Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

02-09-2013

Lotio Cosmetica - Kozmetik Losyon

Değerli Meslektaşlarım;

Bu hafta LOTİO COSMETİCA (KOZMETİK LOSYON) isimli bir formülü sizlerle paylaşacağım.

Pharmetik Eczacılar grubu olarak bizlerin çok sevdiği DERMOKOZMETİK konusuna majistral bir bakış açısı getiren bu formülü haftanın preparatı olarak belirledim.

LOTİO COSMETİCA

Rp.   Camphorae tritae ......................... 6,0 g

       Mucilaginis Tylose ........................50,0 g

       Sulfuris colloidalis ........................25,0 g

       Aquae Calcariae .....................ad 200,0 g

Formülü incelersek;

Camphorae tritae: Kafur, canfora, dextrocamphora gibi sinonimlerlede tanınan kendine özgü keskin karekteristik kokulu bir maddedir. Cinnamomum camphora(lauraceae)'dan elde edilir. Sentetik olarak da hazırlanabilir. Su alkol ve eter, kloroform, sabit ve uçucu yağlarda değişik oranlarda çözünür. Fenol, thymol, mentol, rezorsin, kloralhidrat, pyrogallol ve diğer organik bileşikler ile karıştırıldığında sıvılaşır. Haricen rubefiyan (ciltte hafif irritan etki) ve hafif analjezik etki gösterir. Kafurun etkisi %11 in üzerindeki konsantrasyonlarda daha fazla artmaz.

Mucilaginis Tylose; Müsilajlar zamklar gibi suda şişerek viskoz, kolloidal çözelti meydana getiren maddelerdir. Zamklardan farklı olarak yapıştırıcı değildir. Bu formüldeki görevi çözeltiye viskosite kazandırmak için kullanılmışlardır.

Sulfuris colloidalis-Kolloidal kükürt; Hafif antiseptik-antifungal, antiparazitik ve keratolitik etkilidir. Deride iyileştirici ve desikan (kurutucu)etki gösterir. Akne, kepek ve seboreik vakalarda, ekzema, furonkül, scabiesde haricen kullanılır. Alkolde çok hafif çözünür. Suda çözünmez fakat zeytinyağında az çözünür. Homeopatik kullanımı oldukça yaygındır.

Aquae Calcariae; Kireç suyu, Eau de chaux T.K.

%0,15-0,17  Kalsiyum hidroksit ihtiva eder. 1 kısım sönmemiş kireç 4 kısım su ile söndürülür. Elde edilen yoğurt kıvamındaki kütle iyi kapalı bir kapta 50 k su ilave edilip karıştırılır ve çalkalanır. Karışım durulduktan sonra üzerindeki sulu kısım dökülür ve kabın dibinde kalan kütle tekrar 50 k su ile beş dakika kuvvetle çalkalanır ve hali üzerine bırakılır. Kullanılacağı zaman süzülüp alınır. Dezenfektan özelliktedir.

ENDİKASYONLARI: Akne, sebore ve akne rosacea tedavisinde kullanılır.

Akne rosacea: Yüzün orta kısmını tutan, kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeler ile seyreden bir hastalıktır. Bazen özellikle burunda yağ kanallarını genişleterek, burnun büyüyüp (rinofima)şekil değiştirmesine neden olabilir.

Rozasea hastalığı oldukça yaygındır. özellikle açık tenli insanlarda görülse de koyu tenli kişilerde de görülebilir. Ortalama 30 lu yaşlarda başlar. Rozasea en çok 40-60 yaş arası dönemde görülür. Bu yaş döneminde rozasea daha ağır seyredebilir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Burnu tutan rinofima ise erkeklerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Bu formül yurtdışında Acne Sulf adı altında satılmaktadır.
ıyi haftalar dileğiyle.....

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/