Makale & Formül

Genel Makaleler

17-07-2017

40 Majistral Reçetelik Projesi

Audere est facere: Cesaret etmek, yapmaktır.

Hatırlanacak olursa, bu köşeden şanlıurfa Eczacı Odası'nın projelerini "Işık doğudan yükselir" sloganı ile siz değerli meslektaşlarımla paylaşmıştım. O günden sonra çeşitli çevrelerden kutlama mesajları aldım. Elbette, bu tebriklerin asıl adresi cesaretle yola çıkıp, siyaset ve boş laf yerine, bilimi koyan, çalışkan, özverili Urfa'lı eczacılardır.

Geçtiğimiz hafta Mardin'de yapılan TEB bölgelerarası toplantıda bazı meslektaşlarımızın bilimden, eczacılıktan uzak, meslek siyasetini, seçim kaygısını ön plana çıkartan söylemlerini endişe ve kaygı ile izlesek de geleceğe yönelik umutlarımızı asla kaybetmeyeceğiz. şimdi; şanlıurfa Eczacı Odası'nın övgüye değer majistral proje çalışmalarını kısaca özetleyen bu raporu değerli kardeşim Ecz. Ali Erdem’in kaleminden sizlerle paylaşıyorum.

40 majistral formül projesi

"2016 yılında şanlıurfa Eczacı Odası'nın koordine ettiği Kosgeb destekli tematik proje kapsamında 50 eczacıya Ahmet Nezihi Pekcan tarafından majistral formüller konulu bir yıl süren eğitimler verilmiştir. Eğitimlerin akabinde eczacılarımızın majistrale olan ilgi ve bu tip reçeteleri hazırlama kapasiteleri artmıştır.

Proje döneminde şanlıurfa aile hekimlerinin odamızı ziyareti sırasında majistral formülasyonlar gündeme gelmiş ve ortak bir seminer yapılmasına karar verilmiştir. 16 aralık 2016 tarihinde Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan tarafından sunumu yapılan "1. Basamakta hastalıkların tedavisinde majistral formüllerin önemi" isimli seminere 70 aile hekimi ve 50 eczacı katılım göstermiştir. Bu seminer ile sonraki dönemlerde "milli majistral formüllerin" yazılması ve hekim eczacı ilişkisinin geliştirilerek optimum düzeye getirilmesi amaçlanmıştır. Seminer sonrasında aile hekimleri derneği ile yapılan toplantılarda hekimler için pratik majistral formül reçeteliklerinin hazırlanması kararlaştırılmış ve bu kapsamda ortak çalışma grubu oluşturulmuştur.

çalışma grubu 1. Basamakta sık karşılaşılan 25 tanı için formül hazırlanmasını kararlaştırmıştır. 25 tanı için 40 Formül Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan ve Doç Dr Buket Aksu’nun danışmanlığında majistral makaleler (Ahmet Nezihi Pekcan), Majistral ılaç Rehberi (TEB) ve Majistral Reçeteler (Anooshirvan Miandjii) isimli kitaplardan derlenerek şanlıurfa Eczacı Odası formül geliştirme ekibi tarafından hazırlanmıştır. Formüller pratik reçetelikler haline getirilerek hekimler için yazım kolaylığı sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca formülasyonlar maliyet, etkin, kolay erişilebilir ve tüm eczanelerde rahatlıkla hazırlanabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Oluşturulan formüllerin 39'u SGK tarafından geri ödemesi olacak şekilde ve sağlık uygulama tebliğine uygun formatta hazırlanmıştır.

Ortaklaşa yapılan bu çalışma sonrasında yönetim kurulları 2017 eylül ayı içerisinde şanlıurfa'da ECZACI-HEKıM BULUşMALARI (1. Basamakta sık karşılaşılan hastalıklar ve majistral sempozyumu) adı altında iki günlük bir program hazırlanması kararlaştırılmıştır.

Yine bu çalışma grubu tarafından 11 temmuz itibarı ile etik kurul onayı için başvurulan bir bilimsel çalışma hazırlanmıştır. Randomize kontrollü klinik çalışmamız "majistral formül kullanımı ile klinik modern tedavinin hasta memnuniyeti ve hasta uyumu yönünden karşılaştırılması" başlığı ile oluşturulmuştur.

çalışma için 16 hekim gönüllü araştırmacı olarak 20 farklı hastaya reçete düzenlendikten 15 gün sonra tekrar davet ederek EUROPEP memnuniyet anketi üzerinden değerlendirilecektir. Bununla birlikte demografik verilerin ve hasta uyumunun sorgulandığı bir ankette hazırlanacaktır. çalışmaya alınması planlanan hasta sayısı 320 dir.

Majistral reçetelikler için ayrıca bir eczacı el kitabı hazırlığı devam etmekte olup böylelikle majistral formüllerin hazırlanmasında hem standardizasyon sağlanması hem de bu formüllerin yanında öneri listesi oluşturulması hedeflenmiştir. Majistral formül reçeteleri, hekim ve eczacı nosyonuna değer katacak ve tedavi çeşitliliğini artıracaktır. Diğer yandan maliyet, etkinliği ve milli proje kapsamında değerlendirilebilecek bu projenin ülkemizin sağlık alanında gereksiz harcamalarının önüne geçebilecek ve  hastaların tedavi kalitesini yükseltecek bir yönü olduğunu da düşünüyoruz."

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/