Makale & Formül

Genel Makaleler

04-12-2017

Sadece Eczacılar için Kielh’s Formülü

"Bu formülün Eczacılara iyi gelmesi dileğiyle..."

Omnium rerum principia parva sunt
Her şeyin küçük bir başlangıcı vardır.

Değerli Meslektaşlarım; bu hafta 1851 tarihinde Amerika’da, New York'da açılmış olan ve 19. yüzyılda küçük bir Mahalle Eczacısı olarak Meslek hayatına başlayan Eczacı John Kiehl’in adını verdiği ünlü Kiehl’s mağazalarının serüvenini anlatacağım. Bu satırları okurken Eczanelerimizi ılkelerle yönetirken diğer taraftan da bilgimizle üretmeyi denediğimizde neler yapabileceğimizi bir görelim istedim.

1851 de Meslek hayatına başlayan Kiehl, New York/ Manhattan’da, doğal bitkilerden yapmış olduğu tıbbi tonikler ve tıbbi merhemleri ruhsatlandırarak satmaya başladı.

Kurucu aile Kiehl'ler eczanelerini açarken belirledikleri ve yıllar boyunca savundukları ve korudukları standartları hep sürdürdüler. Kiehl'ü yıllarca ayakta tutan ve her zaman aynı kılan temel felsefeleriyle  değerlerini ve ürün standartlarını asla değiştirmediler. Hastalarına her daim saygı ve  bilgiyle kaliteli Sağlık Danışmanlığı hizmeti verdiler.

Yıl 1921:

Kiel'in Morse ailesi ile bağlantısı, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Moskovitz adlı bir Rus Yahudi ailesinin Birleşik Devletler'e göç edip, Morse soyadını kabul etmesiyle başladı. Ailenin küçük oğlu Irving, Kiehl'in eczanesinde çırak olarak çalışmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusunda görev yapar ve döndükten sonra Columbia üniversitesi'nde Eczacılık fakültesini bitirerek birzamanlar çırak olarak çalıştığı  Kiehl'ü 1921'de satın alır. Eczaneyi klasik eski bir eczane görüntüsünden çıkartarak, homeopatik tedavilerin uygulandığı ve bitkisel çaylar ve ilaçların yer aldığı, tentürler, ballar ve Kiehl markalı ürünleri üreterek, modern bir eczaneye dönüştürür. Irving Morse, Kiehl'ü satın alarak, eczanenin hizmet kalitesini daha da artırmayı başarmıştır.

1961:

Irving Morse’nın 1923 yılında dünyaya gelen oğlu Aaron Morse’nin çocukluğu babasının yanında Eczanede geçti.Bu nedenle Aaron Kiehl'in eczane işletmesine hiç yabancı değildi. Kalite ve hizmet mirasını sürdürerek Kiehl markasını büyütecek bilgi birikimine sahip olan Aaron’un 1961'de Kiehl'in yönetimini devralması aslında doğal bir geçişti. Aaron cilt ve saç bakım ürünlerine odaklanarak eczaneyi büyütmeyi hedefler. 1960'lı yıllarda eczanede homeopatik ürünlerin üretimini durdurdu ve yerine Kiehl'in ünlü olmasını sağlayacak doğal bakım ürünlerinin geliştirilmesi ve satılması konusuna ağırlık verdi. çok çeşitli ürünler formüle edilip eczane içerisinde paketlendi. Aaron Morse, el yazısı ile yazılan basit etiketlerin yapıştırıldığı ürünleri, olabildiğince fazla bilgi sıkışmış jenerik ilaç kutularına tercih ederek fantezi ve pahalı ambalajdan kaçındı. Duş jelleri ve Greyfurt aromalı saç şampuanları gibi yaratıcı ürünler geliştirdi. Kiehl’in bol miktarda ücretsiz numune verme politikasını yaratan Aaron Morse idi. Kârdan çok ünlü bir marka olma  peşinde koşarken, sonunda başarılı olacağından emindi.

Bay Morse’un, maket uçakları, yarış arabaları ve motosiklet gibi birçok tutkusu vardı. Kiehl'in mağazasında yıllar içerisinde toplamış olduğu bu objeleri müşterilerin keyif alması için sergiledi. Morse'un, Eczaneye gelen çiftlerden özellikle erkek müşterilerin kozmetik ürünlerle ilgilenmediğini fark ederek kadınların daha rahat alışveriş yaparken erkek eşlerin meşgul olup eğlenmeleri için kişisel koleksiyonlarını ve uçaklarını mağazaya getirmeye karar verdi. Tüm koleksiyon, 1978'den 1990 yılına kadar sergilendi. Buna ek olarak, Morse, yıllar içerisinde toplamış olduğu eski motosiklet koleksiyonunu sergiledi. Günümüzde hala Morse'un değerli motosikletleri Kiehl’s Eczanelerinde sergilenmeye devam ediyor.

1980:

Irving Morse öldü.

1988:

Aaron Morse'un kızı Jami Morse Kiehl'in başına geçer.

Aaron'un kızı Jami, yaşamı boyunca Kiehl'ün gelişmesi için çaba sarfetti ve büyüyen şirkette 1989'da Başkan ve CEO görevini üstlendi.

1996:

Aaron Morse öldü.

2000:

L'Oréal Kiehl'i satın alıyor.

2001:

Jami Morse başkanlık görevini bırakır; San Francisco'da ikinci mağaza açıldı.

Bugün;

1851'den beri New York'ta bulunan Kiehl's, artık Fransız kozmetik devi L'Oréal'ın doğal saç ve cilt bakım ürünleri yan kuruluşudur. Kiehl's, Morse ailesinin üç nesli tarafından kurulmuştur ve 2000 yılından bu yana L'Oréal, Kiehl ürünlerini ünlü yapan orijinal mağazasını turistik bir müze olarak korumaktadır. şirketin East Village’deki adresi, aile fotoğraflarından, Olimpiyat kayakçılarının ve savaş uçaklarının resimlerinin yanı sıra eski motosikletlerin koleksiyonuna kadar her türlü tarihi obje ile  dolu olan 19. yüzyıl Eczanesidir. Kiehl, pazarlama konusunda reklam harcamalarından kaçınarak,   çoğunlukla New York’un ünlü makyaj sanatçıları ve kuaförleri ile ilişkilerini geliştirip, Eczaneye gelen müşterilerine ücretsiz ürün numunelerini vererek ürettiği ürünlerin reklamını yapmaya çalıştı.

L'Oréal tarafından satın alındıktan kısa bir süre sonra Kiehl, San Francisco'da ikinci bir mağaza açtı ve artık günümüzde birçok önemli şehirlerde şubeleri bulunmaktadır. 

Yıllar boyunca ve nesiller boyunca, Kiehl'ler reklam yapmadan, ürün kaliteleri, ilkeleri, ve müşteri odaklı kaliteli hizmet sunma konusundaki kararlılıkları sonucunda büyümeye devam etmiştir.

1990'lı yılların sonuna gelindiğinde, şirketin büyümesini sınırlamak için önemli çabalar sarf edildi; Bununla birlikte, Kiehl müstahzarları için talep arttıkça, büyümenin kontrol altına alınması gittikçe zorlaşıyordu. Kiehl ürünlerine yönelik artan talepler sonucunda şirket prensipleri gereğince ürün kalitesinden ödün vermemek adına, artan taleplere cevap vermenin güçlüğü içerisinde aile Kiehl’s markasını yüzyıllar boyunca yaşatmak için şirketi 2000 yılında L'Oréal firmasına satmak zorunda kaldı.

SON SöZ; Eczanelerimizi ılkelerle yönetirken diğer taraftan da bilgimizle üretmeyi başarmalıyız…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/