Makale & Formül

Oftalmik Formüller

14-06-2015

Konjunktivit ve Blefarit Tedavisinde Lokal Anestezik Etkili Göz Kremi

UNGUENTUM OPHTHALMıCUM III

Değerli Meslektaşlarım bu hafta lokal anestezik etkili aynı zamanda konjunktivit ve blefarit tedavisinde kullanılan Alman standart formülerinde  (DRF) yer alan bir formülü beraberce inceleyeceğiz.

önce konjunktivit ve blefarit hastalığını kısaca hatırlayalım.

Genel anlamda gözü koruyan zarın iltihaplanması; konjunktiva iltihabı. Göz alerjilerinin en sık karşılaşılan durumudur. Sigara içmek, parfüm kullanmak, yorucu işlerle uğraşmak, gözün yorulmasına, iltihaplanmasına ya da alerji olma riskinin artmasına neden olabilir. Bunun yanında gözü irite edici hareketler (gözleri ovuşturmak, kaşımak, sağlıksız makyaj malzemeleri vb.), lens kullanma gibi ikincil nedenler de bu tür rahatsızlıklara yakalanma olasılığını artırır.

Blefarit ise göz kapağının uzun süreli iltihabi hastalığıdır. Hem çocuklar hem de erişkinlerde oldukça soldukça sık görülür.

Rp.

Acidi borici

Novacaini hydrochlorici              aa/ 0,2 g

Solutions suprarenini 1: 1000         1,0  g

Vaselini alba ophtalmici       ad        10,0 g

Formülde yer alan maddeler

Borik asit- Acido borico- Borsaure- ACıDUM BORıCUM TK. 1974 (Sayfa 16-17)

Borik asit kokusuz beyaz kristaller veya parlak pulcuklar halinde ya da elle dokunulduğunda kayganımsı bir his veren beyaz kristalize bir toz halinde bulunur. Suda 1:20, kaynar suda 1:3.6, alkolde 1:16, kaynar alkolde 1:6 ve gliserinde 1:4 (%85) oranında çözünür. Borik asit gliserin ile tek başına olduğundan daha asidik bir kompleks meydana getirir. Borik asit zayıf bakteriyostatik ve fungustatik etkili bir ilaçtır. Borik asidin antibakteriyel ve antifungal etkilerinin kesin mekanizması bilinmemektedir. Borik asit stafilokok ve streptokoklara karşı yavaş bakteriyostatik etki gösterir. 25 kısım suda 3 kısım kaynar suda 16 kısım etanol(%95) R de ve 5 kısım gliserol(%85) R de erir. %5'lik sulu çözeltileri fagositik etki gösterirken, %2-4'lik çözeltisi bakterilerin çoğalma ve gelişmesini önler.

Novokain T.K.- Prokain hidroklorür- Allocaine- Chlorhydrate de procaine- Procainum hydrochloricum

p. Amino benzoil dietilaminoetanol hidroklorit

Renksiz, kokusuz tozdur. 1 k. Su , 8 k. Alkol ve 30 k. Susuz alkolde çözünür. Kloroformda çok az çözünürken eterde ise çözünmez. Prokain hidroklorür lokal ve bölgesel anestezi için kullanılan kısa etki süreli ester tipi bir lokal anesteziktir. Yüzeyel topikal anestezik etki göstermez. Toksisitesi diğer lokal anestezikler için standart olarak kabul edilir. Ancak amid tipi lokal anesteziklere göre daha fazla aşırı duyarlık reaksiyonuna neden olur. 10 mg kadar ufak bir dozda bile ölüme yol açabilir. Oftalmolojide % 5-10 luk çözeltileri kullanılır.

Adrenaline T.K.- Epinefrin- Adrenalina- L-adrenalin- Paranephrin

Adrenalin krem-beyaz renkte, kokusuz, kristal toz veya granülsü yapıdadır. Hava ve ışık etkisiyle kararır. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre suda az çözünür; pratik olarak alkol ve ve eterde çözünmez. Adrenalin mineral asit, sodyum ve potasyum hidroksit çözeltilerinde çözünür; ancak amonyak ve alkali karbonat çözeltilerinde çözünmez. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre suda ve alkolde hafifçe çözünür; kloroform ve eterde, sabit ve uçucu yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltileri turnusole karşı alkali reaksiyon gösterir. Nötr ve alkali çözeltileri stabil değildir ve ışık etkisiyle hızla kırmızı renge dönüşür.

Adrenalin (epinefrin) terapötik uygulamaları olan endojen bir katekolamindir. Endojen adrenalin esas olarak adrenal medullada noradrenalin'den oluşturulur. Adrenalin enjeksiyon, inhalasyon veya göze topikal olarak uygulanır; eksojen adrenalin'in etkileri endojen adrenalin ile aynıdır. Terapötik olarak, intravenöz yoldan kalbi stimüle etmek ve anafilaktik şok olgularında bronkodilatör etkisi için kullanılır. Adrenalin lokal tatbik edildiğinde kan damarlarını büzer, böylelikle deri ve mukozaların rengini soldurur. Bu nedenle lokal anesteziklere ilave edilir. Etkisi ½- 2 saat sürer.

Astma tedavisinde kullanılmak üzere dozometreli inhalerleri mevcuttur. Astma tedavisinde bronkodilatör olarak kullanılışı nebulize albuterol'ün kullanılmaya başlanmasından sonra azalmıştır. Diğer bir kullanımı diyagnostik amaçlarla göze topikal olarak uygulanmasıdır. Ayrıca, etki sürelerini uzatmak için lokal anestezik ilaç çözeltilerinin bileşimine de girer.

Vaseline- Vaseline blanche

Beyaz vazelin olarak bilinen yumuşatıcı özellikte bir merhem sıvağıdır. Deriden kolayca absorbe olmaz. Sarı vazelinin beyazlatılması ile elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır. Vazelin deriyi yumuşatarak rahatlatıcı etki gösteren, yüzeyinin düzgünleşmesini sağlayan, kuruma ya da pullanmaya neden olan bozukluklara karşı etkili yağlı bir maddedir. Cilt üzerinde nemlendirici etki gösterir. Böylece cildin canlanmasına yardımcı olur.

Formülün hazırlanması

Borik asit ve novocain cam bir havanda bir miktar beyaz vazelin ile yumuşatılıp harç haline getirilirken adrenalin yavaş yavaş ilave edilir ve preparat 10,0 g’a vazelin ilavesi ile tamamlanır. Formül hazırlanırken steril hazırlama koşullarına özen gösterilmelidir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak

Pharmazeutische und pharmakologische Erlauterungen zu den Deutschen Rezeptformeln DRF

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/