miktar su varlığını gerektirdiğinden mutlak (%96) alkolün antimikrobik etkisi zayıftır.

Gereinigtes Wasser- Eau distillée olduğunu hatırlamalıyız.

Formülün hazırlanışı: Bir havan içerisinde hesaplanan miktarda çinko oksit gliserin ile ezilerek yumuşatılır. üzerine % 90 lık etanol ve en son distile su ilavesi ile preparat sonlandırılır. Losyon hazırlanırken 100,0 gr mı geçmeyecek şekilde distile su ilave edilmesi gerektiğini unutmamalıyız.

Kullanılışı: Losyon kullanılacağı zaman çalkalanarak deriye günde 3 kez uygulanır. Cam veya plastik şişede 6 ay saklanabilir.

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/