Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

06-11-2017

Egzema/ Mayasıl için

Egzama/ Mayasıl tedavisinde Aluminyum Subasetat çözeltisi

Değerli Meslektaşlarım; Alüminyum subasetat içeren formüller eczanelerimizde çokça hazırladığımız majistral ürünlerin başında gelmektedir.

Açık sarı renkli ve zayıf asetik asit kokusu ile karekterize olan bu sıvı, eksüdatif egzamanın tedavisinde antiseptik ve astrenjan olarak kullanılır.

Halk arasında mayasıl olarak adlandırılan egzama birdenbire ortaya çıkarak gelişen, kızartı, kaşınma, sulanma, kabuk bağlama vb. doku bozukluklarıyla belirginleşen bir deri hastalığıdır.

Ciltte tipik olarak kızarıklık (eritem), içi sıvı dolu keseciklerin oluşması (papül ve vezikül oluşumu), pullanma, kalınlaşma ve sertleşme (likenleşme) ile belirgin, çoğu olguda birbirini izleyen aşamalar halinde ortaya çıkar, akut veya kronik enflamatuvar olarak tanımlanır. Bazen hiperpigmentasyon, kaşıntı ve yanma ile birlikte olabilir. Genel olarak "atopik egzema/dermatit" diye bilinen bu klinik durum tek bir hastalık olmayıp, ortak özellikleri olan birkaç hastalığın bileşimidir. Bunu belirten daha uygun bir deyim atopik egzema/dermatit sendromu (AEDS)'dir.

Formül;

Rp.

Subacetato de alümina 5%        50 g

Formülde yer alan madde;

Alüminyum diasetat- Bazik alüminyum asetat- Aluminum subacetate- Sous-acetate d'aluminium:

Alüminyum subasetat (bazik alüminyum asetat) topikal olarak kullanılan astrenjan etkili bir maddedir. Genllikle hemoroide karşı kullanılan pomatların bileşiminde yer alır. Antiperspiran (terlemeyi önleyici) etkisi olan bu çözelti aynı zamanda  kurutucu  ve  koku  giderici olarak da kullanılmaktadır. Alüminyum tuzları şiddetli renal yetmezlik durumunda alüminyum toksisitesi riski nedeniyle kullanılmamaldır. Alüminyum oral yoldan absorbe olur ve vücutta birikebilir. Alüminyum tuzu içeren preparatlar, renal hastalık veya yetmezliği olan hastalarda toksisite işaret ve belirtileri ve serum düzeyleri yakından izlenmedikçe kullanılmamalıdır. Ayrıca, birçok efervesan preparatın bileşiminde yer alan sitratların alüminyum tuzlarından alüminyum absorbsiyonunu arttıracağı göz önünde bulundurulmalıdır.

T.K.(1954) e göre SOLUTİO ALUMİNİı SUBACETATİS en az % 8,5 aluminyum subasetat ihtiva etmelidir.

ALUMİNYUM SUBASETAT SOLUSYONU

SOLUTE’DE SOUS

ACE’TATE  D’ALUMİNİUM

SOLUTİO ALUMİNİı SUBACETATİS T.K. (1954)

Aluminyum sülfat      100 k

Kalsiyum karbonat     46 k

Dilüe asetik asit        120 k  (%29,7-30,6 asetik asit ihtiva eder)

Su                            y.m.
 

Preparat hazırlandıktan sonra dozaj yapılmalı ve etiket üzerine preparatın ihtiva ettiği aluminyum subasetat miktarı ve kontrol tarihi kaydedilmelidir. 

Eczanede ofisinal preparat olarak (stok solüsyon halinde) saklanır. Bu stok solusyon yardımı ile daha seyreltik alüminyum subasetat solusyonları hazırlanabilir. Bu durumda yukarıda yer alan formülde gördüğümüz örneklerde olduğu gibi hesaplamalar yapılır ve preparat istenilen konsantrasyona ayarlanır.

Formülün hazırlanması:

8,5% stok çözelti olarak hazır bulunan çözelti bu formülde 5% oranında hesaplanarak distile su ile istenilen ağırlığa tamamlanmalıdır.

Hesaplama:

% 5 etken madde içeren bir preparatın 50 gramındaki etken madde miktarı:

 5x50/100 = 2,5 gram olur.  

Preparatın hazırlanmasında % 8,5 konsantrasyonunda ofisinal preparat (sol.aluminyum subasetat) kullanılıyor ise, reçete için gerekli 2,5 gram aluminyum  subasetat için, stok çözeltiden alınacak miktar,

2,5x100/8,5= 29,41 gram olur.

Hazırlanışı:

% 8,5 luk ofisinal preparattan darası alınmış bir kaba 29,41 gram tartılır ve su ile 50 grama tamamlanır.

Not: Saklama ortamında yüksek ısı sonucu bazik tuzların ayrılması nedeniyle bulanık bir çözelti oluşabilir.

Sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Kaynak:

1- La Formulacion Magistral en la Oficina de Farmacia valencia, 1981

2- RxMediaPharma®2017 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı.  

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/