Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

10-04-2017

Burkulmalarda Kurşun Subasetatlı Pomat

Burkulma ve ezilmelerde kurşun subasetatlı pomat

Değerli Meslektaşlarım Eau de goulard (Kurşun suyu) olarak bilinen çözeltinin basit pomad içerisinde su banyosunda karıştırılmasıyla elde edilen bu preparatı beraberce inceleyeceğiz. öncelikle burkulma ve ezikler nedir kısaca bir göz atalım.

Yumuşak doku zedelenmesi kasların, tendonların, bağ ve kıkırdak dokuların yaralanması durumudur. Bu bölgelerdeki burkulma, zorlanma, ezilme, morarma ve yırtılmalar yumuşak doku zedelenmesi olarak ifade edilmektedir.

Ezilme
Vücudun herhangi bir yerine yara açmayacak şekilde bir darbe geldiğinde doku altındaki kılcal damarlar(kılcal damar ağları) koparak kanarlar. Kanama, kopan damarların sayısına bağlı olarak bir yer kaplar. Kanamadan sonra, darbe yerinde ağrı ve yanma hissedilir. Kanayan bölge şişer. şişlik önce morarır; sonra mavileşir. ıyileştikçe rengi değişerek yeşile ve iyileşmek üzere iken de sarıya dönüşür. Bu arada şişlik iner ve ağrı da kendiliğinden kaybolur.

Burkulma - ıncinme

Burkulma ve incinme bir eklemin kemiklerini bağlayan ve eklemin hareketindeki sağlamlığı sağlayan dokuların yaralanmasıdır. Burkulma bağın gerilmesi ve yırtılmasıdır; incinme ise kas gerilmesidir. Burkulma ve incinme ani dönme ya da gerilme gibi eklemi normal hareket alanı dışında harekete zorlayan bir travmadan sonra meydana gelir. Bütün eklemlerde mümkün olmakla birlikte, en çok ayak bileklerinde, dizlerde ve parmaklarda meydana gelir. Burkulma ve incinmelerin şiddeti, hafif dereceden ameliyat gerektirecek dereceye kadar olabilir. Burkulan organların başında el ve ayak bilekleri, parmaklar ve dizler gelir. Genellikle kapalı bir kırığın belirtileri ile burkulmanın belirtileri benzerlik gösterir. Ancak röntgen filmine bakılarak ayırt edilebilir.

Belirtileri: Eklem çevresinde şişme, Hassasiyet, Hareket sırasında ağrı, Morarmadır.

Burkulma ve ezik vakalarında kullanabileceğimiz Unguentum Plumbi Subacetici / Kurşun subasetatlı pomat formülü;

Rp.

Solutio plumbi subacetatis     30 g

Unguentum simplex               70 g

 

Formülde yer alan maddeler;

Solutio plumbi subacetatis;     

KURşUN SUYU/ DİLüE KURşUN SUBASETAT SOLUSYONU/ EAU BLANCHE/ AQUA PLUMBı T.K. (1954)/ SOLUTİO PLUMBı SUBACETATİS DİLUTİA/ EAU DE GOULARD

Rp.

Kurşun subasetat solusyonu    2 K

Su                                                 98 K

Yukarıda sinonimlerini yazdığım bu preparat ilk kez Thomas Goulard adlı kişi tarafından kullanılmıştır ve onun adı ile anılır. Formülün hazırlanışı kısaca maddeler tartılıp karıştırılır.

Eau de goulard; çeşitli yanık, çatlak, incinme ve berelenmelerde astrenjan özelliğinden dolayı pansuman çözeltisi olarak kullanılmaktadır. Sulantılı allerjik deri hastalıklarında, ciltte özellikle enjeksiyonlar sonrası çevre dokuya ilaç sızması sonucu görülen morarma, şişlik, ağrı olduğu durumlarda, yumuşak doku enfeksiyonlarında günde 3-4 kez 20 dakika kadar kompres şeklinde cilde uygulanarak rahatlatan sıvı şeklinde majistral preparattır.

Unguentum simplex- Basit merhem T.F. 1974;

Rp.

Susuz lanolin              50 g

Katı parafin                50 g

Setostearil alkol         50 g

Vazelin,yumuşak       850 g     

Formülün hazırlanışı;

Su banyosunda eritilmiş olan basit pomadın üzerine kurşun subasetat çözeltisi azar azar ilave edilir ve soğuyana kadar karıştırılır. Pomat burkulma ve eziklerde haricen kullanılır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynaklar;

1-Teb Formüleri

2- RxMediaPharma®2016 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı.  

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/