Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

20-05-2013

Weiche Zinkpaste DAB (NRF 11.21.) YUMUŞAK ÇİNKO OKSİT PASTASI

Zinkoxid …………………….…… 30,0 g

Liquid Paraffin ……………….     40,0 g

Vaseline………………………….. 20,0 g

Cire blanche…..……..………….  10,0 g

Değerli meslektaşlarım; hepimizin eczanelerimizdeki laboratuarlarımızda kolayca hazırlayabileceğimiz ve oldukça geniş kullanım alanı bulunan bir formülü inceleyeceğiz.

Alman tıbbi formülerinde yer alan ve yumuşak çinko oksit pastası olarak adlandırılan bu formül subakut (akut ve kronik arası) ve kronik dermatozlarda çokça reçete edilmekte ve kullanılmaktadır.

Formülde yer alan maddeler

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc; zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.

Liquid parafin-oleum vaselini album-Huile de paraffine; sıvı vazelin adıyla bilinen şeffaf renksiz ve kokusuz viskoz bir sıvıdır. Yumuşatıcı özelliğinden dolayı sıkça kullanılır. Su gliserin ve alkolde çözünmez.

Vaseline-Vaseline blanche; beyaz vazelin olarak bilinen yumuşatıcı özellikte bir merhem sıvağıdır. Deriden kolayca absorbe olmaz. Sarı vazelinin beyazlatılması ile elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır.

Cire blanche-Cera alba-Cire; beyaz balmumu olarak tanınır. Bal arısının peteklerinden elde edilen sarı balmumunun beyazlatılmasıyla elde edilir. Krem ve merhemlerde kıvam artırıcıdır.

Hazırlanışı

Cam bir havanda çinko oksit likit vazelinle yumuşatılır. Maximum 50 dereceyi geçmeyen  sıcak su banyosunda beyaz vazelin ve balmumu homojen olana kadar eritilerek karıştırılır. Homojen hale gelen sıvağ oda sıcaklığına gelirken üzerine havanda önceden hazırlanmış likit vazelinle yumuşatılmış çinko oksit ilave edilerek preparat sonlandırılır.

Hava ve ışıktan korunmak suretiyle dayanıklılığı oldukça uzun olan bu preparat subakut ve kronik dermatozlarda (deri hastalıkları) kullanılır.

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/