Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

09-11-2014

Solutio Antiseptica (FA)

Değerli Meslektaşlarım bu haftanın formülü bir anonim değil Almanya’da Dermatologlar tarafından reçete edilen Antiseptik Astrenjan özelikleri nedeniyle kullanılan bir preparattır. Daha önce yayınladığım bir formülasyonda kısaca bahsettiğim bu önemli formülü makalemde biraz daha açma gereğini hissettim.

Bu solüsyon tek başına kullanılabildiği gibi bir çok formülün içerisinde de solutio antiseptica adı ile yer almakta değişik preparatlara katkı sağlamaktadır.  

SOLUTİO ANTİSEPTİCA (FA)
Rp
Rivanoli .................................. 0,1 g
Spiritus ....................................20,0 g
Liquoris Aluminii acetici ...........40,0 g
Aquae destillatae ...............ad. 100,0 g

 

Formülde yer alan maddeler

Rivanol-Etakridin laktat-Akrinol-Rivanolum-Diamino 6.9 etoksi akridin; Sarı renkli bir akridin boyasıdır.Alkolde az çözünürken 15 k. suda çözünür. Rivanol pek çok bakteri  türü üzerine öldürücü etki  gösteren antibakteriyel* ve nötr bir antiseptik* maddedir. (antibakteriyel*: Bakterileri tahrip eden veya onların büyümesini engelleyen, bakterilere karşı etki gösteren.)-( antisepsi*: enfeksiyona  yol  açan  mikropları öldürerek veya gelişmelerini engelleyerek enfeksiyonun  önlenmesi.) Sudaki %2'lik çözeltisinin pH'sı 5.5 ila 7.0 arasında değişir .%0.01-0.2'lik çözeltileri veya pomat şeklinde cilt antiseptiği olarak kullanılırken. 1/2000 ve 1/1000 lik çözeltileri gonoreye karşı kullanılmıştır. Yine haricen gargara halinde boğaz antiseptiği olarak ve pomat halinde bazı dermatozlarda kullanılır. Başta gram-pozitif bakteriler olmak üzere güçlü bakterisid etki gösterir. Rivanol'ün bakterilerin DNA sarmalında baz çiftleri arasına girerek DNA sentezini bozar. Antibakteriyel etkisi bu şekilde DNA sentezini bozmasına bağlıdır. Avrupa Farmakopesi (Ph. Eur. 7)'ye göre  de etakridinmonolaktat sarı renkte kristalize bir tozdur. Işıktan korunmalıdır. Rivanol 15-30°C arasında hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.

Rivanol ’ün göze temasından kaçınılmalı eğer toz veya solüsyon göze temas ederse hemen bol su ile yıkanmalıdır. Rivanol’ün  anne karnındaki  bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Yine Rivanol’ün  anne sütüne geçip geçmediği  veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği  konusu belirsizdir.

Aethanolum-Alcoholum-Ethanolum-Spiritus vini: Eski çağlarda "yaşam suyu" olarak adlandırılmış ve pratik olarak hemen her hastalığa deva olduğuna inanılmıştır. Alkolün önemli bir özelliği de çoğu farmasötik formülasyonlarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir çözücü olmasıdır. Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder. 

Alkol etkisini proteinleri pıhtılaştırarak ve lipitleri eriterek gösterir. Protein denatürasyonu bir miktar su varlığını gerektirdiğinden mutlak (%96) alkolün antimikrobik etkisi zayıftır.

Bu formülde; liquoris aluminii acetici nin burow’s solüsyonu olduğunu hatırlayalım.
 

ALUMİNYUM ASETAT ÇÖZELTİSİ (USP 27)
ALUMİNYUM ASETAT TOPİKAL SOLUTİON
SOLUTİO ALUMİNİ ACETATİS (BUROW’S SOLUTİON)

Aluminyum subasetat çözeltisi 545 ml
Glasiyal asetik asit 15 ml
Arıtılmış su y.m. 1000 ml

Hazırlama  
Bir erlene ilk formülde hazırlanışını anlattığımız Aluminyum Subasetat çözeltisinden gerekli miktar konulur. üzerine Glasiyal Asetik Asit ilave edilir, çalkalanır, gerekli miktar suyla istenilen hacme tamamlanır. Karıştırılır ve gerekirse süzülür.
şişesine konarak uygun şekilde etiketlenip teslim edilir. Antiseptik ve astrenjandır.  Haricen kokulu yaralarda kullanılır. Taze hazırlanmalıdır. 7 gün saklanabilir.

Formülün hazırlanması

Formülde yar alan hesaplı miktarda distile su kaynatılıp soğutulduktan sonra rivanol suyun içerisinde çözülür ve alkol ilave edilir. Daha sonra burow çözeltisi ilave edilerek preparat sonlandırılır.Formülün 100 g . distile su ile tamamlanacağı unutulmamalıdır. Preparat taze hazırlanmalı ısı ve ışıktan korunmalıdır.

ıyi bir hafta dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/