Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

15-07-2013

Solutio Arning (Çözüm Solüsyonu)

Almancada uyaran, ikaz eden sorun çözen anlamında kullanılan bu sözcük gerçektende birçok dermatitte tedavi olanağı sağlayan aşağıda göreceğimiz formül için kullanılmıştır.

Rp.  Tumenol-Ammoni ……………..     4,0 g

       Anthrarobini ………………….....     1,0 g

       Aetheris …………………………...   10,0 g

       Tincturae Benzoes ………………   15,0 g

Formülde yer alan etken maddeler:

Tumenol-Ammoni,Tumenol sulfonate d’ammonium; Koyu kahverengi şurup kıvamında bir sıvıdır. Suda çözünür. Alkol ve eterde kısmen çözünür. Dermatozlarda, yanık ve tahrişlerde kullanılır. Deri üzerinde patojonlere etkisi ihtiyole benzer. Deri üzerinde tumenol kullanımına bağlı oluşabilecek lekelenmeler ılık sabunlu su ile basit yıkamayla ortadan kaldırılabilir. %2 ile %10 luk alkollü çözeltileri, pasta ve merhem formundaki preparatları akne, ekzema ve pruritus’ta (şiddetli kaşıntı) kullanılır.

Anthrarobini-Cignolin-Dioxyanthranol; Kahverengi-sarımsı, kokusuz veya çok hafif kokulu ve tatsız bir tozdur. Sıcak su ve alkol içerisinde çözünür iken seyreltik alkali çözeltiler içerisinde de kolaylıkla çözünebilmektedir. Güçlü bir irritandır. Göz, mukoza ve açık yaralara temastan sakınılmalıdır. Patojen etkisi mantar ve koklar üzerinedir. Etkisini epidermisin mitotik hızını azaltarak gösterir. Antipsoriyatik bir ilaçtır. Alopesi tedavisinde de kullanılmaktadır.

Aetheris-Ether-Dietil eter; Formülde çözücü olarak kullanılmıştır.

Tincturae Benzoes-Aselbent-Basit Benzoin Tentürü; Balzamik asitler içerir, antiseptik ve protektif (koruyucu) özellikleri nedeniyle topikal preparatların bileşimine de katılır.

Formülün hazırlanışı:

Ether içerisinde signolin ve azar azar tumenol ilave edilerek çözülür. çözelti benzoin tentürüne ilave edilerek kuvvetlice çalkalanır. Hazır hale gelen çözelti her defasında kullanmadan önce kuvvetlice çalkalanmalıdır.

Kullanıldığı yerler: Geniş bir kullanım alanı vardır.

Anal ekzemada

ıntertriginöz dermatitde; Kandida mantarlarının etken olduğu sınırları belirgin eritemli, bazen kaşıntılı, değişik boyutta ve şekilde, eksüdatif (bakteri içerebilen yangılı ödem) lezyonlarla karekterize fungal enfeksiyon.

Sulu ve kronik ekzemalarda;  Kronik nörodermatitlerde; (Liken Simpleks Kronikus)
Deride kronik kaşınma ve sürtünme eyleminin sonucu olarak oluşan bir deri hastalığıdır. Genellikle stresli kişilerde görülür. Orta yaşta ve kadınlarda sıklıkla rastlanır. Yavaş ve sinsi bir seyir gösterir. Başlangıçta normal görünen deride nedeni bilinmeyen karşı konulamaz bir kaşıntı hissi oluşur. Kaşıma eylemi sürdükçe deri belirtileri oluşur. Deri kalınlaşır, kabalaşır, koyu renkli bir hal alır. En sık ense, boyun yanları ve bacakta görülür. Tedavide ilk hedef kaşıntı hissinin ortadan kaldırılmasıdır. Psikolojik stres kaynağının saptanıp giderilmesi dramatik bir iyileşme sağlar. Antihistaminik olarak adlandırılan kaşıntı giderici ilaçlar ve antidepresanlar birlikte kullanılabilir. Tedaviye rağmen nüks sıktır. En küçük bir psişik stres hastalığın tekrar başlamasına neden olabilir.

ıyi haftalar dileğiyle….

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/