Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

02-11-2014

Deksametazon Topikal Krem

Değerli Meslektaşlarım bu makalemde Amerikan ılaç Birliğinin yayınlamış olduğu; kortikosteroide cevap veren inflamasyonlu ve kaşıntılı deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir formülü sizlerle paylaşacağım.

Formül

Deksametazon %0,1 Topikal Krem USP

Deksametazon Sodyum Fosfat USP….109 mg

(100 mg Deksametazon Fosfat’a eşit)

Hidrofilik Merhem USP…………….……qs..100 g

Hazırlama

Hazırlamak için her bir içeriğin gerekli miktarları hesaplanır. Her bir içerik tam olarak tartılır. Deksametazon sodyum fosfat, küçük bir miktar saf suda çözünür. çözelti hidrofilik merhem USP içerisine eklenir ve homojen oluncaya kadar karıştırılır. Ambalajlanır ve etiketlenir.

Kullanımı: Deksametazon fosfat topikal krem, kortikosteroide cevap veren deri hastalıklarının inflamasyon ve kaşıntı belirtilerinin giderilmesinde endikedir.

Ambalajlama: Sızdırmaz kaplarda ambalajlanır.

Etiketleme: Sadece harici kullanım içindir. Sadece belirtildiği gibi kullanılır.

Stabilite: Preparat hazırlanışından sonra 6 aya kadar kullanılabilir.

Kalite kontrol: Gerçek verim ile teorik verim karşılaştırılır. Fiziksel gözlem yapılır.

Tartışma

üretimi durdurulan ve az bulunan ilaçlar Eczacılık için yeni bir durum değil fakat çok hızlı bir şekilde önemli bir konu olmaktadır. Sıkıntılara eşlik eden pek çok faktör vardır ancak sonuç olarak hastaların hayat kalitesi azalmakta ve bazı durumlarda hayatı tehdit eden durumlarla bile karşılaşmaktadırlar.

Decadron® Fosfat Topikal Krem artık ticari olarak üretilmemektedir. 1995 yılında üreticisi tarafından piyasadan çekilmiştir. Bununla birlikte, bu preparat halen doktorlar tarafından reçete edilmekte ve Eczacılar hazırlamaya devam etmektedir. Bu formül değiştirilebilirdir ve seçilebilecek çok sayıda mükemmel taşıyıcı vardır.

Decadron® Fosfat Topikal Krem, yağsız ince tabaka içinde, 1 mg deksametazon fosfata eşdeğer deksametazon sodyum fosfat (1,09 g) içerir. Deksametazon fosfata eşit deksametazon sodyum şu şekilde hesaplanır: Deksametazon USP’nin (C22H29FO5)  molekül ağırlığı 392,47; deksametazon sodyum fosfat (C22H28FNa2O8P)  USP’nin ağırlığı ise 516,41’dir.Deksametazon fosfatın (C22H30FO8P) moleküler ağırlığı 472’dir. Böylelikle; 516,41 /472’ye bölünür sonuç 1,094 bulunur. Yani 1 mg deksametazon fosfata eşit 1,094 mg deksametazon sodyum fosfat alınır.

Deksametazon sodyum fosfat (C22H28FNa2O8P, molekül ağırlığı 516,41), beyaz veya sarımsı, kristalize nem çeken bir toz olarak bulunur. Kokusuz veya belli belirsiz bir alkol kokusu vardır. Suda rahatça çözünür ve alkolde çok az çözünür. Deksametazon sodyum fosfat enjeksiyonu 7-8,5 arasında pH’a sahiptir.

Daha önceden var olan ticari ürünlerde kullanılan aynı sıvağ olmamasına rağmen, hidrofilik merhem USP, birçok genel uygulama için uygun olan yağsız, yumuşak bir sıvağdır. Hidrofilik merhem, metil paraben, propil paraben, sodyum lauril sülfat, propilen glikol, stearil alkol, beyaz vazelin ve saf su içeren su ile yıkanabilir, su içinde yağ emülsiyon sıvağıdır. Su ve sulu solüsyonlar ile karışabilir ve emülsiyonun iç fazına bir miktar yağ solüsyonu eklenebilir.

Ticari olarak bulunabilen çok sayıdaki diğer taşıyıcılar, Dermabase, Lanaphilic, Unibase, Vanicream ve Velvachol gibi çok iyi preparatlar oluşturabilir. Bu taşıyıcılar, fiziksel görünüş, estetik karakter, koruyucu seçilip seçilmemesi ve bulunabilirliğine göre seçilebilir.

Dermabase krem (Paddock Laboratories), kokusuz, yıkanabilir su içinde yağ emülsiyon krem sıvağdır. Saf su (yaklaşık %45), mineral yağ, vazelin, ketosteril alkol, propilen glikol, sodyum lauril sülfat, izopropil palmitat, imidazolidinil üre, metikparaben ve propil paraben içerir. çok az hoş bir kokusu olan, pürüssüz, beyaz, su ile yıkanabilir bir kremdir; çok çeşitli ajanlarla uyumludur ve korunmuştur.

Lanaphilic (Medco), stearil alkol, beyaz vazelin, izopropil palmitat, lanolin yağ, propilen glikol, sorbitol, sodyum lauril sülfat ve parabenleri içerir.

Unibase (Warner Chilcott), beyaz vazelin, gliserin, sodyum lauril sülfat ve propil paraben içeren, yağsız, su ile çıkarılabilir bir sıvağdır.

Vanicream (Pharmaceutical Specialties), beyaz vazelin, ketostearil alkol, ceteareth 20, sorbitol solüsyonu, propilen glikol, simeticon, gliseril monostearat ve polietilen glikol monostearat içeren bir su içinde yağ emülsiyonudur. Boya, parfüm, lanolin, parabenler ve formaldehit içermez, stabildir ve yaygın olarak uyumlu bir kremdir.

Velvachol (Owen/Galderma), vazelin, mineral yağ, stearil alkol, sodyum lauril sülfat, kolesterol ve parabenleri içeren su ile karışabilir bir taşıyıcıdır.

Bu taşıyıcıların hepsi uygundur ve farklı tercih edilebilir özellikleri vardır. Su ile kolaylıkla uzaklaştırılabilir, çok az ya da hiç kalıntı bırakmaz. Sulu solüsyonlara eklemek için taşıyıcı olarak kullanılabilirler ve bazı durumlarda saf veya aromatik sular, kremi losyona dönüştürmek için eklenebilir. Hastanın özel ihtiyaçlarına bağlı olarak renklendirici ve parfümler de kolaylıkla eklenebilir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/