Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

18-08-2014

Subakut Dermatit’te Burow’s Kremi

Değerli Meslektaşlarım,  Burow çözeltisi diğer adı ile Aluminyum Asetat çözeltisinin yer aldığı bu formülasyon Subakut Dermatit'te ve  kaşıntılı deri hastalıklarında tercih edilmektedir. Alüminyum asetat içeren preparatlar Burow kremleri, emülsiyonları, losyonları veya solüsyonları olarak bilinirler. Avusturalya farmakopesinden alıntı bu formülü incelersek;

Aluminium acetate cream oily, Burrow’s cream

Aluminium acetate solution .. 5 ml

Zinc oxide ……………………..20 g

Wool fat ……………………….25 g

Arachis oil ………………..….25 ml

Purified water,freshly boiled and cooled....27 ml

Formülde yer alan maddeler

Burow çözeltisi-Aluminium acetat-Aluminum acetate topical solution: Alüminyum asetat çözeltileri astrenjandır. Alüminyum asetat çözeltileri dermatolojide ciltteki tahrişi azaltmak üzere hazırlanan astrenjan losyonların bileşimine de katılırlar.

Zinci oxidum-Zincum oxydatum-çinko oksit-Oxyde de zinc: çinko oksit beyaz veya sarımsı-beyaz renkte, kokusuz, amorf, yumuşak, partikülsüz bir tozdur. Havadan yavaş bir şekilde karbondioksit absorbe eder. Pratik olarak suda çözünmez; seyreltik mineral asitlerde çözünür. çinko oksit zayıf antiseptik özellikleri olan hafif bir astrenjandır. Ekzema, abrazyon(sıyrık, aşınma), yanıklar, sürtmeye bağlı cilt hasarı, çocuk bezine bağlı pişik olguları ve ciltte görülen hafif iritasyon hallerinde topikal olarak uygulanır. Suda erimediği için pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır. çinko oksit pomadı %20 ve çinko oksit pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit ekzema tedavisinde kömür katranı veya ihtamol ile kombine olarak da kullanılmaktadır.

Wool fat-Anhidr lanolin-Saflaştırılmış lanolin-Adeps lanae anhydricus-Rafine yün yağı: Lanolin koyun (Ovis aries, Bovidae) yününden elde edilen su içermeyen, saf mumsu bir maddedir. özel nemlendirici ve cilt yumuşatıcı kremlerin bileşimine girer. Farmasötik teknolojide kullanılan önemli bir yardımcı maddedir. Su/yağ tipindeki krem ve pomatların hazırlanmasında kullanılır. Uygun bitkisel yağlarla ya da vazelin ile karıştırıldığında deriden penetre olan yumuşatıcı özellikte kremler elde edilir. Bu özelliğinden dolayı ilaçların absorpsiyonunu kolaylaştırır. Lanolin ağırlığının yaklaşık iki katı su ile faz ayrımı olmaksızın karışır ve stabil emülsiyonlar elde edilir. Lanolin'in 10 g'ı en az 20 ml su tutmalıdır. Suda pratik olarak çözünmez; soğuk alkolde az, kaynar alkolde çok çözünür. Benzen, kloroform, eter ve petrol eterinde kolayca çözünür.

Oleum arachis-Yer fıstığı yağı-Huile d'Arachide-Oleum arachis: Avrupa Farmakopesi (Ph Eur. 7)'ye göre rafine yerfıstığı yağı (Arachis Oil, Refined; Arachis Oil BP 2012) kabuklu yer fıstığı tohumlarından elde edilir. Esas olarak oleik ve linoleik asit ve diğer asitlerin küçük bir miktarda gliseridlerden oluşan berrak, sarımsı viskoz sıvı vardır. Yaklaşık 2oC'de katılaşır. Alkolde çok az çözünür; petrol eteri  ile karışabilir. ıyi doldurulmuş kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

Purified water,freshly boiled and cooled: Kaynatılmış soğutulmuş saf su.

Formülün hazırlanması

çinko oksit yer fıstığı yağı ile yumuşak , pürüzsüz  hale gelene kadar cam bir havan içerisinde ezilir. Sıcak su banyosunda hafifçe eritilmiş lanolin bu karışıma ilave edilerek homojen hale gelene kadar karıştırılır. Aluminyum asetat çözeltisi hesaplı miktarda önceden kaynatılmış ve soğutulmuş saf su ile karıştırıldıktan sonra yağ fazını oluşturan havandaki karışıma yavaş yavaş ilave edilerek preparat sonlandırılır.

ıyi haftalar dileklerimle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/