Makale & Formül

Ağız İçi Preparatları - Gargara

23-06-2014

Diş Hekimliği’nde sık kullanılan Formaldehyde ve Cresol Solusyonu

Değerli Meslektaşlarım bu hafta Diş Hekimliğinde Orofarengeal bölgedeki inflamasyon ve enfeksiyonlarda kullanılan bir formülü sizlerle paylaşacağım.

Formaldehyde and Cresol Solution, Cresolated Formaldehyde; Formocresol

Rp

Formaldehyde(Formalin) 37-38%…19.00 ml

Cresol …………………………….… 35.00 ml

Glycerol (Glycerin)………………… 25.00 ml

Steriled Water……………………… 21.00 ml

Formülde yer alan maddeler;

Formalin TK.- Formaldehyde solution: Renksiz bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır. Formol adlı çözelti %35 formaldehid, ayrıca az miktarda metil alkol ve formik asit ihtiva eder. Kuvvetli antiseptiktir. Mukozalar ve özellikle konjoktiva için kuvvetli tahriş edicidir. Alet ve çamaşırları dezenfeksiyonda faydalanılır. çözeltileri kostik olarak diş sinirlerinin tahribinde kullanılır. Amonyak ve oksidan maddeler ile geçimsizdir.

Uyarılar: Formaldehit buharları gözleri tahriş etmekte burun ve solunum yollarında öksürük, solunum spazmı, astım, pnömoni ve disfaji’ye (yutma güçlüğü) neden olurken aynı zamanda yüksek konsantrasyonlarda formaldehid çözeltisi ciltte döküntülere ve alerjik kontakt dermatite yol açar.

Cresol- Krezol- Cresylic acid- Trikresolum-Crésol brut T.K.: özel kokulu bir sıvıdır. 50 k. suda çözünür. Işıktan uzakta, renkli şişelerde saklanmalıdır. Antiseptiktir.

Hazırlanışı: Sıvı formunda hazırlanmış formalin ve cresol kaynatılıp soğutulmuş distile su ile karıştıktan sonra gliserin ilavesi ile preparat sonlandırılır.

Formül koyu kahverengi bir cam şişe içerisinde muhafaza edilmeli ve bu konsantrasyonda saklanmalıdır. Bu formülasyon kullanılacağı zaman seyreltilmelidir. Seyreltme gliserin ve su ile olmalıdır. Seyreltme oranı şu şekilde yapılmalıdır. 03:01:01 (240 ml: 80 ml​​: 80 ml​​).

 Gliserol: 240 ml     Su: 80 ml    Formocresol Konsan. : 80 ml

Endikasyonları: Orofarengeal bölgedeki inflamasyon ve enfeksiyonlarda, ağız cerrahisi sonrası ve periodontal prosedürleri içeren ağrılı komplikasyonların iyileştirilmesinde, ağız içi infeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Saklanması: Güneş ışığından uzak kapalı kaplarda saklanmalıdır.

ıyi haftalar dileklerimle...

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/