Makale & Formül

Ağız İçi Preparatları - Gargara

03-09-2018

Aft ve Dişeti Problemlerinde...

Ağız içerisinde lokal anestezik amaçlı benzokain suspansiyonu

Sırbistan Milli Formülerin’de yer alan bu formül; diş ağırılarında, ağız içi ve çevresindeki aft ve yaralanmalarda, dişeti hastalıklarında, dental uygulamalarının yol açtığı ağrılı durumlarda anestezi oluşturmak amacıyla, boğaz ağrısı, stomatit ve mukosit nedeniyle meydana gelen ağrılarda, ağız içi, bademcik ve farenjit enfeksiyonlarının yol açtığı ağrıların geçici olarak giderilmesinde de etkilidir.

Formül;

Rp.

Benzocainum                         1,00 g

Glycerolum, 85%                 10,00 g

Emülsio oleosa  q.s.  ad.    100,00 g

Formülde yer alan maddeler:

Benzocainum [Ph. Eur 4; Ph. Int. III]- Benzocaina [Ph. Eur 4]- Parathesine- Anestezin- Etil aminobenzoat:

Benzokain renksiz veya beyaz kristaller ya da beyaz, kokusuz kristalize toz halde bulunur. Erime derecesi 88-92°C arasındadır. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Suda çok hafif çözünür; alkol, kloroform ve eterde serbestçe çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:2500, alkolde 1:5, kloroformda 1:2 ve eterde 1:4 oranında çözünür; seyreltik asitlerde çözünür; badem yağı ve zeytin yağında 1:30 ile 1:50 oranında çözünür.

Benzokain kısa etki süreli ester tipi bir lokal anesteziktir. Endoskopik inceleme veya aletli inceleme öncesi mukoza membranı anestezisi, öğürme refleksinin baskılanması, anorektal hastalıklar ve ağrı ile seyreden değişik klinik olgularda topikal olarak uygulanır. Jel, krem, pomad, losyon, aeresol gibi çok değişik farmasötik formlarda hazırlanmış preparatları mevcuttur. Diş ağrısı ve ağızdaki ağrıların geçirilmesine yönelik preparatları da vardır. Benzokain ve tetrakain'in temas alerjisi oluşturma olasılığı diğer lokal anesteziklere göre daha fazladır.

Benzokain deriye sürülerek uygulanır. Uygulandığı yerden minimal düzeyde absorbe olur; bu nedenle istenmeyen sistemik yan etkileri göreceli olarak azdır. Etkisi hızlı başlar ve 1 dakika içinde görülür. Etki süresi 15-20 dakika kadardır. Benzokain karaciğerde metabolize olur. Metabolitleri böbreklerden atılıma uğrar.

Glicerol- Glycerine- Glycerol 85% [ASK; Ph.Eur.]:

Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kokulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi’nin (Glycerin Oral Solution, USP) pH'sı 5,5-7,5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Emülsio oleosa- Yağlı Emülsiyon:

Formül;

Rp.

Oleum                         10,00 g

Gummi arabicum            5,00 g

Aqua purificata   q.s.   100,00 g

Formülün hazırlanması:

Hesaplı miktarda benzokain gliserin ile cam bir havan içerisinde ezilir. önceden hazırlanmış yağlı emülsiyon bu karışıma homojen bir süspansiyon elde edilene kadar yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır.

Preparat 250C’ye kadar ısıda, ışıktan korunarak iyi kapatılmış cam veya plastik şişelerde saklanmalıdır. Lokal anestezik amaçla kullanılır. 1 ölçek 15 ml süspansiyon (maksimum 200 mg) ağız içerisine uygulanabilir.

Kaynak:

Farmaceutsko drustvo Srbije, Magıstralne Formule 2008

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/