Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

24-12-2012

Yanık, çatlak ve incinmelerde EAU DE GOULARD

Değerli Meslektaşlarım,

Bu hafta hepimizin laboratuvarlarımızda sıklıkla hazırladığı ve hazırlanışı konusunda kafamızın en çok karıştığı bir preparatı yazmak istiyorum.

 

KURşUN SUYU

DİLÜE KURŞUN SUBASETAT SOLUSYONU

EAU BLANCHE

AQUA PLUMBİ T.K. (1954)

SOLUTİO PLUMBİ SUBACETATİS DİLUTİA

EAU DE GOULARD

Kurşun subasetat solusyonu  2 K

Su ................................... 98 K

Yukarıda sinonimlerini yazdığım bu preparat ilk kez Thomas Goulard adlı kişi tarafından kullanılmıştır ve onun adı ile anılır.

Formülün hazırlanışı kısaca maddeler tartılıp karıştırılır.

Eau de goulard; çeşitli yanık, çatlak, incinme ve berelenmelerde astrenjan özelliğinden dolayı pansuman çözeltisi olarak kullanılmaktadır. Sulantılı allerjik deri hastalıklarında, ciltte özellikle enjeksiyonlar sonrası çevre dokuya ilaç sızması sonucu görülen morarma, şişlik, ağrı olduğu durumlarda, yumuşak doku enfeksiyonlarında günde 3-4 kez 20 dakika kadar kompres şeklinde cilde uygulanarak rahatlatan sıvı şeklinde majistral preperattır.

 

örnek bir hesaplama yapacak olursak,

125 g EAU DE GOULARD hazırlamamız istenirse;

yukarıdaki formüle göre çalışıldığında 100 g preparat elde edildiğine göre reçetede istenilen 125 g için alınması gereken madde miktarı;

kurşun subasetet solusyonu: 2*125/ 100 = 2,5 g

su ...................................: 98*125/ 100 =122,5 g olur.

Değerli meslektaşlarım, bu formülde özellikle kullanılan su ile ilgili dikkat edilirse çeşme suyu veya distile su diye bir ayırıcı kelime kullanmamaya çalıştım. öğrenim gördüğümüz fakültelerdeki hocalarımızın farklı görüşleri nedeniyle bizlerin bu formülde kullanılan suyun niteliği konusunda hemfikir olmamızı mümkün kılmamaktadır.

çeşme suyu kullanılan tek formül diye tanınan bu preparatın hazırlanışı konusunda ANKARA üNıVERSıTESı ECZACILIK FAKÜLTESı YAYINLARI GALENıK VE ENDüSTRıYEL FARMASöTıK TEKNOLOJı I kitabı yazarı Prof.Dr.Enver ıZGü hocamız bakınız ne demiş:

"Bu solusyonun hazırlanmasında muhakkak taze kaynamış, soğumuş distile su kullanılmalıdır, aksi takdirde bulanır. Fransızlar adi su ile yaparlar ve beyaz bir çözelti haline gelir, onun için beyaz su demişlerdir fakat YANLIş BıR HAZIRLAMADIR.(sayfa 110 )

Bir başka değerli hocamız ı.ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ'nden Prof.Dr. Kasım Cemal GüVEN ise Tıbbi Formüller (1979 sayfa 233) kitabında daha ihtiyatlı bir dille formülü yazarken; "Berrak veya hafif bulanık sıvıdır" diyerek bir anlamda her iki hazırlama yöntemininde kabul görebileceğini belirtmiş olduğunu düşünmekteyim...

Gerçekten de bu formülü kaynamış soğumuş distile suyla hazırlarsanız berrak bir çözelti, çeşme suyuyla hazırlar iseniz de bulanık bir preparat elde etmiş olursunuz. Tabi burada Fransa'da çeşmelerden akan suyla bizim ülkemizde çeşmelerimizden akan suyun nitelik ve hijyen açısından karşılaştırmasını yapmamız pek mümkün gibi görünmemektedir.

ıyi haftalar derken SGK bünyesinde reçete kontrolü yapan meslektaşlarımızın bu yazıyı okumuş olmasını diler ve bu formülün hazırlanışı ile ilgili değerlendirmelerini tekrar gözden geçirmelerini temenni ederim.

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/