Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

03-02-2014

Yanıklarda ve Egzema tedavisinde ’Kireç Linimenti’

KİREÇ LİNİMENTİ-LİNİMENTUM CALCİCUM-LİNİMENT OLEO CALCAİRE T.K.(1954)

Değerli meslektaşlarım,

Hafta içerisinde Kireç linimenti ile ilgili gelen sorular üzerine bu formülasyonu haftanın formülü olarak belirledim. Bu formül makalemin sonunda belirttiğim gibi  2007 tarihinde özellikle Fransa’da çinko oksit ilavesiyle değişmiş bulunmaktadır. ülkemizde ise halen aşağıda yazmış olduğum şekliyle reçete edilmeye devam edilmektedir.

Formüle geçmeden önce liniment’in tanımını hatırlayalım.

Liniment; koyu kıvamlı veya sıvı halinde cilde sürmek veya ovmak için kullanılan sabun, yağ veya alkol içeren emülsiyon şeklinde preparatlardır. Emülgatör genellikle sabundur. Tahriş olmamış deriye uygulanır.

Bu formülde dış fazı yağ iç fazı su olan (s/y) yağ içerisinde su olan bir emülsiyonu inceleyeceğiz.

Rp

Zeytinyağı ……………………….. 1 k

Kireç suyu ……………………….. 1 k

Formülde yer alan maddeler

Huile d’olive-Olive oil-Oleum olivae-Zeytinyağı: Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne, Mö 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte "ölümsüz ağaç"tır.

Zeytinyağı, %75 oranında oleik asit gliseritleri taşır. A, E vitaminleri ve az miktarda fitoserol maddesi bünyesinde bulunur. Zeytinyağı, sabahları aç karnına 1-2 çorba kaşığı alındığında yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak etki yapar. özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyici ve safra söktürücü etkisi vardır. Safra kesesi tıkanıklığında ya da taş varlığında halk arasında sabahları aç karnına 50-100gr. alınır ve tedaviye 1 hafta devam edilir.

 

KıREç SUYU-EAU DE CHAUX-AQUA CALCARıAE T.K.(1954)

Yüzde 0,15-0,17 kalsiyum hidroksit (Ca (OH2) ) ihtiva eder.

HAZIRLANIşI:1 kısım sönmemiş kireç 4 k su ile söndürülür. Elde edilen yoğurt kıvamındaki kütle iyi kapalı bir kapta 50 k su ile karıştırılır ve çalkalanır. Karışım durulduktan sonra üzerindeki sulu kısım dökülür ve kabın dibinde kalan kütle tekrar 50 k su ile beş dakika kuvvetle çalkalanır ve beklemeye bırakılır. Kullanılacağı zaman süzülerek alınır.

FORMÜLüN HAZIRLANIşI ;

Zeytinyağını, kuru renksiz bir şişeye koyun. şişeyi döndürerek yağın şişenin iç yüzeyini bir film halinde kaplamasını sağlayın. Sonra üzerine süzülmüş kireç suyunu ilave edin. şişenin ağzını kapatın ve beyaz-krem renkli bir emülsiyon oluşana kadar hızlıca çalkalayın. Karıştırma işlemine,sistem emülsiyon halini alıncaya kadar devam edilir. şişeyi uygun şekilde etiketleyip preparatı tamamlayın.

Preparat topikal olarak yumuşatıcı ve enflamasyonlu yüzeyleri rahatlatıcı etki gösterir. Ekzema ve psoriasis’de kabukları ve cildi yumuşatmak için kullanılır.

özellikle yanıklarda ve akut, subakut egzema tedavilerinde kullanılmaktadır.

Temmuz 2007'de özellikle Fransa ‘da değişen bu formül aşağıdaki şekliyle reçete edilmektedir.

Rp

Liniment oléocalcaire …………….. 100,00 g

Oxyde de zinc ……………………..….10,00 g

Formülün açılımı

Huile d’olive ……………………… ….50,00 g

Soluté d’hydroxyde de calcium …..50,00 g

Oxyde de zinc ………………………..10,00 g

Kireç linimenti hazırlandıktan sonra azar azar çinko oksit ilavesiyle formül tamamlanır.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/