Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

09-06-2014

Potasyum Permanganat Çözeltisi

SOLUTIO KALII PERMANGANATIS-SOLUTİON DE PERMANGANATE POTASSİQUE-KALİUMPERMANGANAT-LÖSUNGSKONZENTRAT 1 % (NRF)

Değerli meslektaşlarım; hepimizin çok iyi bildiği ve okul yıllarında laboratuarlarda şimdi ise sıklıkla eczanelerimizde hazırladığımız,kırmızı soğan zarı renginde olan ve ellerimizde leke izleri bırakan bu çözeltiyi gelin beraberce hatırlayalım.

POTASYUM PERMANGANAT ÇÖZELTİSİ

Rp

Kalii permanganas ……………. 1,0 g

Aqua  …………………..…….ad 100,0 g

Formülde yer alan;

Potasyum permanganat-kalii permanganas-kalium permanganicum: Potasyum permanganat siyah menekşe renkli kristaller veya granüllü toz halinde bulunur. 16 k.soğuk ve 3 k. sıcak suda çözünür. Belirli organik maddelerle temas ettiğinde dekompoze olur. Sudaki asitlendirilmiş çözeltisi hidrojen peroksit, kolay oksitlenen maddeler ve organik maddeler tarafndan hızla indirgenir. ıyodürler, indirgeyici  ilaçlar ve organik maddelerin çoğu ile geçimsizdir. Potasyum permanganat oksidan etkisine bağlı dezenfektan ve deodorizan etki gösteren bir ajandır. Ayrıca, astrenjan etki de gösterir. ın vitro ortamda bakterisid etki göstermesine karşın, vücut sıvılarında hızla indirgendiğinden bir bakterisid olarak klinik önemi minimal düzeydedir. Kesif çözeltileri kostik, dilüe çözeltileri ise mukozalar için tahriş ediciler. Dilüe çözeltileri astrenjandır. çözeltileri yara, ülser ve abselerin temizlenmesinde, astrenjan etkisi nedeniyle sızıntılı egzema olgularında ve özellikle sekonder enfeksiyonların eşlik ettiği akut dermatozların tedavisinde kullanılır. çözeltilerinden bromhidroziz (terin kötü kokması), atlet ayağı (tinea pedis) gibi mantar enfeksiyonları ve sarmaşık zehiri dermatiti gibi olgularda da yararlanılır. Potasyum klorür venomları da oksitleyerek parçalayabildiği için yılan ve akrep sokmalarına karşıda kullanılabilir. Bu amaçla sokulan yere kesi yapılarak temizlenmesinin ardından üzerine potasyum permanganat kristalleri serpilir. Alkaloid ve çoğu ilaçları da oksitleyerek etkisizleştirdiği için ağız yoluyla olan zehirlenmelerde çözeltileri midenin yıkanmasında kullanılabilir. Taze çözeltileri mor renktedir. Genellikle suda %0.1'lik çözeltisi şeklinde hazırlanır ve bu çözelti kullanılmadan önce 10 kat seyreltilerek %0.01 (1:10.000)'lik çözeltisi halinde uygulanır. Ayrıca, formaldehit buharları oluşturmak üzere formaldehit çözeltisine katılır ve çıkan formaldehit buharları oda ve kabinlerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Ciltte renklenme ve tahriş yapabileceği unutulmamalıdır.

Potasyum permanganat antiseptik, dezenfektan ve deodorizan etkilerini oksidan özelliğine bağlı olarak gösterir.

DİKKAT: Potasyum permanganat organik veya derhal oksitlenen maddelerle temasa geldiğinde patlayabilir.

Hazırlanışı: Hesaplı miktardaki distile su kaynatılıp biraz soğutulmaya bırakılır. Ilık hale gelen distile su cam bir havan içerisinde toz edilen potasyum permanganat kristallerine azar azar ilave edilerek  çözündürülür. Kullanılacağı zaman istenilen seyreltme yine kaynatılıp soğutulan distile suyla yapılmalıdır.

Potasyum permanganat 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında sıkıca kapalı kaplarda saklanmalıdır. Nemden korunmalıdır.

Preparatın kullanıldığı yerler;

  • akrep sokması
  • böcek ısırma ve sokmaları
  • cilt antisepsisi
  • cilt mantar enfeksiyonu
  • dermatit
  • dezenfeksiyon
  • ekzema
  • tinea pedis
  • yara bakımı
  • yılan sokması

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/