Makale & Formül

Lokal Anestezik - Analjezik

02-12-2014

Salicylic Acid Pastası

Değerli Meslektaşlarım Siğil ve Nasır tedavisinde kullanılan pasta formunda olan bu formülü  haftanın makalesi olarak sizlerle paylaşmaktayım.

Rp

Salicylic Acid………………… 3.40 g

Glycerol (Glycerin)………….. 5.00 g

Zinc Oxide …………………. 25.00 g

Starch ………………………..25.00 g

White Soft Paraffin…... q.s. 100.00 g

 

Formülde yer alan maddeler

Acidum salicylicum-Salicylsäure-Acide salicylique-Salisilik asit

Beyaz billurlardır. 500 k.su, 15 k.kaynar su, 27 k.alkol (%99 luk), 2 k. eter, 80 k. zeytinyağı, 100 k. gliserin ve  55 k.kloroformda çözünür. Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, tinea capitis, tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır. Salisilik asit keratolitik bir ilaçtır. Hiperkeratotik ve derinin pullanmasıyla belirgin kepek ve seboreik dermatit, iktiyoz, psoriyazis ve akne gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu amaçla kullanılan solüsyon ve pomatları mevcuttur. Topikal uygulamaya bağlı sistemik absorbsiyon riskini minimalize etmek için salisilik asit uzun sürelerle ve yüksek konsantrasyonlarda kullanılmamalı ve geniş vücut yüzeylerine ya da enflamasyonlu veya açık deriye uygulanmasından kaçınılmalıdır.

Glicerol-Glycerine-Glycerol; - 85%; Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kok ulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc; Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.

Starch-Nişasta- Amylum- Tritici amylum- Oryzae amylum; Nişasta elde edildiği kaynağa göre mısır, patates, buğday ya da pirinç nişastası olarak adlandırılır. Nişasta başta tabletler olmak üzere katı farmasötik dozaj formlarında bağlayıcı, seyreltici ve dağıtıcı olarak kullanılır. Soğuk su ve soğuk alkolde pratik olarak çözünmez. Adsorban özelliği vardır.

Vaseline-Vaseline blanche; Beyaz vazelin olarak bilinen yumuşatıcı özellikte bir merhem sıvağıdır. Deriden kolayca absorbe olmaz. Sarı vazelinin beyazlatılması ile elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır.

Formülün hazırlanışı:

Salisilik asit gliserinle yumuşatılır.çinko oksit ve nişasta havanda karıştırılır ve su banyosunda ısıtılmış vazelin ile karıştırılır.Gliserinle yumuşatılan salisilik asit vazelinli karışıma ilave edilerek formül sonlandırılır.

ıyi bir hafta dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/