Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

24-06-2013

Eritromisinli Keralotik Pomad

Değerli Meslektaşlarım;

Bu hafta derinin keratin tabakasını yok eden,  (keratolitik) etkili aynı zamanda içerisinde Erythromycine isimli antibiyotik etken maddesini de bulunduran ekzema, psoriazis ve pityriasis (gövdede ve uzuvların gövdeye yakın yerlerinde yerleşen, bazen kepeklenmeyle seyreden cilt hastalığı) tedavilerinde kullanılan pomad formunda bir preparatı inceleyeceğiz.

Bu formül aynı zamanda Fransa’da Eczacılık eğitimi almakta olan öğrencilerin ders notlarında yer alan bir majistral formül özelliğini taşımaktadır. O nedenle formülde yer alan etken maddelerin yazım dilinin çeviri yaptığım kitapta yer aldığı gibi olmasına dikkat ettim.

Rp    

Erythromycine……………… 0,30 g

Ichtyol ………………………   0,45 g

Lanoline ……………………… 7,50 g

Vaseline……….

ZnO……………...

Eau ………………   / aa ………. 2,50 g

Formülde yer alan etken maddeleri inceleyecek olursak;

Erythromycine-Eritromisim-Eritromicina; Geniş spektrumlu makrolid yapılı bir antibiyotiktir. Gram pozitif mikroorganizmalara kolaylıkla penetre olduğu için bu tür mikroorganizmalara karşı daha güçlü etki gösterir. Antimikrobik spekturumu pensiline benzediği için, çoğunlukla penisilin alerjisi olan bireylerde kullanılır. özellikle frengi, belsoğukluğu ve klamidyalar gibi hastalıklar için kullanılan Eritromisin Saccaropolyspora erythraea tarafından üretilir.

Bakterilerde  Protein sentezine müdahale ederek etki eder.

Genellikle bakteriyostatik etkiye sahiptirler (sadece beta-hemolitik streptokok ve streptokok pnömonia'ya karşı bakterisid etkisi vardır). Anaerob bakterilere karşı etkisizdir. Vücuda alınan eritromisin karaciğerde metabolize edilir. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı sakıncalıdır.

Topikal ve oral formları akne tedavisinde kullanılmaktadır. Cilt, yumuşak doku ve yanık yarası enfeksiyonlarında  tercih edilmektedir.

Ichtyol-Ichtammol-Bitumol; ıhtiyol,; Ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şeklidir. ınflamatuar deri hastalıklarının egzama, apse ve akne tipi  inflamatuar deri hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır. ıhtiyol Pomad merhem olarak kullanıldığı alanın yüzeyine bağlı olarak deriden emilir. ıhtiyol kullanımı sırasında idrarda kükürt oranının arttığına dair bazı kayıtlar bulunmaktadır.


ıhtiyol Pomad, kronik iltihaplanmaların, çıban ve sivilcelerin olgunlaşıp, içlerinin temizlenmesinde yardımcıdır. Antiinflamatuar özelliklerinin yanısıra antibakteriyel, antimikotik, antipüritik, antiseboreik, ve antiekzamatöz özellikleri de bulunmaktadır. çocuklarda ve gebelikte dikkatli kullanılmalıdır.

ıhtiyol Pomad, göze ve mukozalara temas ettirilmemelidir.

Lanoline-Adeps lanae-Lanae cera; Koyun yününden elde edilen farmasötik teknolojide kullanılan ciltte nemlendirici ve yumuşatıcı özellikte bir sıvağ maddesidir.

Vaseline-Vaselinum album-Paraffinum album; Yumuşak sarı parafinin beyazlatılmasıyla elde edilen deriyi yumuşatan, nemlendiren farmasötik teknolojide taşıyıcı olarak kullanılan yardımcı bir maddedir.

Zno-çinko oksit-Zinci Oxidum-Blach de zinc; çinko oksit zayıf antiseptik özellikleri olan hafif astrenjan özellikte etken bir maddedir. çinko oksit ekzema tedavisinde kömür katranı veya ihtamol ile kombine kullanılmaktadır.

Eau-Aqua Destillata-Wasser-Distile su; Eczacılıkta su denilince distile su anlaşılmalıdır. Distile suyun kullanım süresi sınırlıdır. Her şekilde kullanılmadan önce kaynatılması gerekir.

Formülün hazırlanışı;

Eritromisin 1 ila 2 g kadar %95 lik alkolde ıslatılır. Bir havanda çinko oksit, ıslatılmış eritromisin ile ezilerek üzerine distile su ilave edilir ve lanolin ile su fazı absorbe olana kadar iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine vazelin konur ve son olarak üzerine saat camı üzerinde parafin sürülmüş parşömen bir kağıtta tartılan  ihtiyol ilave edilerek formül sonlandırılır.

Kullanılışı; Ekzema, psoriazis ve pityriasis tedavisinde kullanılır.

Değerli meslektaşlarım yazmış olduğum makalelerde etken madde temininde güçlükler ile karşılandığına dair mailler almaktayım. Bu formülde yer alan ERİTROMıSıN etken maddesinin tedarikçi firmalardan temin edilebildiğini hatırlatır iyi haftalar dilerim…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/