Makale & Formül

Genel Makaleler

17-02-2016

Dermokozmetikler ve Majistral Formülasyon Kombinasyonları

Kosmesis"; Yunan dilinde, "Güzelleştirme Sanatı" anlamını taşımaktadır. Kozmetiklerin rolü de genel olarak böyle tanımlanabilir. Ancak günümüzde bu tanımlama yeterliliğini kaybetmekte; güzellik kavramı kişiden kişiye değişmekte, böylece de inanılmaz çeşitlilikte bir kozmetik ürün yelpazesiyle karşı karşıya bulunmaktayız.

Dermokozmetik terimi dermatoloji alanında son 20 yıldır kullanılmaya başlanan yeni bir terimdir.  çeşitli cilt problemlerinin çözümünde kullanılan ilaçlar yeterli gelmeyince, ilaçlara ilave ya da kendi başlarına kullanmak üzere, gerek kozmetik gerekse medikal cilt sorunlarının çözümünde kullanılmak üzere formüle edilen, formülasyonları, üretimleri, kalite kontrolleri ve klinik deneyleri ilaçlar kadar hassas şekilde ve bilimsel kurallara dayalı olarak üretilen cilt, saç ve vücut bakım ürünlerine yani “dermokozmetik ürünler” olarak adlandırılan ürünlere ihtiyaç duyulmuştur. ilk kez 1989 yılında, “MD formulations” markasıyla üretimine başlanan “dermokozmetik” grubudur. Halen Amerika ve Avrupa dahil bir çok ülkede yasal tanımlaması net olmayan dermokozmetikler genel olarak “ ıstenilen kozmetik sonuca, gösterdikleri fizyolojik etki ile ulaşan; deri, saç ve tırnak gibi oluşumların yapı ve fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen; biyolojik aktivitesi olan veya olduğu iddia edilen madde ve ürünler” olarak tanımlanabilir.

Dermokozmetikler kozmetiklerden biraz farklı olarak, derinin daha derin tabakaları tarafından emilerek, derin katmanlara da etki ederler. Dolayısıyla, cildi olası problemlerden korumak ve zaten var olan hasarları düzeltmek amacı ile kullanılırlar. Kozmetiklerden bir diğer farkları da, deriye uygulandıktan sonra uzun bir süre etkinliklerini sürdürmeye devam etmeleridir.

“Dermokozmetik” etiketini alabilmek için firmaların ürünleri, aynen ilaçlar gibi bir çok laboratuar testlerinden geçer ve etkinlikleri, yan etkileri, toksisiteleri (zararlı etkileri ), stabiliteleri ayrıntılı bir şekilde incelenir. Ancak, piyasada dermokozmetik olmadığı halde kendisine öyle bir görünüm vermeye çalışan kozmetikler olduğu gibi, dermokozmetik olup da bunu beyan etmeyen marka ve ürünler mevcut. Tüm bunlar firmaların pazarlama-satış prosedür ve taktikleri ile ilgilidir. Bazı kozmetik ürünler ise, dermokozmetik olmadıkları halde, dermokozmetik tanımını almak oldukça masraflı ve uzun bir süreç gerektirdiğinden, kozmetik sınıfında kalmayı tercih edebilmektedirler.

Dermokozmetik ürünler ilaç değildirler. ılaç yerine geçmezler. Fakat bir çok kozmetik cilt probleminde, kendi başlarına çözüm olabildikleri gibi, ilaçlarla yapılan tedavilerin istenmeyen etkilerini azaltmak, ilaç tedavisine destek olmak, ya da tedaviyi bütünlemek amacı ile kullanılabilirler. Bazı estetik cilt problemlerinde kendi başlarına da yeterli olabilirler.

Bir çok ülkede sigorta sistemi bazı dermokozmetik ürünleri geri ödeme kapsamına almıştır. örneğin sedef, seboreik dermatit, akne, atopik cilt problemleri gibi rahatsızlıklar ile, bazı önemli güneş koruyucu ürünler çeşitli ülkelerde sigorta sistemi tarafından ödenmektedir.

Dermokozmetik ürünler çeşitli etken maddeler içerirler. Bu nedenle etken maddelerin olumlu etkileri kadar yan etkilerinin de olma ihtimali mevcuttur.  

Değerli Meslektaşlarım;

Günümüz eczanelerinde DERMOKOZMETıK adını verdiğimiz ürünler raflarda  artarak yer almaktadır. Son yıllarda cilt bakımı söz konusu olduğunda adını sık sık duyduğumuz bu ürünlerin MAJİSTRAL FORMÜLASYONLAR’ın içerisinde de kullanıldığını artık sıkça göreceğiz..

Bu makalemde Avrupa’da ve ülkemizde değişik firmalar tarafından üretilen dermokozmetik ürünlerin içeriklerini, özelliklerini ve en önemlisi majistral formüllerde kullanılan etken maddelerle kombinasyonlarında bilmemiz gereken uyumluluk(geçimlilik) ve oranlarını inceleyeceğiz.

  

ADI

Aquabase

Biobase

 

 

LABORATUAR

Avene

Pierre Fabre

Bioderma

 

 

EMULSıYON TıPı

        L/H

        L/H

 

 

 

 

 

 

ıçERİK

Alcool cetostearylique ethoxyle, monostearate de glycerine, huile de vaseline, eau distillee

 

Acide stearique, alcool cetylique, allantoine, cire d’abeille, eau distillee, esters de sorbitan, glycosaminoglycanes, huiles d’avocat, de germes de ble, de vaseline, propline, stearate de glycerol, vitamines A,E,

 

 

 

ÖZELLİKLERİ

yağsız krem, akışkan , hızla emilir, nemlendirme etkisi iyi, deri toleransı iyi.

Tıkayıcı olmayan krem, yağsız, yıkanabilir, nemlendirici, suda dağılabilir.

 

 

 

 

UYUMLULUK  % MAX

Acide salicylique 5 %, erythromycine base 4 %, CuSO4

 5 %, peroxyde de benzoyle 10 %, etc.

Acides ascorbiques 0,2 %, benzoique

 4 %, borique 5 %, lactique 10 %, retinoique

 0,1 %, slicylique

 45 %, tartrique 3 %, acetazolamide 10 %, alcoolats

30 %, amidon 30 %, etc.

 

 

ADI

Cerat

inalterable

Cobase

Cold cream

LABORATUAR

         La

Roche-Posay

Bioderma

Avene

Pierre Fabre

EMULSıYON TıPı

        H/L

        L/H

        H/L

ıçERİK

Silicate d’aluminium 2 g, oxyde de titane 2 g, cire blanche 23 g, huile de vaseline 73 g

Aqua, sodium laureth sulfate, lauryl glucoside, salicylic acid, sodium lauroyl OAT aminoacids, sodium hydroxide, glycol stearete, dimethicone copolyol, hydrogenated talloweth-60 myristyl glycol, PEG-150 distearate , polysorbate 20,

 C 12-15 alkyl lactate, acrylates/C 10-30 alkyl acrylate crosspolymer, PVP/dimethylaminoethyl methacrylate copolymer, polyqqaternium-10,

 C 12-15 alcools

 

Kuru ve hassas ciltler için, ihtiyozis tedavisinde  yağlı yardımcı madde

ÖZELLİKLERİ

Yağlı pomad, kuru cilt için uygun, koruyucu.

Majistral formülasyonlar için yardımcı baz, kuru kafa derisi veya vücudun diğer bölümleri için uzun süreli tedavilerde uygun krem bazı.

 

Eau thermale d’Avene, blanc de baleine, cire d’abeille, huile de paraffine

 

UYUMLULUK  % MAX

Corticoides pommades, acide salicylique 1- 15 %, resorcine 1- 10 %, coaltar 1- 30 %

Coaltar

bilinmiyor

ıyi bir hafta dileğiyle…

Devam edecek…

 

Kaynak

Cahiers du préparateur en pharmacie

Travaux pratiques de préparation et de conditionnement des médicaments

Jean-Marie FONTENEAU  Philippe KLUSIEWICZ

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/