Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

08-09-2014

Alcool İodé

Iode …………………………….. 1,00 g

Alcool a 90% v/v ou a 60% … 99,0 g

Değerli meslektaşlarım, sizlerle paylaştığım bu haftanın formülünde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar olduğunun altını çizmek istiyorum.

Fransa'da eczacılık eğitimi almakta olan öğrencilere laboratuar eğitimlerinde hazırlatılan bu formülasyonu olduğu gibi sizlere aktarıyorum.

öncelikle 1% alcool iodé g cinsinden hazırlanması istenilen bu preparat 10% luk konsantrasyonlara kadar hazırlanabiliyor. Yine çözeltide kullanılan alkol derecesi 60% dereceden 90% ye kadar değişik konsantrasyonlarda hazırlanabilmekte.

Formülde yer alan maddeler:

Iode- jodum- ıodum-Iode T.K.: ıyot keskin yakıcı kokulu, metalik görünümde, menekşe gri-mor veya grimsi-siyah renkte kolay kırılan pulcuk veya küçük kristaller halinde bulunur. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Alkol ve kloroformda çözünür; gliserolde yavaşça çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:3000, alkolde 1:13, gliserolde 1:80 oranında çözünür; kloroform ve eterde serbestçe çözünür; iyodür çözeltilerinde çözünür. Aseton ile yakıcı ve tahriş edici bir bileşik oluşturur. ıyod  güçlü bakterisit etki gösterir. Mantarlar, virüsler, protozoalar ve sporlara karşı etkilidir. ıyot virüsler dahil bütün mikroorganizma türleri ve sporlar üzerinde düşük konsantrasyonlarda bile öldürücü etki gösterir. ıyot cilde uygulandığında yavaş bir şekilde absorbe olur. ödemli deriye sürülmemelidir.

ALKOL- ETHANOLUM DILUTUM-DİLUE ETANOL

Dilüe Etanol, etil alkol ve su karışımıdır. Yüzde 69,1 h/h den az ve yüzde 71,0 h/h den çok, yüzde 61,5 a/a tan az ve yüzde 63,5 a/a tan çok C2H6O ihtiva etmemelidir.

Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder.

Formülün hazırlanması – Modus Operandi

Saat camında tartılan iyot cam havanda iyice toz edilir. Hesaplı miktar alkol ile iyot çözündürülür. Madde kaybını önlemek için önceden alkolle ıslatılmış süzgeç kağıdından filtre edilir. Formülasyon hazırlanırken metal kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Kırmızı etiket ve içilmez uyarısı bulunan koyu renkli cam şişede ısı ve ışıktan uzakta muhafaza edilmelidir.

Antiseptik amaçla kullanılmaktadır.

ıyi bir hafta dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/