Makale & Formül

Homeopati

11-08-2013

LİQUOR ARNİCAE

Değerli meslektaşlarım;

Bu haftanın formülü EFSANE bir HOMEOEPATİ REMEDY si olan ARNİCA MONTANO ile hazırlanan LİQUOR ARNİCAE i yazmak istedim.

Homeopati biliminde ilaçlar hep dahilen kullanılır. Sadece bir kaç remedy hariç. ışte ARNİCA MONTANO (Dağ öküzgözü) homeopati de haricen de kullanılan nadir ilaçlardandır.

Bu formülü yazarken ülkemizde henüz çok yeni bilim dalı olarak kabul edilen ve yönetmeliği hazırlanma aşamasında olan ve de bir tedavi sanatı olarak bilinen HOMEOPATİ den bahsetmeden geçmek istemiyorum.

Homeopati Nedir ?...

“Benzeri benzerle tedavi etmek” olarak isimlendirilen ilkelere dayanan tedavi metodudur. Homeopati kelimesi ‘homoion’ benzeri ve ‘pathos’ acı çekme kelimelerinden türetilmiştir. Homeopati tarihte ilk defa doktor, kimyager ve eczacı olan Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir.

Yaklaşık 200 senedir klinik ve deneysel olarak doğruluğu gösterilmeye devam eden Homeopati, tedavinin yumuşak ve etkili olduğu bir sistemidir.

ılaçlar özel standartlarda doğal maddelerden oluşur ve vücudun kendi kendinin iyileştirme gücünü aktive ederek çalışırlar. Homeopatide önemli olan sırf hastalığın belirtilerini (mesela; kusma, ishal vs.) yok etmek değil, bu belirtilerin kaynağını bulup, onu tedavi etmek. Yani hastalık değil, hastanın kendisi tedavi edilir.

Başarılı bir tedavi için ruhumuzu, zihnimizi ve vücudumuzu bir bütün olarak görmek gerekmektedir. Hastalığın geçmişi ve de hastanın ruhsal durumu, bir ile iki saat arasında sürebilecek bir görüşme sonunda tesbit edilir.

Hastalığın kaynağı bir dış etkenden (mesela; kaza) gelmiyor ise, hastalığın başlangıcı genel olarak ruhsal ve/veya zihinsel bozuklukdan dolayı oluşmuştur. Eğer ruhsal olarak bir insan mutlu ve dayanıklı ise, iç gücü (bağışıklığı) o kadar kuvvetlidir ki hasta olamaz. Benzeri benzeri ile tedavi etme:

Benzeri benzerle tedavi etmeye örnek; Buna örnek olarak kahveyi verebiliriz. Kahve kalp çarpıntısı ve uykusuzluğa sebep olur. Bu nedenle kalp çarpıntısı ve uykusuzluğa sebep olan hastalık kahvenin yüksek sıvılaştırılmış formu ile tedavi edilebilir. Aynı şekilde yemek yapmak için soğan doğrarken kişinin gözleri yaşarır ve burnu akar. Buna benzer rahasızlığı olana soğan tentürü verilirse hasta iyi olur.

Homeopatiyi kısaca bu şekilde tarif ettikten sonra benimde aralarında bulunduğum ; ıstanbul Yeditepe üniversitesinde eğitim grubunu oluşturan tüm meslektaşlarıma , bizlere ıstanbul Yeditepe üniversitesi’nde HOMEOPATı eğitimi imkanı tanıyan derneğimizin değerli yöneticilerine ve tabikii KLASıK HOMEOPATı DERNEğıNı nin hocaları başta Dr. Levent BUDA olmak üzere, Dr.Altunay Söylemez Ağaoğlu, Dr.Gamze Arpacı ve Dr.Gökhan şentürk’e sevgi ve saygılarımı iletirim.
 

Değerli meslektaşlarım formülümüze dönecek olursak;

LıQUOR ARNıCAE

Rp. Tincturae Arnicae ................... 10,0 k

     Liquoris Aluminii acetici ....  ad.100,0 k

Formülde yer alan Arnica Montano L. (Dağ öküzgözü) mayıs, ağustos aylarında sarı renkli çiçek açan compositae familyasından olup yaklaşık 50-60 cm boyunda çok yıllık otsu bitkilerdir. Bitkinin taze veya kurutulmuş, bütün veya kıyılmış çiçekleri kullanılır.

Arnica Montano L. çiçeği droğu yaklaşık %0,04-0,28 oranında eterik yağ içerir. %4 arnisin, izokuersitrin, Astragalin(glikozit), tannik asit, kolin, trimetilamin, betain, karotinoit pigmentler, fitosterin, flavon, ksantofi, elma asidi, kafeik asitrezin, mum, beta-sitosterin, 4-poliasetilen, polien, timol ve timoletil eter içerir.

Drogdan hazırlanan gargaralar ağız ve farenks mukozası hastalıklarında, diş çekimi sonrası oluşan kanama, hematom, bir travma sonucu oluşan burkulma, kıkırdak, bağ dokusu travması haricen böcek ısırmalarında, kıldibi iltihapları ve de çıbanların tedavisinde kullanılır.

Tentür ün T.F.' deki tarifi: Tentürler bitkisel veya hayvansal droglardan elde edilen alkollü veya hidroalkollü preparasyonlardır.

Tentürler maserasyon veya perkolasyon ile hazırlanır. TÜRK FARMAKOPESİ tentürlerin hazırlanmasını şu şekilde tarif eder: Kaba toz edilmiş drog veya drog karışınlarını lüzumlu miktar menstrumun dörtte üçü ile bir kaba koyun, kapayın ve normal sıcaklıktaki bir yerde ışıktan saklı olarak ve sık sık çalkalamak suretiyle beş gün veya çözünebilen maddeler tamamen tükeninceye kadar tutun; bezden geçirin, artığı sıkın, menstrumun geri kalanından yeter miktarla yıkayarak tentürü istenilen miktara tamamlayın. Elde edilen sıvıyı karıştırın. Serin bir yerde kapalı ve ışıktan saklı olarak iki gün bırakın, dinlendirme veya süzme ile berraklaştırın. Bu işlemler esnasında menstrumun uçmamasına dikkat edin.

Tentürler daima kapalı ve renkli kaplarda ışıktan saklı olarak ve normal sıcaklıkta saklanmalıdırlar.

Yine formülde yer alan''Liquoris Aluminii acetici'' bilinen diğer adı ile BUROW 'S ÇÖZELTİSı ni daha önceki yazılarımda bulabileceğiniz için kısaca antiseptik ve astrenjan özelliğini hatırlatarak geçmek istiyorum.

Formülde hazırladığımız BUROW'S ÇÖZELTİSı içerisinde ARNıCA TENTüRü ile oluşan preparatımızı nerede ve nasıl kullanacağımızı kısaca şöyle özetleyebiliriz:

Bir bardak su içerisine 1 kaşık koyarak seyreltmiş olduğumuz formülümüzü; akut egzamalarda, burkulma ve hematomlarda, şişliklerde,ezilmelerde, böcek ısırması, kıldibi iltihaplarında kısaca antiseptik ve astrenjan etkinin gerektiği tüm vakalarda pansuman yapmak suretiyle rahatlıkla kullanabiliriz.

Ayrıca beşte bir oranında su ile seyrelterek ağız içerisinde gargara şeklinde; diş çekimlerinden sonra görülen kanamalarda, ağız ve farenks mukozası hastalıklarında kullanabileceğimizi hatırlatır, iyi haftalar dilerim.

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/