Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

14-12-2015

Dermatit Tedavisinde Majistral Formülasyon Seçeneği

Değerli meslektaşlarım; Egzema, diğer adıyla dermatit, sıklıkla cildin bir çok maddeyle temas etmesi sonucu duyarlı hale gelmesiyle, ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik(genelde) bir deri hastalığıdır.

Bu hafta yayınlayacağım makalede eczanelerimize sıklıkla gelen bir formülü sizlerle paylaşacağım. Bu formülün hesaplamasında özellikle Alüminyum subasetat miktarına dikkat etmeliyiz.

 Rp.

Aluminyum subasetat      1 g

Lanolin anhidr                  40 g

Distile su                          40 g

Vazelin                             24 g

Formülde yer alan maddeler;

Alüminyum subasetat- Bazik alüminyum asetat- Sous-acetate d'aluminium Aluminum diacetate- Hydroxoaluminium diacetat;

Alüminyum subasetat (bazik alüminyum asetat) topikal olarak kullanılan astrenjan etkili bir maddedir. Genllikle hemoroide karşı kullanılan pomatların bileşiminde yer alır. Antiperspiran olarak da kullanılmıştır. Topikal olarak küçük cilt tahrişlerinde geçici rahatlama sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. örneğin, böcek ısırıkları, ayak mantarı, zehirli sarmaşık ile temasta oluşan rahatsızlıklarda, deterjanlar, kozmetik veya kimyasal madde teması nedeniyle derideki  döküntülerde, kaşıntıyı gidermekte yardımcı olur. Soğutma ve kurutma etkisi vardır;  yine özellikle küçük morluklar ile oluşan şişme ve travmaların giderilmesinde topikal olarak kullanılmaktadır. Alüminyum asetat preparatları; aynı zamanda ekzema, çocuk bezi pişiklerinde, isilik, akne ve pruritus  gibi deri ile ilgili rahatsızlıklarda ıslak pansuman uygulaması yöntemi ile topikal olarak kullanılmaktadır.

Lanoline- Graisse de laine- Adeps lanae- Rafine yün yağı- Lanae cera- Lanoleine T.K.;

Koyun yününden elde edilir. Açık sarı renkte ve merhem kıvamındadır. Eter, petrol eteri, kloroform ve kaynar mutlak alkolde çözünür. Ağırlığının iki misli su alır. Emulgatördür. Su/yağ emülsiyonu yapar. Susuz halde kıvamı oldukça serttir. Su ilavesi ile hamurumsu bir yapı oluşur. Ağırlığınca su emer. Cilt tarafından kolayca emilir ve kokusuzdur. Sıvağ olarak kullanılır.

T.K. nin lanolinum adı ile aldığı sıvağ ise 13 k. Lanolin 3 k. Mayi parafin ve 4 k. Su ihtiva eder.   

Vaseline- Vaseline blanche;

Beyaz vazelin olarak bilinen yumuşatıcı özellikte bir merhem sıvağıdır. Deriden kolayca absorbe olmaz. Sarı vazelinin beyazlatılması ile elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır.

Formülün yapılışı;

Aluminyum subasetat miktarının % 8,5 luk çözeltiden alınmak suretiyle hazırlanması gerekmektedir. 1 g alabilmek için çözeltiden 11,76  g tartmak gerekir. Susuz lanoline yavaş yavaş tüm sıvılar eklenir ve karıştırılır. Bu karışım üzerine vazelin eklenir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak;

E.ü. Eczacılık Fakültesi Yarı Katı Preparatlar Reçete örnekleri.

Doç. Dr. Evren Homan GöKçE

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/