Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

06-10-2013

Ağrılı ve Çatlak Meme Başları

Sık görülen, fakat geçici bir durum olan göğüs başı ağrıları ve çatlakları emzirmenin erken sonlandırılmasında önemli bir etkendir.Emzirmenin başlangıcında ve postpartum (doğumdan sonra) ikinci veya üçüncü günde şikayetler daha belirgindir. Süt salgılanmaya başlayınca ağrıda bir dereceye kadar azalır.

Pratik Tedbirler ;

 

  • Emzirme sırasında sadece memenin başı değil areolanın bir kısmıda bebeğin ağzında olmalıdır.
  • Bebek kısa sürelerle fakat sık beslenmelidir.
  • Emzirmenin sonunda meme başları birkaç damla süt ile ıslatılıp açık havada kuruması sağlanmalıdır.
  • Emzirmeye daha az ağrılı olan taraftan başlanmalıdır.
  • Meme çocuğun ağzına verilirken ve emzirmenin sonunda çocuğun ağzından alırken uygun teknik kullanılmalıdır.
  • Bebeğin pozisyonu sık sık değiştirilerek yalnız bir noktaya değil memenin farklı noktalarına basınç uygulanması sağlanmalıdır.
  • çatlak meme başlarına bitkisel yağ sürülebilir, bitkisel yağın emzirme öncesi yıkanması gerekmez.
  • çatlaklar üzerine birkaç damla limon ya da portakal suyu sıkılması biraz ağrılı olmasına rağmen iyileşmeyi hızlandırır.

Daha geç başlayan veya kronik meme ucu çatlak ve ağrılarının nedeni monilia enfeksiyonudur. Sıklıkla, çocuktaki oral ve diaper moniliazis ile beraberdir. Tedavisinde çocuktaki enfeksiyon odakları ortadan kaldırılmalı meme başlarının karbonatlı suyla temizliğine ve açık hava ile temas ettirip kuru tutulmasına gereken önem verilmelidir. Nistasin içeren prepatlarda kullanılabilir.

Memelerde dolgunluk; Memeler sık sık ve pozisyon değiştirilerek emdirilmeli, gerekirse el ve pompa yardımıyla boşaltılmalı. Süt akımını artırmak için emzirme  öncesi sıcak iki emzirme arasında soğuk tatbik edilerek konjesyon azaltılmalıdır.

MASTıT  

ınterlobüler bağ dokusunun sellülitidir. Etken mikroorganizmalar, başta stafilokokus aureus olmak üzere cilt florası ve çocuğun ağız florasında bulunan mikroorganizmalardır. Emziren annelerin  yaklaşık  % 5 inde  görülebilir. Ateş,  halsizlik,  titreme  gibi genel  belirtilerin yanında gögüste eritem ve hassasiyet vardır. Eğer memeden pü gelmiyorsa, emzirmeye devam edilmelidir. Stafilokokus aureusu da etkileyebilecek bir antibiyotik kullanılmalıdır. Nadiren analjezik kullanmı gerekebilir. Sıcak tatbiki, süt akımını kolaylaştırıp biraz rahatlama sağlayabilir.

Doğum sonrası meme çatlakları için  iki formül :

formül 1

Rp

1 ) Benzalkonium chloride     0,30  gr              

     Rezorsine                    2 gr                        

     Huilde fairede morue      20 gr                 

     Baume de perou          3 gr                         

     Vazeline                      10 gr                   

     Lanoline                     20 gr

              

Formülde yer alan maddeler;

Benzalkonyum klorür-Germitol-Chlorure de benzalkonium-Zephiran; Beyaz sarımtırak tozdur. çözeltisi çalkalanınca köpürür. Su, alkol ve asetonda çözünür. Benzalkonyum klorür topikal bir antiseptiktir. Cilt, mukozal membranlar ve yaraların antisepsisinde kullanılır. Hızlı etki gösteren katyonik nitelikli yüzey aktif bir ajan olup antibakteriyel etki süresi orta dereecededir.

Dibromsalicylii-Resorcine-Dioksibenzol-Rezorsin; Beyaz kristal bir madde olup, karekteristik bir kokusu vardır. Rengi hava ve ışık etkisiyle kırmızıya dönüşür. Yakıcı bir tadı vardır. 1 k. Su ve 1 k. alkolde, ayrıca eter, gliserin ve benzende çözünürken kloroformda çözünmez. Asetanilid, kafur, kloralhidrat, mentol ve fenol ile geçimsizdir. Rezorsin antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılır. Haricen (pomat % 10-20, solüsyon %0,1) psoriazis, akne, sebore, ekzema ve diğer deri hastalıklarında kullanılır. çok geniş satıhlara tatbikten kaçınılmalıdır. M.D. 0,50-1,5 g. dır.

Huilde fairede morue-Oleum jecoris aselli-Cod liver oil (BALIK YAĞI); A ve D vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ağırlıklı olarak Morina balığının taze karaciğerinden elde edilir. Balık yağı içeren pomatlar ülserleşmiş çeşitli yüzeysel yaralarda kullanılırlar.

Peru Balsamı Antiseptik ve Sikatrizan etkisiyle bilinen baklagiller familyasından bir drogdur. Balsamum Peruvianum-Peruvian balsam-Baume du Perou T.K. Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaç türü olan Myroxylon Pereira’dan elde edilir. Sinnamik ve Benzoik asit içerir. Yarı şeffaf, sarımtırak renkte, koyu, vanilya kokulu hoş kokulu bir sıvıdır. 1 kısım alkolde çözünürken, eter, asetik asit ve petrol eterinde kısmen çözünür. Antiseptiktir. Epitel rejenerasyonunu süratlendirir. %12 lik çözeltisi ekzema ve pruritte, 3 k.peru balsamının 1 k. gliserindeki karışımı ise uyuza karşı kullanılır. Merhem sıvağları içerisinden genellikle ayrılan ve zor karışan bir maddedir. En iyi şekil vazelinli sıvağlarla elde edilir. Ancak vazeline sabun, hint yağı gibi bazı yardımcı maddelerin ilavesi gerekir. Hidrofilik merhem sıvağları da peru balsamı için uygun sıvağlardır. Peru balsamı hint yağı içinde %50 kadar çözünebilir.

Formülün hazırlanışı: Cam bir havan içerisinde tartılmış olan benzalkonyum klorür ve rezorsin ezilerek balık yağı ile yumuşatılır. Vazelin ilave edilerek homojen hale gelene kadar karıştırılır. Başka bir havanda peru balsamı ve lanolin karıştırılır. En son olarak her iki havandaki formül karıştırılarak birleştirilir. Peru balsamının direkt olarak  vazelin ile karıştırılmaması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Formül II

Rp

2 ) Dermatol                15 g

     Rezorsin                 1,5 g

     Huilde fairede morue    3 g

     Lanolin   

     Vazelin     /           aa 20 g

Formülde yer alan;

Dermato-Bısmuthı Subgallas-Sous Gallate de Bismuth T.K.; Sarı renkte,kokusuz tozdur.Su,alkol,eterde çözünmez.Tahriş yapmayan astrenjan özeelliğe sahiptir.Haricen zayıf antiseptik ve kurutucu özelliğinden dolayı yaraların pansumanında, ülserleşmiş yaralarda yanık, şankr ve ekzemada kullanılır.

Hazırlanışı; Cam bir havan içerisinde rezorsin ezilerek dermatol ilave edilir ve balık yağı ile yumuşatılır.Eşit miktarda tartılan vazelin ve daha sonra lanolin ilave edilerek preparat sonlandırılır.

Meme başları bebek emzirmeden önce temizlenmelidir.    

Not: Formüllerde yer alan lanolinin güvenilir ve kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/