Makale & Formül

Tentürler

09-09-2013

Periodontitis’e Karşı Tentür Tedavisi

Değerli Meslektaşlarım;

Bu hafta  konusu; PERİODONTİTİS (DİŞETİ İLTİHABI-PİYORE) tedavisinde kullanılan ve aynı zamanda bir HOMEOPATİ REMEDY si olan ACONİT TENTÜRÜ içeren,

TİNCTURA CONTRA PERİODONTİTİM    

PERİODONTİTİS ‘E KARŞI TENTÜR TEDAVİSİ

öncelikle haftanın konusunu oluşturan piyore’den (diş eti hastalığından) kısaca bahsedelim...

Periodontitis ya da halk arasında bilinen adı ile ‘piyore’ dişleri saran kemik ve dişeti dokularinin iltihabıdır. Dişler ağız içinde görebildiğimiz kron kısmı ve çene içine gömülmüş ‘kök’ten oluşmuştur. Kökler kemik için de ince lifler yardımı ile tutunmaktadır. Bunun yanında çene kemiğinin iç yüzünü saran pembe dişeti’de dişin boyun kısmına yapışır. Dişeti iltihabı sadece gözle görülen dişetini değil, kemik dokuyu da etkileyeceğinden kontrol altına alınmayan bir dişeti rahatsizlığı sonuçta çürüksüz dişlerin sallanmasına ve çekilmesine neden olacaktır.

Tedavide kullanılan formüle dönersek:

TİNCTURA CONTRA PERİODONTİTİM

Rp.   Tincturae Jodi

        Tincturae Aconiti …………………/ aa 10,0 g

Formülde yer alan Tincturae Jodi daha önce yazdığım ıyod tentürü-Teinture d'iode-Tincture iodi-Türk kodeksi (1954) kısaca tentürdiyot olduğunu hatırlatmak isterim. Formülün açılımı;

ıyod tentürü-Teinture d'iode-Tincture iodi-Türk kodeksi (1954)

ıyod ...........................7 k

Potasyum iyodür .........3 k

Etanol  ( % 90 ) ........ 90 k

Hazırlanışı:

Formülde verilen etanol %90 dır. Preparat hazırlanırken %96 lık etanol kullanılır. %96 lık etanolü %90 ye seyreltmek için alınması gerekli %96 lık etanol ve su miktarları hesaplanır, tartılır. Diğer taraftan bir cam havanda (saat camında tartılan) iyod ile potasyum iyodür birlikte iyice ezilir ve formül için hesaplanan miktar da suda eritilir. üzerine azar azar %96 lık etanol konur.

Bu preparatın % 6,8-7 (a/a) potasyum iyodür ihtiva etmesi gerekir.  

Yine formülü oluşturan Tincturae Aconiti Kurtboğan (Aconitum), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından çok zehirli bir bitki cinsidir.

Kurtboğan, 50-199 cm yükseklikte, çok yıllık, otsu bitkilerdir. çiçekleri sarı, morumsu ya da koyu mavi renkte olabilir. ıçerdikleri alkoloitlerden dolayı çok zehirlidirler.

Türkiye'de 4 türü bulunur: A. anthora, A. cochleare, A. nasutum, A. orientale.

Aynı zamanda bir homeopati remedisi olan aconit herhangi bir akut hastalığın başlangıcında tercih edilen bitkisel kökenli bir drog olarak bilinir.

üst solunum yolları enfeksiyonlarında, boğaz enfeksiyonları ve özellikle bu formülde diş eti iltihaplarında tedavi amacıyla formülde yer almıştır.

Formül her iki tentürden eşit miktarda 10,0 g alınarak karışmasıyla oluşur. Toplam kütlemiz 20g olacaktır.

Formül ağız içerisinde, bir miktar suyla sulandırılarak gargara yapmak suretiyle tatbik edilmelidir.

ıyi haftalar dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/