Makale & Formül

Varis - Hemoroid - Dolaşım Bozuklukları

20-01-2014

Varis Tedavisinde ’Gelatina Zinci’

Değerli meslektaşlarım; Bu hafta GELATİNA ZİNCİ adıyla bilinen Varis Tedavisi’nde kullanılan
çinko oksit jelatinini yazacağım.

GELATİNA ZıNCı

Rp.

Zincioxydaticrudi………………  10,0 g
Gelatinaealbae…………………   20,0 g
Glycerini ………………………     30,0 g
AquaDestillatae ………………… 40,0 g

Kısaca dilate olmuş ven anlamına gelen varis, toplardamarların fonksiyonel bozuklukları sonucu ya da kan akımının önündeki bir engel nedeniyle genişleyerek kıvrımlı bir hal almasıdır.

Yüzeysel olduğu gibi derin venlerde de varis gelişebilir. Toplardamarların genişlemesi uzaması ve kıvrımlı hal alması olarak tanımlanan varis yetişkin nüfusun büyük bir kısmını etkileyen önemli bir sağlık problemidir.

özellikle hareketsiz sürekli oturarak ya da uzun sürekli ayakta çalışmayı gerektiren günümüz çalışma koşulları çalışan kadınların büyük bir bölümünü varis hastalığı açısından riskli gruba sokmaktadır.

Varis uzun süre ayakta kalan ya da uzun süre oturarak çalışanlar için risk faktörü oluşturmaktadır.

4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis olma riski 3 kat fazladır. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla görülür.
Hamilelik ve aşırı kilolar doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri de varis hastalığına yatkınlığı artırmaktadır.

Varis oluşumunun sebepleri: Kalıtım riskli yaşam tarzı ve sigara kullanımı önde gelen risk faktörleridir.

Aile öyküsünün pozitif olduğu hastalarda varis görülme riski ailesinde varis olmayanlara göre 4 kat daha fazladır. Uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak bir risk faktörü olduğu gibi günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis gelişme riski 3 kat artmaktadır.

" Uzun süre ayakta durmak
" Hamilelik
" şişmanlık
" Oturarak çalışmak
" Hareketsizlik
" Yaşlılık
" ılaç kullanımı (Doğum kontrol hapları menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavileri) Varis riskini artıran faktörlerdir.

Formülde yer alan etken maddeleri incelersek;

Zincioxydaticrudi-
Zincioxide-Oxyde de zinc; Saf çinko oksit zayıf antiseptik özellikte bir astrenjandır. Ciltte meydana gelebilecek kızarıkları ve tahrişi önler.

Glycerini-Glicero-Glycerine; çözücü,taşıyıcı koruyucu ve viskozite artırıcı özellikleri nedeniyle kullanılır. önemli bir nemlendirici ajandır.

Gelatinialbae-Jelatin-Gelatinum; Ağırlığının birkaç katını absorbe edebilen farmasötik teknolojide kullanılan bir yardımcı maddedir. Soğuk suyla karşılaştığında hacminin 5-10 katı kadar su absorbe ederek şişer ve katı bir jel oluşturur. Aseton, kloroform, etanol, eter ve metanolde pratik olarak çözünmez.

Formülün hazırlanışı; çinko oksit ve gliserin bir cam havanda ezilerek karıştırılır. üzerine soğuk suda çözünerek şişmiş olan jelatin jeli ilave edilerek formül hazırlanır. çözelti 25 derecenin altında ağzı sıkı kapalı cam şişede saklanmalıdır. Yağsız çinko pastası özelliğindeki bu formül varislerin üzerine sabah akşam bir film oluşturacak şekilde sürülmelidir.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/