Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

07-09-2015

1-2-3 Merhem

Değerli meslektaşlarım Amerikan İlaç Birliğinin yayınlamış olduğu astrenjan etkili değişik alternatiflerle hazırlanması mümkün olan bu formülleri beraberce inceleyeceğiz.

Formül

 

Formüller

1

2

3

4

5

Burrow’s solüsyonu

10

10

10

10

 10   ml

Aquaphor®/ AquabeseTM

20

20

30

 

 60   g

Kold krem

30

 

 

 

        g

çinko oksit merhemi

 

30

 

 

        g

çinko oksit patı

 

 

20

30

 60   g

Lanolin, Susuz

 

 

 

20

        g

Hazırlama

Bu ürün için beş farklı formül gösterilmiştir.

Formül 1: Absorbsiyon bazının içine (Aquaphor/ Aquabese), Burrow’s solüsyonu dahil edilir. Kold krem ve eklenir ve iyice karıştırılır.

Formül 2: Absorbsiyon bazının içine, Burrow’s solüsyonu dahil edilir. çinko oksit merhemi eklenir ve iyice karıştırılır.

Formül 3: Absorbsiyon bazının içine, Burrow’s solüsyonu dahil edilir. çinko oksit patı eklenir ve iyice karıştırılır.

Formül 4: Absorbsiyon bazı lanolin dir. Burrow’s solüsyonu ile birleştirilir, çinko oksit patı eklenir ve iyice karıştırılır.

Formül 5: Absorbsiyon bazının içine, Burrow’s solüsyonu dahil edilir. çinko oksit patı eklenir ve iyice karıştırılır.

(Not: Bu formülde Burrow’s solüsyonu  daha düşük orandadır.)

Kullanım: Bu formüller, geleneksel olarak astrenjan ve koruyucu özellikleri nedeniyle kullanılır. Ayak mantarı, pişik, kuru cilt, böcek ısırığı ve zehirli sarmaşık döküntüsü gibi inflamatuarlı deri hastalıklarını rahatlatmak için kullanılabilir.

Ambalajlama: Plastik veya cam merhem kaplarında ya da plastik tüplerde ambalajlanır.

Etiketleme: Sadece harici kullanım içindir. Sadece belirtildiği gibi kullanılır.

Stabilite: Hazırlamadan sonra 6 aylık son kullanım tarihine kadar  kullanılabilir.

Tartışma

Yıllardır, Eczacılar tarafından hazırlanan farklı “1-2-3 merhemler” görülmüştür. Sonrakiler sadece var olan varyasyonların bir örneğidir. Hepsi bir absorbsiyon taşıyıcısı ile birlikte Burrow’s solüsyonunun astrenjan özelliklerini taşırlar. Bazıları ikinci bir taşıyıcı da içerir. Absorbsiyon taşıyıcısının amacı, Burrow’s solüsyonunun içindeki suyu tutmaktır. Bu preparatları hazırlamak kolay ve güvenlidir ve anekdotsal kanıtlar pek çok dermatolojik hastalıklarda yararlılığını göstermiştir.

Burrow’s solüsyonu (Alüminyum asetat topikal solüsyonu) berrak, renksiz bir sıvıdır, belli belirsiz ekşi bir kokusu, tatlımsı, buruk bir tadı vardır ve pH’ı 3,6–4,4’tür. Yaklaşık %5 asetik asit içerir ve genellikle mantar, dermatit, pişik, kuru cilt, dış kulak iltihabı ve zehirli sarmaşık zehirlenmesi gibi durumları tedavi etmek için astrenjan pansuman olarak kullanılır. Solüsyonun 1:10 ve 1:40 arasındaki dilüsyonları ve bu yarı katı preparatları ıslak pansuman olarak yaygın kullanılır.

Susuz lanolin (yün yağı), sarı, yapışkan, hafif ve karakteristik bir kokuya sahip, kaygan bir kütledir.  36ºC ve 40ºC arasında erir; suda çözünmez fakat kendi ağırlığının yaklaşık iki katı kadar su ile ayrılmadan karışabilir. özellikle de sulu solüsyonlara dahil edileceği durumlarda sıklıkla merhemlerde katkı maddesi olarak kullanılır. Yağ içinde su emülsiyonlarının sonucunda iç fazın ortaya çıkması için su fazı kaplanır.

Kold krem (vazelin gül suyu merhemi), yıllardır formülü değişen bir preparattır. Yumuşatıcı, temizleyici krem ve yağ içinde su emülsiyon merhem fazı olarak kullanılır. Güncel formülde, mineral yağ yerine badem yağı konulur ve gül yağının kokusu kullanılmaz. Bu değişiklikler daha stabil bir ürün oluşturmuştur.

çinko oksit merhemi, beyaz merhemde %20 çinko oksit ve %15 mineral yağ içerir. Astrenjan özellikleri nedeniyle güneş kremi olarak ve çeşitli dermatolojik preparatlarda taşıyıcı olarak kullanılır.

çinko oksit patı, beyaz vazelin içinde %25 çinko oksit ve %25 nişasta içerir. Yaygın olarak astrenjan, koruyucu ve güneş kremi olarak kullanılır.

Bu formüllerin, mısır nişastası, klotrimazol krem ve preparatın antifungal özelliklerini geliştirecek diğer karışımların eklenmesiyle oluşan sayısız farklı varyasyonları mevcuttur. Herhangi bir içerik eklenirken, asidik, sulu ortamdaki stabilitesi değerlendirilmelidir.

“Burow’s “ adını taşıyan ek ürünler de vardır. Böyle bir ürün için bileşik formülü (Burrow’s emülsiyonu), Alüminyum asetat solüsyonu, 2 ml; yer fıstığı yağı, 40 ml; polisorbat 80, 2 ml; çinko oksit, 10 g; talk, 10 g; lanolin, 10 g ve saf su yeter miktarda, 100 ml şeklindedir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Kaynak: Majistral Makaleler Kitabı /Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

http://www.majistralformul.com/