Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

18-08-2015

Skar Dokusu/ıyileşme Dokusu Merhemi

Skar Dokusu/Doku/Yara Dokusu/ıyileşme Dokusu Merhemi

Değerli Meslektaşlarım Amerikan ılaç Birliğince yayınlanan makalede Stratum corneum da nemlenme oranını artırarak skar tedavisinde  en etkin yöntem olarak kabul edilen kapalı pansumanda kullanılan bu formülü birlikte inceleyeceğiz.

Formül

Skar Dokusu/Doku Merhemi

Kakao yağı……………..20 g

Zeytinyağı……………..10 ml

Buğday tohumu yağı/buğday özü yağı…10 ml

Hazırlanış

Zeytin yağı ve Buğday tohumu yağı/buğday özü yağı 35-40°C’ye hafifçe ısıtılır,  Kakao yağı eklenir ve erimeye bırakılır. Karışım ısı kaynağından alınır ve soğuyuncaya kadar karıştırılır. Bitmiş ürün son derece viskozdur.

Kullanım: Bu yumuşatıcı kuru cilde uygulanır ve skar dokusunda kullanılır.

Ambalajlama: Sızdırmaz, ışık geçirmez kaplara konulur.

Etiketleme: Işık ve yüksek ısıdan korunmalı.

Stabilite: 6 ay kullanılabilir

Tartışma

Skar dokusunun ve kuru cildin “gerginliğini’’ rahatsızlığını hafifletmek/dindirmek için stratum corneum’un nem oranı artırılmalıdır ve yüz bütünlüğü/sağlamlığı yeniden sağlanmalıdır. Derinin nem içeriğinin artırılmasında en etkin yol cildin üzerine yağlı bir tabakanın kapalı pansuman ile subkütanöz tabakadan nemlendirilmesidir. Kakao yağı ve yağlar bu amacı sağlar. Skar dokusunun esnekliğini artırmak için deriyi nemlendirmek zor ama gereklidir. Yumuşatıcının uygulanması bu tip dokuların yağlanması ve yumuşaması için son derece yararlıdır.

Kakao yağı (Teobroma yağı) Theobroma cacao L.’nin kavrulmuş tohumundan elde edilen katı yağdır. Stearin, palmitin, olein, laurin, linolein ve diğer gliseridlerin kalıntılarını içerir. Sarımsı-beyaz katıdır, belirsiz hoşa giden bir kokusu ve tatsız veya çikolata benzeri bir tadı vardır. Oda ısısının altında genellikle hassastır 32°C’de yumuşamaya başlar, ince-tatsız- yağlı sıvı oluşturacak şekilde 34-35°C’de erir. Deriye uygulanan mükemmel bir yumuşatıcıdır ve çeşitli deri kremlerinde özelliklede “Deri Gıdaları” olarak adlandırılanlarda kullanılmaktadır.

Zeytin yağı (sweet oil/ şekerli yağ/ lezzetli yağ/güzel kokulu yağ): Olea europaea L. olgun meyvesinden elde edilen bir sabit yağdır. Natürel yağ olarak bilinen en yüksek dereceli yağ; “sublime yağ” veya “ilk çıkarılan/eksprese edilen yağ” olarak da adlandırılırken, ikincil olarak çıkarılan/eksprese edilen yağlar ise “piren yağ”, “bagasse/küspe yağ/posa yağı” veya “huile d’enfer (FRANSIZCA SöZCüK)…Cehennem yağı” olarak da adlandırılır. Soluk sarı veya hafif yeşilimsi sarı renkte yağlı bir sıvıdır. Hafif karakteristik kokulu ve tada sahiptir, Ağızda hafif buruk bir tat bırakır. Yumuşak bir yağdır, gıdalar için ve yumuşatma amacı için çok uygundur.

Buğday tohumu yağı/buğday özü yağı Triticum aetivum L. tohumundan hidrolik sıkıp çıkarma/ekspresyon veya buğday tohumunun solvent ekstraksiyonu ile elde edilir. Mısır yağına benzer hafif sarı bir yağdır, doğal vitamin E ve doymamış yağ asidi kaynağı olarak gıda takviyesi olarak kullanılır. Topikal ürünlerde vitamin E’ye benzer olarak da kullanılır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak: Majistral Makaleler kitabı (Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan)

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/