Makale & Formül

Varis - Hemoroid - Dolaşım Bozuklukları

28-07-2013

Hydrophile Isosorbiddinitrat - REKTALCREME 1% (NRF 5.9.)

Değerli meslektaşlarım;

Daha önce yayınlamış olduğum Unguentum Contra Fissuras (çatlaklara karşı merhem) serisinde  hatırlayacağınız gibi günümüzde çokça reçete edilen HYDROPHİLE DİLTİAZEMHYDROCHLORİD-CREME 2% (NRF 5.7.)  formülünü incelemiş idik.

Bu sefer yine akut ve kronik anal fissür de defakasyon sonrasında sfinkter'in (makatı kontrol eden kastır, kalın bağırsağın dışa açıldığı noktada anüs etrafını çevreler)  kasılmasıyla  oluşan ağrıyı  damar ve sfinkter düz kaslarını gevşeterek dolayısıyla kan dolaşımını artırarak  iyileşmeyi sağlayan bir formülasyondan söz edeceğiz.

HYDROPHİLE ISOSORBİDDİNİTRAT-REKTALCREME 1% (NRF 5.9.)

ısosorbiddinitrat 40% (SEYRELTİLMİŞ)* …………….   2,5 g

Basiscreme DAC ………………………………………………… ad 100,0 g

Formülde yer alan  isosorbiddinitrat 40%; laktoz monohydrat içerir. ızosorbid dinitrat, damar düz kaslarını gevşeterek etki gösterir. Periferik arterlerde ve venlerde özellikle de damarların uç dallarında vazodilatasyon sağlar. Anal fissür de ağrıya bağlı olarak gelişen  spazmda ısosorbiddinitrat 40% damar ve sfinkter düz kaslarını gevşeterek kan dolaşımını artırır böylelikle iyileşmeyi sağlar. Buna benzer etki gösteren preparatlar içerisinde nitrogliserin, diltiazem ve nifedipin sayılabilir.

Hidrofil özellikte sıvağ olan Basiscreme DAC formülüne gelir isek;

DAC; Alman Eczacılık Kodeksi'nin kısaltılmış şeklidir. Yani Alman ılaç Kodeksinde yer alan hidrofilik özellikte basit kremi ifade eder.

Basiscreme  DAC

Glycerolmonostearat 60 ..................4,0 g

Cetylalkohol ...................................6,0 g

Mittelkettige Triglceride ....................7,5 g

WeiBes Vaselin ..............................25,5 g

Macrogol-20-glycerolmonostearat .... 7,0 g

Propylenglycol ..................................10,0 g

Gereinigtes Wasser ..........................40,0 g

Değerli Meslektaşlarım, formülü Alman Eczacılık Kodeksinde yer aldığı sinonimlerle ifade ettim. Bu formülde yer alan yardımcı sıvağ maddelerini ilgili firmalardan kolayca temin edebilirsiniz. Almanca da WeiBes Vaselin'in Beyaz vazelin, Gereinigtes Wasser'in Distile su olduğunu hatırlatırken bu formülde üzerinde durmak istediğim Mittelkettige Triglceride den bahsetmek istiyorum. Almanca da orta zincirli Trigliserid olarak anılan Mittelkettge Triglceride hepimizin çok iyi bildiği C0CUS NUCİFERA L.(PALMAE) bitkisinin meyvalarının kuru katı kısımlarından soğuk pres ile elde edilen beyaz renkte yağlı bir kitledir. Orta zincirli trigliseridlerin kaynağı olan bu yağa HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI adı verilmekte dersem daha iyi hatırlayabileceğimizi sanıyorum. Hoş kokulu doğal bir kozmetik ürün olarak bilinen hindistan cevizi yağının lokal olarak başta saç dökülmelerinde kullanılmakla beraber (ekzema, sedef, cilt yaraları ve yara izleri, dermatit vs) sayısız cilt problemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir.

Basitkrem gebelikte ve emzirme dönemlerinde de rahatlıkla kullanılabilen hidrofilik özellikte önemli bir sıvağdır.

Basit kremin hazırlanışı:

Gliseril monostearat, setil alkol, hindistan cevizi yağı (soğuk pres ile elde edilmiş) ve beyaz vazelin (lipolik karışım) su banyosunda yaklaşık 60 dereceye ayarlanmış su banyosunda ısıtılır.

Diğer taraftan Makrogol-20-gliserolmonostearat, propilen glikol ve distile su karıştırılarak başka bir erlende yine 60 derecede su banyosunda eritilir.(hidrofilik karışım)

Bu hazırlanmış karışım (hidrofilik) sabit hızda karıştırılarak ilk (lipofik) karışıma ilave edilerek 30 dereceye kadar soğutulur.

Formülün hazırlanışı

Hazırlanan basit krem bir havan içerisinde hesaplanmış ve bir miktar sıvı vazelin ile ezilerek yumuşatılmış ısosorbiddinitrat’la karıştırılır.

Kullanılışı

3 ila 6 gün boyunca olmak üzere günde bir kez dışkılamadan sonra en fazla nohut büyüklüğünde nazikçe ovularak rektuma (anüs içerisinde fazlaca derine tatbik etmemek kaydıyla) parmaklık yardımıyla tatbik edilir. Gebelerde ve laktasyon da kullanılmamalıdır.

Isı ve ışıktan korunmuş hava geçirmeyen pomad kutularında en fazla 1 yıl saklanmalıdır.

ıyi haftalar dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/