Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

04-11-2013

La Roche-Posay ile Hazırlanan Ekzema Kremi

Değerli Meslektaşlarım,

Bu hafta ılginç sayılabilecek bir  majistral formül çalışması yayınlayacağım. Bu formülasyonda eczanelerinde DERMOKOZMETİK ÜRÜNLERE YER VEREN MESLEKTAŞLARIMIZ’ın çok iyi bildikleri bir markanın La Roche Posay’ın sıvağ olarak kullanıldığı ve içerisinde yine etken maddesi bir kortizon olan müstahzarın (Diprosone Krem) yer aldığı Fransa’da reçete edilen formülasyonu yayınlayacağım.

Ekzema tedavisinde kullanılan bu preparatta eczanelerimizde hazırladığımız majistral formülasyonlarda dermokozmetik ürünlerinde katkı sağlayabileceğini görmüş olacağız.

Acide salicylique ……………… 2,0 g

Coaltar saponine ………….…  5,0 g

Créme Diprosone  …….….… 30,0 g

Onguent La Roche-Posay …..63,0 g

Formülde yer alan etken maddeler;

Acide salicylique-Salicylic acid-Acidum salicylicum; Salisilik asit keratolitik (Epidermisin boynuzsu tabakasının ayrılmasını veya dökülmesini sağlayan) bir ilaçtır. Hiperkeratotik ve derinin pullanmasıyla belirgin kepek, seboreik dermatit, iktiyoz, psoriyazis ve akne gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Salisilik asit deskuamasyonu(Herhangi bir şeyin dış yüzeyinin soyularak pul pul dökülmesi) hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir.

Coaltar saponine-Goudron de Houille-Pix Lithanthracis-Kömür katranı; Terkibi oldukça kompleks bir bileşiktir. Maden kömürünün kuru distilasyonu ile hazırlanır. Naftaline benzer kokusu, yakıcı lezzeti vardır. Koyu esmer renkte, şurup kıvamında kesif bir sıvıdır. Hava ile temasta katılaşır. Kloroform ve benzende çözünürken eter ve alkolde kısmen çözünür. Kepek ve psoriyazis’in yanında saç bitlerini öldürmek ve uzaklaştırmak için kullanılan tıbbi şampuan, pomat ve sabunların bileşimine girer. Sedef ve diğer keratotik lezyonlara karşı etkilidir.

Créme Diprosone- Schering-Plough firmasının %0,05 betamethasone içeren bir müstahzardır. ülkemizde Betamethasone içeren değişik isimli müstahzarlar mevcuttur. Betametazon ve türevleri antienflamatuvar veya immünosüpresif ilaçlardır. Betametazon valerat, Betametazonun topikal uygulama için kullanılan türrevlerinden biridir. Kortikosteroid tedavisine cevap veren dermatozlarda görülen enflamasyona karşı kullanılır. Antienflamatuvar, antiprüritik ve vazokonstriktör etki gösterir.

Onguent La Roche-Posay;

Tween 80 …………… % 1

Peg ……………………… % 59

Propyléne glikol .…..% 37

Eau ………………………..% 3

Bu formülde La Roche-Posay’ın kremi hidrofilik özellikte, yağsız, gözenekleri  tıkamayan dermokozmetik özelikte olması nedeniyle tercih edilmiştir.

Formülün hazırlanışı

Salisilik asit bir havanda iyice ezilir. üzerine azar azar her defasında karıştırarak La Roche-Posay kremi ilave edilir. Daha sonra Diprosone kremi ilave edilerek havanda karıştırma işlemine devam edilir. En son saat camında tartılan kömür katranı ilavesiyle krem homojen hale gelene kadar karıştırılarak formül sonlandırılır.

Kullanılışı

Ekzema tedavisinde özellikle hassas ciltlerde ve yüz bölgesinde kullanılır.

ıyi haftalar dileğiyle….

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/