Makale & Formül

02-03-2015

KBB Hastalıklarında ve Veteriner Tababette Gliserin İode

Değerli Meslektaşlarım bu hafta son derece viskoz bir sıvı olması dolayısıyla zaman zaman yağlı bir madde olarak yanlış tanımlanabilen renksiz , şurup kıvamında,  higroskopik özellikte bir madde olan Gliserin’in  yer aldığı ; aynı zamanda veteriner tababette de kullanılan  formüllere yer vereceğiz.

Bu formülün Collutorıa-Kollutuvar-Collutoires  özellikte yani diş etleri ve ağız mukozasına sürülmek üzere hazırlanan sıvı ve yarı sıvı preparatlar olduğunu hatırlayalım.

ıYOTLU KOLLUTUVAR Ph.Helv.VI 1977

Colutorium Iodatum-Solutio Iodi Glycerolata

(Glycerine Iodé)

Rp

ıyot                       2 g

Potasyum iyodür     4 g

Gliserin (%85)       90 g

Nane suyu              4 g

Hazırlama

ıyot ve potasyum iyodür cam havanda nane suyu ile iyice ezilir, azar azar gliserin ilave edilerek karıştırılır.

Glycéré a I’iode, Glycérine iodée

Rp

Tein.d’iode   15 g

Gliserin          35 g

Mandel Boyası – (Martindale 29 th ed.)

Rp

ıyot                             1,25 g

Potasyum iyodür        2,5 g

Arıtılmış su              2,50 ml

Nane esansı            0,40 ml

Alkol (%90)              4,00 ml

Gliserin y.m.        100,00 ml

Hazırlama

ıyot ve potasyum iyodür suda çözülür. 50 ml gliserin ve nane esansı ilave edilerek, gliserin ile 100 ml’ye tamamlanır.

Formülde kullanılan maddeler

Gliserol-Glycerine-Glycerolum-Glicerol (% 85) :

Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kokulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Iode- jodum- ıodum-Iode T.K.: ıyot keskin yakıcı kokulu, metalik görünümde, menekşe gri-mor veya grimsi-siyah renkte kolay kırılan pulcuk veya küçük kristaller halinde bulunur. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Alkol ve kloroformda çözünür; gliserolde yavaşça çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:3000, alkolde 1:13, gliserolde 1:80 oranında çözünür; kloroform ve eterde serbestçe çözünür; iyodür çözeltilerinde çözünür. Aseton ile yakıcı ve tahriş edici bir bileşik oluşturur. ıyod  güçlü bakterisit etki gösterir. Mantarlar, virüsler, protozoalar ve sporlara karşı etkilidir. ıyot virüsler dahil bütün mikroorganizma türleri ve sporlar üzerinde düşük konsantrasyonlarda bile öldürücü etki gösterir. ıyot cilde uygulandığında yavaş bir şekilde absorbe olur. ödemli deriye sürülmemelidir. 

VETERİNER TABABETTE

Antiseptik amaçla kullanılan bu formülasyon

Rp

ıyot                         2 g

Potasyum iyodür       4 g

Gliserin (%85)          90 g

Hayvanlarda diş eti, ağız ve mukozaların hastalıklarında ve deri yaralarında antiseptik olarak kullanılır. ıçerdiği iyot nedeniyle bakteri, virüs ve mantarlara, etkili yoğunluklarda da sporları etkileyen geniş spektrumlu bir antiseptiktir. Sıvağ olarak nemlendirici ve yumuşatıcı özelliklere sahip gliserin içerdiğinden rahatlıkla ağız ve mukoza antisepsisinde kullanılabilir. Günde 3-4 kez hastalıklı bölgeye iyileşme olana kadar sürülmelidir. Uzun süreli kullanımlarda irritasyon oluşabileceği unutulmamalıdır. Dezenfektan aktivitesini azaltabileceğinden alkalilerle birlikte kullanmaktan kaçınılmalı aynı zamanda haricen civalı antiseptiklerle birlikte kullanıldığında dokuda kimyasal bir yanık oluşturabileceği bilinmelidir. Hipertiroidizm ve gebelikte kullanılmamalı ve açık ve çok geniş yaralarda kullanılmamalıdır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Referans;

Ankara üniversitesi Farmasötik Teknoloji I – Prof.Dr.Enver ızgü

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/