Makale & Formül

Fitoterapi

21-04-2014

Pulvis Stomachius - Mide Tozu

Değerli Meslektaşlarım,

Bu hafta hiperasiditede, gastrit, duodenal ülser gibi mide şikayetlerinde ve hafif müshil etkisi ile kullanılan bir mide tozu formülünü sizlerle paylaşacağım.

Rp.

Bismuti subnitrici

Rhizomatis Rhei pulv………/ a.a 5,0 g

Natrii  bicarbonici ……… 20,0 g

Bismuth subnitrate, Sous nitrate de bismuth T.K.: Beyaz, küçük billuri tozdur. Su ve alkolde çözünmez, klorhidrik ve nitrit asitlerde çözünür. Karbonat ve bikarbonatlar, iyodürler, tanen ile geçimsizdir. Diğer bizmut tuzlarından daha fazla astrenjandır. Bismut karbonat yerine kullanılır. Fakat nitrit zehirlenmesi yapabilir. Ayrıca adsorban ve antiseptik özelliği vardır. Mide, barsak ülserlerinde ve ishallerde kullanılır. Bu vakalarda günlük doz 10-20 g arasında değişir. Bizmut subnitrat oral yoldan intestinal astrenjan olarak kullanılırken haricen deride topikal olarak (krem, yara tozu, v.b.) hafif astrenjan ve antiseptik etkisinden dolayı ülserasyonlarda, dermatozlarda (eritem, herpes, zona) ve alerjik rinit ile nazal mukozada ödem vakalarında kullanılır.

Extractum rhei ravent ekstresi, Extractum rhei siccum: Rhei bitkisinin yeraltındaki  kökler ve sürgünlerine rhizoma rhei adı verilir. Ravent ekstresi Rheum palmatum veya R. officinale (Polygonaceae) bitkilerinin veya bu türlerin hibridlerinin ya da karışımlarının kök, uç kısım ve kabuğundan ayrılmış kurutulmuş toprak altı kısımlarından elde edilir. Antrakinon yapılı laksatif maddeler içerir ve konstipasyon tedavisinde kullanılır.

Sodyum bikarbonat, Sal de vichy sodium, Hydrogen carbonate, Bicarbonate de soude: Sodyum bikarbonat beyaz renkte, kokusuz, kristalize bir tozdur. Suda 1:12 oranında çözünür; alkolde pratik olarak çözünmez. Sodyum bikarbonat efervesan tablet ve granülelerin hazırlanmasında karbon dioksit kaynağı olarak kullanılan bir yardımcı maddedir. Antiasittir. Dispepsi, gastralji, enterit tedavisinde kullanılır. Mide asitliğini nötralize etmek için yemekten 2-3 saat sonra yüksek dozda (2-8 g) verilir.

Hazırlanışı ve Kullanılışı

Bismuth subnitrat ve Rhizoma rhei ekstresi her birinden eşit miktarda 5 gram olmak üzere bir cam havan içerisinde karıştırıldıktan sonra 20 g sodyum bikarbonat ilavesi ile preparat tamamlanır. ıstenildiği zaman silme bir tatlı kaşığı  günde 3 kez olmak üzere bir su bardağı içerisinde eritilerek içilir. Etkisi keskin ve anidir. Geçici mide asidi nötralizasyonu yaparak aşırı mide asiditesinde hafif müshil ve mide kuvvetlendirici, rahatlatıcı olarak ülser, gastrit gibi hastalıklarda kullanılır.

ıyi haftalar dileklerimle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/