Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

28-09-2014

Zona Hastalığı Tedavisinde Majistral Formül Seçeneği

Değerli meslektaşlarım bu hafta halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığında Fransa’da reçete edilen bir formülasyonu beraberce inceleyeceğiz.

Zona, herpes virus (varicella-zoster virus)'ün neden olduğu bir viral enfeksiyondur. Klinik belirtileri oldukça farklılıklar gösterir. Genellikle erişkinlerde, sık sık da yaşlı kimselerde görülür. Virüs gangliyonlarda (sinir düğümleri) ve omuriliğin dorsal köklerinde enflamasyona neden olarak sinirsel donanımını o sinir düğümünden alan deri bölgelerinde ağrılı ve kızarık kabartılar biçiminde döküntülere neden olur. Genellikle vücuda yerleşerek sessiz biçimde varlığını sürdüren ve bulaşıcı olmayan varicella-zoster virüs'ünün yeniden etkinlik kazanmasının bir sonucudur. Ancak vücut dışından kaynaklanan enfeksiyon olguları da vardır. Zona hastalığının neden olduğu ağrılar çoğu zaman derideki belirtilerden önce ortaya çıkar. Ağrı sürekli olup geceleri alevlenir. Zona genellikle bağışıklık yaratarak iyileşir, ancak nadiren tekrarladığı da görülmektedir. Zona'nın yaygın komplikasyonlarından biri uzun sürebilen ve sinirlerdeki iltihaplı lezyonlardan kalan nedbeye bağlı olan zona sonrası nevralji yani postherpetik ağrı'dır. Zona hastalığı virüsü, sinir hücrelerin köklerine yerleşerek yumurtlar ve bu yumurtlama döneminde şiddetli ağrı ve deride yanık benzeri kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına neden olur. Uzun bir süre bazı hastalarda bu virüs atılmayabilir. Kıl köklerinde kanla bu virüs zamanla tekrar aktifleşebilir aynı sıkıntıları tekrarlayabilir. Zona kendiliğinden 2-3 haftada iyileşmesine rağmen geride sinir iltihabı, parestezi ve duyu yitimi gibi olumsuzluklar bırakabilir.

Formülümüzü inceleyecek olursak;

Rp 

Acide acetylsalicylique …1 g

Ether éthylique …………30 ml

 

Formülde yer alan maddeler

Acetylsalizylsäure-Aspirin-salicylic acid acetate-Acetylsalicylic acid:

Asetilsalisilik asit kokusuz veya çok hafif kokulu, renksiz veya beyaz kristaller ya da beyaz kristalize bir toz halinde bulunur. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Suda hafifçe çözünür; alkolde serbestçe çözünür; kloroform ve eterde çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:300; alkolde 1:5; kloroformda 1:17 ve eterde 1:10-15 oranında çözünür. Aspirin, diğer adıyla asetil salisilik asit, asetik asit'in salisilik esteridir ve klinik kullanıma ilk kez 1899 yılında girmiştir. Aspirin analjezik, antienflamatuvar, antipiretik ve antitrombotik etki gösterir. Vücuda girdiğinde kendisi de aktif olan salisilat'a hidroliz edilir. Antienflamatuvar ve analjezik etkileri bakımından genelde Nonsteroidal Antienflamatuvar ılaçlar (NSAID)"ın çoğuna eşdeğerdir. Aspirin'in analjezik etkisinin esas olarak periferik etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir, fakat santral sinir sistemi üzerinde direkt etkilerinin olması da olasıdır.

Aetheris-Ether-Dietil eter:

Berrak, renksiz, uçucu, kolay alev alan, karakteristik kokulu çok akıcı bir sıvıdır. Kaynama noktası 34-35°C'dir. Suda 1:12 ile 1:15 arasında çözünür; alkol, kloroform, metilen klorür, petrol eteri, sabit ve uçucu yağlarla karışır. Eter hastayı cerrahi girişime hazırlamak için kullanılan ilk genel anestezik ajandır. Formülde çözücü olarak kullanılmıştır.

Formülün hazırlanması

Acetylsalicylic acid cam bir havanda ezildikten sonra eter ile çözündürülerek koyu renkli bir cam şişe içerisinde ışıktan korunarak ağzı sıkıca kapatılarak 8-15°C'de  saklanmalıdır.

Formül analjezik etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/