Makale & Formül

Akne Preparatları

30-01-2017

Jessner Solüsyonu - Akne İzleri

Akne izleri ve cilt lekerinde Jessner Solüsyonu

ılk kez Dr. Max Jessner tarafından formüle edilmiş, yüzeysel soyma ajanlarına öncülük eden bu kombinasyon, uygulayıcılar tarafından uzun yıllar kullanılmaktadır.

New York’lu  Dermatolog  hekim Max Jessner tarafından üretilen, Jessner çözümü olarak da adlandırılan bu formül; Akne izlerini ve cilt lekelerini kaybederken ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü gözle görülür derecede azaltır, cildi pürüzsüzleştirir ve yumuşatır, nemlendirme ve yumuşaklığı artırır ve düzensiz cilt tonlarını dengeler.

Jessner Peel, sivilceye, geniş gözeneklere, aşırı sebum üretimine ve hiperpigmentasyona maruz kalmış kişiler için bir kombinasyon tedavisidir.

Deride yüzeysel, bazen orta derecede derinlikte bir soyma işlemi için profesyonel sağlık uygulayıcıları tarafından tatbik edilmelidir.

Formül orta derecede kimyasal bir soyucu olan Laktik Asit, Salisilik Asit  ve Resorsinol içerir. Bu kimyasallar, epidermisde Ekfoliyasyon (pul pul dökülme) sağlamak için bir arada çalışır ve deride açık renkte, pürüzsüz  bir cilt bırakır. Bu formül düzensiz cilt yüzeyi, kırışıklıklar, akne, ince çizgiler ve güneş hasarı olan insanlar için mükemmeldir.

Jessner çözeltisi alkol bazında% 14 resorsinol,% 14 laktik ve% 14 salisilik asitten oluşan bir soyma maddesidir. Profesyoneller tarafından uygulanan son derece etkili bir formüldür.

Bazı insanlarda  rezorsin alerjisi görülebilir. Bu yüzden Jessner formülünden bu bileşeni çıkarmak mümkündür. Bu formülde Modifiye Jessner formülü olarak adlandırılır.

Siyah ırk ve Asya ırkları ciltleri üzerinde de güvenle ve etkili bir şekilde kullanılabilir.

Bildirilen yan etkiler;

Eritema, post-inflamatuar hiperpigmentasyon.

Hamile kadınlarda veya herhangi bir bileşene alerjisi bilinen kimselerde kullanılmamalıdır.

Bu çözelti hafif, nazik dokunuşlarla  cilde uygulanır. Uygulamadan sonra birkaç dakika hafif bir batma hissi duyulabilir. Jessner formülü istenilen sonuç elde edilinceye kadar her iki-üç haftada bir uygulanabilir.

Formülasyon;

Rp.

Salisilik asit                            14 g

Resorcinol                              14 g

Lactic acid 88%                   12 ml

Alcohol USP qs                  100 ml

 

Formülde yer alan maddeler;

Acidum salicylicum- Salicylsäure- Acide salicylique-Spirsäure- Salisilik asit;

Salisilik asit beyaz veya renksiz iğnemsi kristaller veya beyaz tüysü kristal yapılı bir tozdur. Sentetik şekli beyaz ve kokusuzdur. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir. Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Akne tedavisi ve tinea barbae, tinea capitis, tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde de kullanılmaktadır. Doğal metil salisilattan hazırlandığında açık sarı veya uçuk pembe renktedir ve hafif nane kokusu vardır. Suda 1:460, kaynar suda 1:15, alkol ve eterde 1:3 ve kloroformda 1:45 oranında çözünür. Salisilik asit keratolitik bir ilaçtır. Hiperkeratotik ve derinin pullanmasıyla belirgin kepek ve seboreik dermatit, iktiyoz, psoriyazis ve akne gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu amaçla kulanılan solüsyon ve pomatları mevcuttur. Salisilik asit deskuamasyonu(Herhangi bir şeyin dış yüzeyinin soyularak pul pul dökülmesi)hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit deriden hızla absorbe olur ve idrarla yavaş bir şekilde elimine edilir. Salisilik asit'in geniş cilt yüzeylerine aşırı düzeyde uygulanmasına bağlı sistemik akut salisilat zehirlenmesi (salisilizm) meydana gelebilir. Bu tür yanlış uygulamaya bağlı çocukların çoğunlukta olduğu ölümler bildirilmiştir. Topikal uygulamaya bağlı sistemik absorbsiyon riskini minimalize etmek için salisilikasit uzun sürlerle ve yüksek konsantrasyonlarda kullanılmamalı ve geniş vücut yüzeylerine ya da enfllamasyonlu veya açık deriye uygulanmasından kaçınılmalıdır. Salisilik asit 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve sıkıca kapalı hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

Dibromsalicylii-  Resorcine-  Dioksibenzol- Rezorsin;

Beyaz kristal bir madde olup, karekteristik bir kokusu vardır. Rengi hava ve ışık etkisiyle kırmızıya dönüşür. Yakıcı bir tadı vardır. 1 k. Su ve 1 k. Alkolde, ayrıca eter, gliserin ve benzende çözünürken kloroformda çözünmez. Asetanilid, kafur, kloralhidrat, mentol ve fenol ile geçimsizdir. Günümüzde Rezorsin haricen antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Haricen (pomat % 10-20, solüsyon %0,1) psoriazis, akne, sebore, ekzema ve diğer deri hastalıklarında kullanılır. çok geniş satıhlara tatbikten kaçınılmalıdır. M.D. 0,50-1,5 g. dır.

Acidi lactici-Acide  lactique T.K. –Milchsäure-Süt asidi;

Laktik asit renksiz veya açık sarı renkte,  higroskopik, asit tadında şurup kıvamında  kokusuz bir sıvıdır. Laktik asit su, alkol ve eterle karışır, pratik olarak kloroformda çözünmez. Korrosif zehirlerdendir. Laktik asit topikal olarak uygulanır. Laktik asit 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve sıkıca kapalı hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.

Aethanolum- Alcoholum- Ethanolum- Spiritus vini;

Eski çağlarda "yaşam suyu" olarak adlandırılmış ve pratik olarak hemen her hastalığa deva olduğuna inanılmıştır. Alkolün önemli bir özelliği de çoğu farmasötik formülasyonlarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir çözücü olmasıdır. Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder. Alkol etkisini proteinleri pıhtılaştırarak ve lipitleri eriterek gösterir. Protein denatürasyonu bir miktar su varlığını gerektirdiğinden mutlak (%96) alkolün antimikrobik etkisi zayıftır. Resmi USP alkolü, yaklaşık % 99.6 h/h arasında minumum saflıktadır. Karakteristik bir koku ve tadı vardır ve her oranda su, eter veya kloroform ile karışabilir.

Formülün hazırlanması;

Jessner solüsyonu hazırlanırken  gerekli miktar etanolün içinde rezorsinol ve salisilik asit çözünür, daha sonra laktik asit eklenerek ve sonunda etanolün geri kalanı tamamlanarak hazırlanmaktadır.

Bazı insanlarda  rezorsin alerjisi görülebilir. Bu yüzden Jessner formülünden bu bileşeni çıkarmak mümkündür. Bu formülde Modifiye Jessner formülü olarak adlandırılır.

Formül yüzeysel, bazen de orta derecede derinlikte bir soyma için kullanılır.

Siyah ırk ve Asya cildi üzerinde de güvenle ve etkili bir şekilde kullanılabilir.

Bildirilen yan etkiler;

Eritema, post-inflamatuar hiperpigmentasyon.

Hamile kadınlarda veya herhangi bir bileşene alerjisi bilinen kimselerde kullanılmamalıdır.

Bu formülasyonun saklama süresi 6 aydır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Kaynak;

Allen’s Compounded Formulations

The Complete U.S. Pharmacist Collection

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/