Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

19-01-2015

Gentiana Violet

Jansiyan moru- Gentian violet- Methylvioltt- Hexamethyl Pararosanilin chlorid

 

 

Antiseptik (stomatit, ağız, ekzema, follikulit, trichophyty, vulvaginit, antelmentik, clonarchis sinensis ) vakalarında  0,06 g. dozunda  tedavide yer alan bu boyar özellikte madde,  ayrıca ipek, pamuk ve  kağıt  boyamada kullanılır. Mikroskopide de  bakterileri boyamada ve lokosit sayımında kullanılır.

Bakteriyel ve fungal enfeksiyonların tedavisi için %0.5 veya %1'lik sulu çözeltileri ya da %1.2 veya 1.6'lık kremleri kullanılır. Hayvanlarda kanserojen etkisi gösterildiğinden yaralı veya ülserli cilt bölgelerine uygulanmamalıdır. Jansiyan moru koyu yeşil veya yeşilimsi renkte, metalik parlaklığa sahip pırıltılı kristaller halinde bulunur; kokusuz veya çok hafif kokuludur. Suda az çözünür, alkolde 1:10 ve gliserolde 1:15 oranında çözünür, kloroformda çözünür, pratik olarak eterde çözünmez. %0.5'ten daha derişik sulu çözeltileri alkol ilavesiyle hazırlanabilir, fakat bu tür konsantre çözeltiler mukoza membranlarına uygulanmaya uygun değildir. Amerikan Farmakopesi (USP)'de tarif edilen Jansiyon Moru Kremi (Gentian Violet Cream, USP 23) 40°C'ı aşmayan sıcaklıkta saklanmalıdır. Yine USP'ye göre Jansiyon Moru Topikal çözeltisi (Gentian Violet Topical Solution USP 23) hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.

ıspanya tıbbi formülerinde yer alan formülasyon örnekleri

Rp

Violeta de genciana              0,5 g

Lanolina                               10    g

Vaselina filante  csp.        100    g

Formülün hazırlanışı

Asgari miktarda distile su içerisinde çözülmüş jansiyon moru sulu fazı oluşturur. Bir beher içerinde yumuşatılan lanolin ve vazelinden oluşan  yağlı faz içerisine, distile su içerisinde  çözünen jansiyon moru çözeltisi  ilave edilerek  formül sonlandırılır.

Rp

Violeta genciana           0,5 g

Alcohol  960                  15    g

Glicerina                      10   g

Agua destilada  csp.  100   g

Formülün hazırlanışı

960 lik alkolde çözündürülen jansiyon moru hesaplı miktarda su ve nihayet gliserin ilavesiyle homojen bir çözelti edilene kadar cam bir baget ile karıştırılarak formül sonlandırılır.

Kaynak

La formulacıon magıstral en la ofıcına de farmacıa

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/