Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

09-02-2015

Majistral Formülasyonlar ve Kaşıntı Tedavisi – Yeni Trendler - 3

POİDOCANOL-600-ZİNKOXİDSCHÜTTELMİXTUR 3% / 5 % / 10 % (NRF 11.60)

                                              3 %  

Polidocanol 600                 3,0  g

Zincoxid                             20,0 g

Talkum                               20,0 g

Glycerol                              30,0 g

Gereinigtes Wasser      zu 100,0 g

Formülde yer alan maddeler

Polidokanol-Macrogol lauril etere-Polyethylenglycol lauryl ether-Hydroxypolyethoxydodecane:

Polidokanol kan damarları, özofagus varisleri ve gastrik varislerde sklerozasyon yapmak için kullanılır. %2-3 konsantrasyonda her çaptaki varislerin ve belirgin venlerin sklerozasyonunda kullanılır. Polidokanol'ün lokal anestezik etkisi de vardır. Ayrıca eczacılıkta farmasötik müstahzarların hazırlanmasında yardımcı madde ve sürfaktan olarak da kullanılır. Bu formülde lokal anestezik amaçla yer almıştır.

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc: Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad, losyon veya pasta şeklinde uygulanır.

Talc-Talcum-Saflaştırılmış Talk: Talk doğal hidrate magnezyum silikattır. Yaklaşık kapalı formülü "Mg6Si2O54OH4"dür. Değişen miktarda alüminyum silikat ve demir içerebilir. çok ince, hafif, homojen, beyaz veya beyaza yakın renkte yada grimsi-beyaz, kokusuz kristal yapılı bir tozdur. Deriye temas ettiğinde hemen temas eden yüzeye sıvanır. Saflaştırılmış talkın mikroskobik asbest partiküllerinden arındırılmış olması gerekir. Talk pratik olarak su ve mineral asidler ile alkali hidroksitlerin seyreltik çözeltilerinde çözünmez.

Glicerol-Glycerine-Glycerol; - 85%: Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kok ulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Greinigtes Wasser; Distile su

Formülün hazırlanması

Lokal anestezik etkili bu formül ciltte soğutma etkisiyle kaşıntılı deri hastalıklarında reçete edilmektedir. Kremin bir yıl iyi saklama koşullarında dayanıklılığı vardır.

Polidikanol,  çinko oksit ve talk bir havan içerisinde gliserin ile yumuşatılır. Distile su ilavesiyle preparat losyon formunda tamamlanır. Formül 100 g ‘ı geçmemelidir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/