Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

25-12-2016

Sulu Alüminyum Asetat Losyonu

Sulu Alüminyum Asetat Losyonu- Burrow’s Losyonu

Değerli meslektaşlarım bu hafta Avusturya Milli Formüleri’nde yer alan ve akut dermatozlarda ıslak pansuman olarak kullanılan bir formülü beraberce inceleyeceğiz.

Dermatoz, derinin iltihabi (enflamatuvar) olmayan her türlü hastalığı veya bozukluğu olarak Dermatitisten  ayırt edilmelidir, zira bu iki terim ilgili olsalar da aynı değildirler. Dermatitis ise derinin kızarıklık, ödem, sulanma, kabuklanma, kepeklenme ve bazen vezikül oluşumuyla belirgin ve sıklıkla pruritusun eşlik ettiği yüzeyel enflamasyon olarak tanımlanmaktadır. Dermatit terimi yerine sıklıkla ekzema terimi de kullanılır.

Formül;

Rp.

Aluminium acetate solution   5 ml

Purified water                 to   100 ml

Aluminyum acetat diğer adı ile Burrow’s solusyonu Avusturya Milli Formüleri’nde aşağıdaki gibi yer almaktadır;

Rp.

Aluminyum sulfate         22,5 g

Calcium carbonate         10 g

Tartaric acid                   4,5 g

Acetik acid 33% w/w    25 ml

Purified water                75 ml

Formülde yer alan maddeler;

Alüminyum asetat- Aluminum acetate [INCI]- Aluminio, acetato de;

Alüminyum asetat çözeltileri astrenjandır. Alüminyum asetat içeren kulak damlaları patojenik bakterilere zararlı olan asidik bir ortam yaratarak kulaktaki ödem ve enflamasyonu azaltır. Bu tür damlalar higroskopik özellik de gösterirler. Alüminyum asetat çözeltileri dermatolojide ciltteki tahrişi azaltmak üzere hazırlanan astrenjan losyonların bileşimine de katılırlar. Alüminyum asetat içeren preparatlar Burow kremleri, emülsiyonları, losyonları veya solüsyonları olarak bilinirler. Alüminyum subasetat (bazik alüminyum asetat) da topikal olarak kullanılan bir astrenjandır. Alüminyum tuzları şiddetli renal yetmezlik durumunda alüminyum toksisitesi riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Alüminyum oral yoldan absorbe olur ve vücutta birikebilir. Alüminyum tuzu içeren preparatlar, renal hastalık veya yetmezliği olan hastalarda toksisite işaret ve belirtileri ve serum düzeyleri yakından izlenmedikçe kullanılmamalıdır.

Burrow’s losyonu, taze hazırlanmalı ve yedi gün içinde kullanılmalıdır. Mikrobik kontaminasyon olasılığını sınırlamaya özen gösterilmelidir.

Alüminyum asetat losyonu denildiğinde, sulu alüminyum asetat losyonu hazırlanmalıdır. Tahrişlere bağlı temas dermatiti ve akut dermatozlarda ıslak pansuman olarak kullanılmaktadır.

ıyi bir hafta dileğiyle...

 

Kaynak;

1- Australıan Pharmaceutıcal Formulary.

2- RxMediaPharma®2016 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı.  

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/