Makale & Formül

Genel Makaleler

20-03-2017

Işık doğudan yükselir!

"Ex oriente lux"
Işık doğudan yükselir

çalan telefonumu açtığımda telefonun diğer ucunda Urfa Eczacı Odası genel sekreteri Süleyman ACAR vardı. Benden KOSGEB destekli reçete dışı ürünler projesi kapsamında Urfalı Eczacılar' a majistral eğitimi vermemi istemekteydi. Kısa süren bir konuşma sonunda çok heyecanlanmıştım. Ancak dedim ki projeniz gerçekten takdire şayan ancak Majistral reçete dışı bir ürün değil, o nedenle size yardımcı olamayacağım… Süleyman Bey kısa bir duraksamadan sonra dedi ki; projenin ismi bu olabilir ancak biz netice olarak Majistrali bir de sizden dinlemek istiyoruz. Unutulmaya yüz tutan sanatımız ilk kez bir Eczacı Odası tarafından önemsenmekteydi. Hiç tereddüt etmeden geliyorum dedim… ışte Urfa Eczacı Odası ile tanışmam böyle oldu… Daha önce hiç gitmediğim Urfa’ya bu proje kapsamında kısa sürede tam 5 kez gittim. çok güzel dostluklar edindim. Urfalı Eczacıların öğrenme azimleri, kolektif çalışma disiplinleri, oda bünyesinde yaptıkları eczane ekonomilerine katkı sağlayan projelerini dinledikçe hayranlığım ve biraz da şaşkınlığım artmıştı. Her Eczacı Odasına örnek teşkil edecek bir gayret ve azim içerisinde karşılarına çıkan her türlü engeli aşacak irade ile çalışıyorlardı. Mevlana’nın "Kar taneleri ne güzel anlatıyor. Birbirine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.” sözünü hatırlatan bir çalışmaydı bu. Urfalı Eczacılar bunu başarmıştı.

Son buluşmamızda biraz da bu güzel şehrin güzel insanlarından ayrılmanın hüznü vardı. Onlara veda ederken dedim ki; eczanelerimiz raftan ilacı alıp hastalara veren lojistik dağıtım merkezleri değildir. Bu ülkenin eczacıları bizler aynı zamanda ilacı imal eden sanatkarlarız. Bu salona eğer reçeteleri yazacak olan hekimleri getirebilirseniz ve bana bu formülleri ve Majistralin önemini birde hekimlere anlatma imkanı verirseniz işte o zaman yaptığımız bu çalışma sonuca ulaşacaktır.

Doğrusunu isterseniz bu sadece bir dilekti. Hekim-Eczacı iletişiminin zor hatta imkansız olduğu ülkemizde spontan olarak ağzımdan dökülen bu kelimelerin gerçekleşmesinin ne kadar güç olduğunu biliyordum.

Bir gün tekrar Urfa’dan bir telefon geldi. Bu sefer telefonun ucunda sevgili Ecz. Ali ERDEM kardeşim vardı. Abi diyordu müjde… Urfa'da ki Aile Sağlığı Hekimlerine Majistrali anlatman için bir ortam sağladık. Gelir misin? Gelmek ne kelime uçtum adeta… çocuklar bunu da başarmıştı. İlk kez bir sunumda heyecanlandığımı itiraf etmeliyim. Salonda proje kapsamında eğitim alan 50 Eczacı ve 60 Aile Hekimi vardı. Hekimlere özetle şunu anlattım; ticari ilaç sektöründe uygun terapötik seçenek bulamazlarsa, hastanın özellikleri alternatif bir yaklaşım gerektirdiğinde veya ilacın yüksek miktarlarda reçetelenmesi gerektiğinde, Majistral Formülasyonların çözüm olacağını, reçete edildiklerinde hastaların tedavi kalitelerinin artacağını ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabileceklerini, ve de  BU üLKENıN ECZACILARI olan bizlerin; olağanüstü durumlarda veya yokluğu çekilen ilaçların imalatında üzerlerine düşen görevi yapabilecek bilgi birikimine ve donanıma sahip olduklarını anlattım.

ılk kez Hekim ve Eczacıların birlikte olduğu ve ilgi ile dinledikleri bu sunum, beni tarifsiz mutlu etmişti. Birçok hekim arkadaşımızın toplantı sonrası gelip Majistral kelimesini ilk defa sizden duyduk itirafı da sanatımızı anlatmakta ne kadar ihmalkar ve yetersiz olduğumuz gerçeğini de ortaya koymuş oldu.

O günden sonra Urfa’dan bir çok hekim arkadaşımızdan gelen Majistral Formüller ile ilgili sorulara büyük bir mutlulukla cevap vermekteyim.

Urfa bizim mesleğimizin umududur. Yükselen ışığıdır. Büyük bir saygı ile yaptıkları çalışmaları izlemekteyim. O nedenle yazıma başlarken "Ex oriente lux-Işık doğudan yükselir" dedim. Bu ışığı sadece izlemekle kalmayıp gelin bu ışığı çoğaltarak yayalım. Yayalım ki mesleğimizin üzerindeki karanlıklar aydınlansın.

Sayın Başkan Mahmut DOLAP, Osman GüMüş, Süleyman ACAR, Ali ERDEM, Servet KILINç, Ahmet çETİNER, Ahmet KARAKUş, Fevzi DEMİRKOL, Hacer AğAç öZüN, Bekir CAYNAK, Efe HOşGöZ, Medet ABBASOğLU…. Ve isimlerini yazamadığım tüm dostlarım… Sevgi ve saygı ile sizleri selamlıyorum…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/